Witam, problem występuje kiedy silnik jest urchamiany na zimno. Kiedy dostanie temperatury jest wszystko ok. Jeżeli chodzi o gaśnięcie to jest istna loteria. Raz zapali od razu, raz zapali i zgaśnie od razu jak po odpaleniu silnika puszczę kluczyk, raz mogę "gnębić" rozrusznik nawet i 10 sekund bez skutku i odpali dopiero po wyłączeniu i włączeniu zapłonu, raz zapali od razu i zgaśnie po parunastu sekundach, a i zdarzy się że zapali i nie zgaśnie. Poza problemem z samym utrzymaniem pracy silnika, że tak się wyrażę, słychać wyraźne wibracje/terpanie, jakby silnik nierówno pracował i sprawia wrażenie że zaraz zgaśnie. Problem ten również ustępuje jak silnik nabierze temp. i wraca dopiero jak silnik całkowicie wystygnie. Jeżeli chodzi o wydech to nie kopci. Jestem szczęśliwym posiadaczem Vidy, więc podpiąłem się nią i ECU wypluł błędy Glow relay faulty signal, oraz ECU-18A0 oraz 18B0 swirl ocutator faulty offset , czy jakoś tak, co mnie zdziwiło, bo wcześniej jak te błędy występowały to DIM wyrzucał komunikat system silnika wymagany serwis a teraz wyrzuca tylko anti skid wymagany seriws, który już z resztą udało się samodzielnie rozpracować i jest spowodowany walniętym czujnikiem SAS . Dowiedziałem się, że 18A0 i 18B0 są spowodowane łącznikiem serva swirla i przypuszczam że jest spowodowany po prostu przycinaniem się, ponieważ jak to w S60 bywa oryginalny łącznik się wytarł, więc jako że nie uśmiechało mi się ponad kafla wydawać na wymianę całego swirla na nowy, wolny od defektu,dlatego oddałem auto do mechanika, który dorobił nowy łącznik z bodaj jakiegoś Mercedesa. Zrobiłem ponadto test wtryskiwaczy, lecz tych poprawności nie jestem w stanie zinterpretować, dlatego prosiłbym o ich weryfikację czy wszystko jest ok. Jeżeli są ok, prosiłbym o podpowiedzenie co może może być na rzeczy, gdyż może to akurat będzie jakaś drobnostka i z pomocą dokumentacji Vidy uda mi się z Waszą pomocą samodzielnie problem rozwiązać.
Jeżeli byłby potrzebne jakieś odczyty z czujników, proszę o podanie ich nazwy w j. angielskim, ponieważ z technicznym angielskim jeżeli o mechanikę pojazdową
chodzi jest tak sobie.

Jeżeli byłby potrzebne jakieś odczyty z czujników, proszę o podanie ich nazwy w j. angielskim, ponieważ z technicznym angielskim jeżeli o mechanikę pojazdową
chodzi jest tak sobie.