Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Mondeo 2.0tddi po rozgrzaniu traci moc i kopci na bia³o

Czempion97 27 Apr 2017 00:57 2061 5
    Czempion97
    Level 2  
    Witam
    Od niedawna jestem posiadaczem Forda Mondeo 2.0tddi 2001r 249tys przebiegu, auto po rozgrzaniu silnika pod czas jazdy traci moc max 3obrotów (pedal w pod³odze) z t³umika wydobywa siê bia³y dym (luna ¶wiata nie widaæ) gdy siê zgasil auto i ponownie odpali jedzie przez parê km normalnie moje pytanie brzmi co to mo¿e byæ czy zawór egr? Pompa wtryskiwaczy? czy co¶ innego? Proszê o pomoc poniewa¿ od zakupu auta minê³y dopiero 4 dni (auto kupi³em po okazyjnej cenie) i niewiem czy warto inwestowaæ czy jechaæ oddaæ
    PS JEDEN MECHANIK TWIERDZI ZE TO ZAWOR EGR A DRUGI ZE POMPA WTRYSKIWACZY 8-) (CZY JAKOS TAK)
    Dodam jeszcze ze gdy traci moc nie zapala siê ¿adna kontrolka
    Pozdrawiam i proszê o pomoc
    Jestem z okolic poznania gdyby kto¶ bêdzie wiedzia³ co go boli chêtnie oddam do naprawy o ile nie przekroczy warto¶ci auta :-D
    Pozdrawiam ;)
    decybel91
    Level 42  
    Podejrzewam, ¿e kontrolka siê nie zapala poniewa¿ zosta³a usuniêta przed sprzeda¿±.
    Na 90% siad³a pompa wtryskowa (je¶li to wersja 90KM). Szukaj dobrego mechanika.
    Cobrat
    Level 22  
    Jed¼, oddaj, bo tanio raczej nic tu nie za³atwisz. Nie bez przyczyny "okazyjnie" kupi³e¶, ale to ju¿ chyba wiesz. 3 dni minê³y, tak¿e nie wiem w sumie, czy go¶æ kasê odda...

PS. ¦wiadomie kupi³e¶ z wad±, czy Ci siê rozsypa³ po kupnie?
    Taki anons: przyjed¼ do mnie, Fucusa mojego kup, pewne auto ;)
    Pozdro
    Szaku³880813
    Level 10  
    przerabia³em podobny problem Po pierwsze pojedz na kompa i sprawdz czy s± b³êdy. U mnie by³y b³êdy wskazuj±ce na uk³ad paliwowy (pompa i osprzêt) po tz. rozgrzaniu kopci³ mocno na bia³o a okaza³o siê ¿e awarii uleg³a pompka paliwa znajduj±ca siê w zbiorniku, ale w pierwszej kolejno¶ci jedz na kompa.
    decybel91
    Level 42  
    Szaku³880813 wrote:
    przerabia³em podobny problem Po pierwsze pojedz na kompa i sprawdz czy s± b³êdy. U mnie by³y b³êdy wskazuj±ce na uk³ad paliwowy (pompa i osprzêt) po tz. rozgrzaniu kopci³ mocno na bia³o a okaza³o siê ¿e awarii uleg³a pompka paliwa znajduj±ca siê w zbiorniku, ale w pierwszej kolejno¶ci jedz na kompa.

Z tym, ¿e trzeba uwa¿aæ bo s± wersjê bez/z pomp±. Pomka jest pod wlewem paliwa, k³adziesz siê i j± masz miêdzy progiem i zbiornikiem paliwa.
    Czempion97
    Level 2  
    decybel91 wrote:
    Podejrzewam, ¿e kontrolka siê nie zapala poniewa¿ zosta³a usuniêta przed sprzeda¿±.
    Na 90% siad³a pompa wtryskowa (je¶li to wersja 90KM). Szukaj dobrego mechanika.

Wszystkie kontrolki s±,, czek " tez ¶wieci czy jak to siê zwie (115 km)

Dodano po 2 [minuty]:

Cobrat wrote:
    Jed¼, oddaj, bo tanio raczej nic tu nie za³atwisz. Nie bez przyczyny "okazyjnie" kupi³e¶, ale to ju¿ chyba wiesz. 3 dni minê³y, tak¿e nie wiem w sumie, czy go¶æ kasê odda...

PS. ¦wiadomie kupi³e¶ z wad±, czy Ci siê rozsypa³ po kupnie?
    Taki anons: przyjed¼ do mnie, Fucusa mojego kup, pewne auto ;)
    Pozdro

Tzn zaczê³o siê to dziaæ gdy wraca³em do domu jakie¶ 80 km od miejsca kupnu auta