Witam ,przedstawiam reaktywację wzmacniacza Teac AV-h500 .
Historia Teac : Trafił do mnie z kompletnie zniszczonym PCB głownym (połamanym wręcz) i nie kompletnym (brakowało wentylatora i kilku drobiazgów z wew) w październiku 2016. Jako że długie wieczory zimowe były długie , postanowiłem mu nadać drugie życie

Na projektowanie od nowa PCB (panel przedni , końcówka mocy , zasilacz ,selektor wejść) poświeciłem ok miesiąca w wolnych chwilach .

Pracę nad obudową rozpoczeły się od montażu transformatorów oraz zasilacza pomocniczego wraz z PCB za nimi w tylnej części obudowy .
Zamontowałem główne transformatory na profilach aluminiowych 12x12mm x 26cm ponieważ pod samą wagą transformatorów dolna pokrywa uginała się .
Pochodzą one z UPS (moc ok 350W ,2x16,5V) uzwojenia wtórne połączone szeregowo dzięki czemu udało się uzyskać 2x33V AC dla wzmacniacza .
Kolejnym etapem było PCB panelu przedniego z LCD i uC + regulacja barwy, idealnie na wymiar zmieścił się wyświetlacz 2x24 znaki .
Następnie montaż radiatorów i wybór końcówki mocy , wybór padł na PA300 , w wersji "okrojonej" , mając spory zapas tranzystorów NJW0281/NJW0302 , 2 pary na kanał przy zasilaniu 2x45V DC dla obciążenia 4R jest w zupełności wystarczające .
Na PCB zasilacza umieszczonego nad radiatorami znalazło się :
Zasilacz główny 8 kondensatorów 6800uF / 63V
Wzmacniacz słuchawkowy ,zasilacz 2x15V dla regulacji oraz reszty
Regulator DC dla wentylatorów sterowany z uC (stopniowo dzięki PWM)
Na przedni panel składa się :
Regulacja barwy dźwięku ,
odbiornik IR (RC6)
sterownik dla Alps'a silnik
impulsator + led dla selektora wejść
oraz switche (wstepnie jeszcze nie wykorzystane )
W prawej części obudowy znajduję się selektor wejść audio na przekaźnikach + bufor na NE5532 + detekcja poziomu sygnału na TL072 mierzonego za pomocą 2 kanałów ADC uC (w przypadku braku sygnału przez 10 minut , wzmacniacz przechodzi w stan czuwania)
Całością zarządza Atmega32 ,zasilana z zasilacza pomocniczego 6VA , kontrolująca załączanie głównych transformatorów ,regulacje obrotów wentylatorów , selektor audio , detekcja DC na wyjściu kanałów wzmacniacza ( wejście INT0 , działanie natychmiastowe + wyłączenie zasilania po wykryciu DC ) , detekcja CLIP .
Wzmacniacz osiąga moc ok 180W dla 4R , co w obudowie o wymiarach 285 x 131 x 352mm jest wg mnie dobrym osiągnięciem,waga jego wzrosła ok 3 razyi wynosi ok 15kg .
Ciężko było na początku w czasie projektowania znalezienie choć 1cm2 powierzchni aby wszystko ładnie ułożyć i mieć do tego dostęp ale udało się

Obecnie wzmacniacz przeszedł kilka domówek , przy pełnej mocy i włączonych wentylatorach na 100% pracuje bez zarzutu osiągając temperaturę radiatorów na poziomie 52C

Cool? Ranking DIY