Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Genevo Prima 12 + Satel GPRS t4 konfiguracja

ThomasMchad 26 Apr 2017 17:29 1182 7
Optex
    ThomasMchad
    Level 10  
    Witam.

Posiadam centralę alarmową Genevo Prima 12 oraz moduł GSM Satel GPRS t-4

Problem tkwi w konfiguracji urządzeń z sobą. (Sam alarm podłączyłem i działa bez problemu).
    Nie wiem jak skonfigurować program PRiMAtool i GPRS-soft tak aby działały z sobą i wysyłały na zadany numer telefonu powiadomienia.

Problem jest też z podłączeniem urządzeń razem z sobą, na chwile obecną jest podłączone następująco:

z GPRS/+12V na Prima12/AUX
    z GPRS/COM na PRIMA12/COM
    z GPRS/Z1 na PRIMA12/PG3
    z GPRS/Z2 na PRIMA12/PG4
    z GPRS/01 na PRIMA12/Z1
    z GPRS/02 na PRIMA12/Z2
    z GPRS/AC na PRIMA12/AC

Z centralą alarmową będą pracowały:

4x czujka ruchi PIR
    2x czujnik zalaniowy
    1x czujnik dymu/ciepła
    1x czujnik czadu

Jeżeli ktoś jest w posiadaniu wiedzy na ten temat i zechciał by się podzielić będę bardzo wdzięczny.
  • Optex
    Anonymous
    Anonymous  
  • Optex
    ThomasMchad
    Level 10  
    norbert.s. wrote:
    ThomasMchad wrote:
    Nie wiem jak skonfigurować program PRiMAtool i GPRS-soft tak aby działały z sobą i wysyłały na zadany numer telefonu powiadomienia.

Odpowiednio skonfigurować Genewo i odpowiednio skonfigurować GPRS-T4. To wszystko co potrzebujesz. Zacząć od tematów dotyczących konfiguracji GPRS-T2/T4 z jakąkolwiek centrala alarmową i od przeczytania instrukcji.

Od momentu zamieszczenia postu czytam cały czas instrukcję i przyznam udało mi się ustawić w GPRS-Soft żeby wysyłało mi komunikaty :)

Problem jest nadal ze zdalnym uzbrajaniem i rozbrajaniem, wiem że jest to do ustawienia w zakładce "wyjścia" w Primatool.
    Jest legenda która opisuje odwrotną polaryzację, zatrzask, pulsujące i tp...

Niestety nie wiem co to oznacza a z instrukcji nie za wiele rozumiem...
    Wystarczył by screen z ustawieniem tego odpowiednio, naprawdę chcę to uruchomić na własną rękę ale nie jestem w stanie stąd piszę tutaj :)
    Anonymous
    Level 1  
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

ThomasMchad wrote:
    Jest legenda która opisuje odwrotną polaryzację, zatrzask, pulsujące i tp...

Niestety nie wiem co to oznacza a z instrukcji nie za wiele rozumiem...
    Wystarczył by screen z ustawieniem tego odpowiednio, naprawdę chcę to uruchomić na własną rękę ale nie jestem w stanie stąd piszę tutaj :)

Uruchomić "samodzielnie" z czyjegoś gotowca, to nie sztuka. Sztuką jest uruchomić samodzielnie i wiedzieć jak działa ;)

Pozdrawiam.
    ThomasMchad
    Level 10  
    Dziękuję Panowie, daliście mi tyle wskazówek że teraz na pewno uruchomię tą centralę bez żadnego problemu :D
    Wczoraj zabrakło mi chęci i liczyłem na gotowca, dziś natomiast liczę wyłącznie na siebi lub na instalatora.

Pozdrawiam.
    fred4u
    Level 26  
    ThomasMchad wrote:
    Dziękuję Panowie, daliście mi tyle wskazówek że teraz na pewno uruchomię tą centralę bez żadnego problemu :D
    Wczoraj zabrakło mi chęci i liczyłem na gotowca, dziś natomiast liczę wyłącznie na siebi lub na instalatora.

Pozdrawiam.

Trochę nie w temacie, ale mam pytanie: skąd pomysł na konfigurację PRIMA12 + GPRS-T4? PRIMA16 z wbudowanym GSM-em kosztowałaby (cennikowo) podobnie, a jej funkcjonalność byłaby dużo większa. No i odpadłaby zabawa z konfigurowaniem dwóch odrębnych urządzeń..
    Może warto byłoby skontaktować się ze sprzedawcą i zapytać o możliwość wymiany?
    ThomasMchad
    Level 10  
    Pierwszą kupiłem primę która już trochę pracowała w domu...
    Później dokupiłem czujniki zalania bo mi zalało mieszkanie i postanowiłem wspomóc się też modułem GSM który mnie o tym poinformuje w razie czego...

Myślę że rozumiesz o co mi chodzi :D