Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Katalog Megger
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Oscyloskop Protek 3502C naprawa - usterka zasilania

zszywacz 28 Kwi 2017 09:30 1650 14
  • #1 28 Kwi 2017 09:30
    zszywacz
    Poziom 10  

    Witam
    Zabrałem się hobbistycznie za naprawę zdobytego Oscyloskopu Protek 3502C. Jako że nie miałem nigdy oscyloskopu i nie jestem zaawansowanym elektronikiem to z góry przepraszam za jakieś ubytki mojej wiedzy. Problem jaki znalazłem dotyczy zasilania a dokładnie pali bezpiecznik F1 - od transformatora WN . Zaznaczyłem na schemacie w czerwonych kółeczkach elementy które były uszkodzone, wymieniłem je niestety na zamiennik z barku dostępności i opłacalności jak się nie da naprawić. Po wymianie pali dalej bezpiecznik ale po około 20 - 30 sekundach nagrzewa się szybko i mocno tranzystor Q401. Lampa nic nie wyświetla
    zamiennik/co miałem użyte:
    Q402-2sc458 D> BC413B
    Q403- 2sa836 D >BC560 B
    Q408- 2sc2632-R> 2sc2230A
    Q404-2sd401A > 2sc2837
    D407-D408-1SS83 >MUR1100ERLG
    D418,D406- nie wiem co tam było brak oznaczeń > BYT56M

    -N3 N4 N5 żarzą się delikatnie.
    - Wszystkie tranzystory i diody na schemacie zasilania posprawdzałem.
    - Posprawdzałem też kondensatory po stronie pierwotnej transformatora WN i kilka w pobliżu transformatorów- generalnie przed zwarciem i cześć: pojemność i ESR ( cześć bo mi się uszkodził miernik ESR pojemności).
    -Wszystkie stabilizatory napięcia wyglądają na sprawne
    -Na schemacie zaznaczyłem na czerwono kilka pomiarów względem masy

    Nie wiem jak sprawdzić transformator WN może to jego wina nie mam też miernika powyżej 1kv
    Proszę o jakieś sugestie wskazówki gdzie szukać uszkodzenia , co pomierzyć?


    Oscyloskop Protek 3502C naprawa - usterka zasilania

    0 14
  • Katalog Megger
  • Pomocny post
    #2 28 Kwi 2017 20:30
    zdzisiek1979
    Poziom 37  

    A zanim przepali się bezpiecznik lampa ma żarzenie ? Żarzenie idzie z trafo, widać że grzejnik zaświecił?
    Neonówki to zdaje mi się że robią za stabilizację napięcia wn. Skoro się żarzą delikatnie to podejrzewam że nie ma pełnego wn.
    Można by spróbować zmierzyć wykorzystując tani za 10zł miernik i dorobić sondę wn z rezystorów 10MΩ tak by dodać 90MΩ. Tani bo jak by poszło przebicie po rezystorach to nie szkoda. Ktoś kiedyś radził na obudowę plastikowy długopis.
    Tam nie powinno być więcej niż jakie 2kV ( pewnie <3kV ).

    Może przetwornica nie startuje.
    Może by podmienić 741 podstawka i nowy na próbę.
    Zakładam ze bezpiecznik właściwy. Bo są zwłoczne i szybkie.
    Możesz bezpiecznie włączać go przez żarówkę wpiętą w miejsce bezpiecznika sieciowego. Żarówka ograniczy prąd zwarcia.
    Diody w powielaczu są na wysokie napięcie ?
    Jak je zdiagnozowałeś? Jak są to stosy diodowe to multimetrem nie zmierzysz to tak poza tematem.

    Wracając do pomiaru wn. Tu jednak jest zonk. Miernik musi mieć 10MΩ rezystancji wewnętrznej i wtedy dodajesz 90MΩ to masz sondę :100 ( 1000V = 10V ) a jak miernik nie ma 10M to trzeba zrobić sondę 100MΩ. Właśnie zrobiłem test na starej aldzie to tak za ~10zł obecnie. Nawet nawet pomiar wychodzi. Dociągnąłem do 3kV bo tu miałem dwa oporniki do 5k się bałem upływu na powierzchni i uszkodzenia miernika. Trzeba zrobić sondę tak by wyeliminować przebicie. Dlatego miernik musi być za grosze. By nie było żal. Zaś przewód zwykły linka elektryczny ujdzie. Zachować ostrożność pewnie szybko mierzyć i wystarczy.

    0
  • #3 28 Kwi 2017 23:33
    zszywacz
    Poziom 10  

    Dziekuje za szybką odpowiedz

    zdzisiek1979 napisał:
    A zanim przepali się bezpiecznik lampa ma żarzenie ? Żarzenie idzie z trafo, widać że grzejnik zaświecił?

    Tu właśnie nic nie widać, z racji że jest trochę obudowane będę musiał wyjąć i te folię/blache zdjąć żeby się upewnić bo inaczej nie idzie
    zdzisiek1979 napisał:
    Neonówki to zdaje mi się że robią za stabilizację napięcia wn. Skoro się żarzą delikatnie to podejrzewam że nie ma pełnego wn.

    żarzą się tak jak na foto
    Oscyloskop Protek 3502C naprawa - usterka zasilania
    zdzisiek1979 napisał:
    Może by podmienić 741 podstawka i nowy na próbę.

    Jutro zdobędę opampa i podmienię
    zdzisiek1979 napisał:
    Zakładam ze bezpiecznik właściwy. Bo są zwłoczne i szybkie.

    Tutaj u mnie mały zonk bo był tam wsadzony zwłoczny 0,5A chodz widać jak by ktoś tam grzebał i czy zwłoczny to niema pewności. Ja daje szybkie 0,5A (nie mieli też w sklepie zwłocznych 0,5A)
    Zmierzyłem prąd w miejscu bezpiecznika i się utrzymuje na poziomie 520 mA. A Q404 za którego włożyłem znacznie większy bardzo szybko i mocno się grzeje i podejrzewam że jak się już nagrzeje znacznie to pali się ten bezpiecznik
    zdzisiek1979 napisał:
    Diody w powielaczu są na wysokie napięcie ?
    Jak je zdiagnozowałeś? Jak są to stosy diodowe to multimetrem nie zmierzysz to tak poza tematem.

    Tranzystory wylutowne i na testerze ,Diody wylutowane i sprawdzane multimetrem
    D407,D408-1SS83 (szybka 300V) przewodziły w obie strony podmieniłem na MUR1100ERLG ( szybka 1kv)
    D418,D406- nie wiem co to za diody poniżej zamieściłem zdjęcie - brak przewodzenie w obie strony podmieniłem na > BYT56M ( szybka 3A 1kv)
    Oscyloskop Protek 3502C naprawa - usterka zasilania

    Później spróbuje pomierzyć napięcia z tym dzielnikiem WN no i się trochę się dokształcę co do powielaczy

    0
  • #4 29 Kwi 2017 00:43
    zdzisiek1979
    Poziom 37  

    Ta dioda wygląda na wn chyba z opisu to Y-10GA Trzeba sprawdzić co to za cudo.
    Trzeba by podłączyć pod zasilacz dać rezystor diodę i sprawdzić czy sprawna. Multimetr sprawdza do ok 1V wiec stosu nie ruszy.
    Minimum z 3kV powinna wytrzymać bo to układ wn. 1kV może być za mało.

    Ale co do bezpiecznika.
    Kilka miesięcy temu miałem jazdę z nimi. Mniejsza. Bym w zasilanie wpiął żarówkę 100W wsadził bezpiecznik zwłoczny i włączył. Prąd masz na poziomie 520mA wiec szybki może lecieć zwłoczny przetrzyma. Może błądzisz jak ja błądziłem. Szukałem dziury w całym a wszystko było OK. To taka moja sugestia twoje ryzyko.

    Po ciemku widać przy cokole czy świeci.

    Patrzyłem w spis ale nie widzę jaki tam oryginalnie siedział bezpiecznik.

    A te diody co wlutowałeś są sprawne czy się przebiły przy próbach?

    Sprawdź te diody bo może dobre.

    0
  • Pomocny post
    #5 29 Kwi 2017 13:48
    RitterX
    Poziom 36  

    To duża lampa Va rzędu 10kV a Vk rzędu -2kV. Robiąc sondę WN należy pamiętać by rezystory miały odpowiednią moc gdyż jest to związane z ich wytrzymałością na przebicie. Dlatego rezystory wysokiego napięcia nie są fizycznie podobne do zwykłych a często są rezystorami objętościowymi, węglowymi. To znaczy, że odwrotnie jak w przypadku rezystora np. metalizowanego gdzie na ceramicznej rurce jest naniesiona warstwa oporowa w rezystorze wysokonapięciowym jest rurka ceramiczna wypełniona materiałem rezystancyjnym na bazie grafitu.
    Dlatego robiąc sondę i używając zwykłych rezystorów np. metalizowanych 1MR-10MR/2W należy dobrać smaryczną rezystancję tak by było ich nie mniej ~10szt. Rurka izolacyjna także powinna być solidna - wyładowania koronowe. Dlatego w fabrycznych sondach jest kryza.

    Niestety w przypadku tej naprawy wypadałoby sprawdzić a lepiej wymienić wszystkie kondensatory wysokonapięciowe. Za układ regulacji odpowiada Q402 a do wstępnego ustawiania WN służy VR401. Układ stailizacji jest mocno pokręcony a punkt pracy zależy zarówno od napięcia anodowego jak i katodowego. Sprawdź rezystory R410, R418 i okolice czyli kondensatory. Potencjometr Focus i okolice także bo uklad od tej strony jest zrobiony mocno ryzykownie przez co może być podatny na usterki.
    Neonówki nie mają specjalnie wpływu na stabilizację napięcia i są jedynie wstępnym obciążeniem przetwornicy przy okazji stanowąć sprzężenie potencjałów między anodą i katodą. Po ich poziomie rozświetlenia niewiele wywnioskujesz.
    To co bym zrobił w pierwszym kroku to postarał się zdławić przetwornicę potencjometrem VR401. Do póki Q402 przewodzi póty ona działa. To zastanawiające, że na kolektorze i emiterze Q402 jest takie samo napięcie. Powinien być niewielki spadek na przewodzącym złączu. No chyba, że i wymieniony tranzystor uległ uszkodzeniu.
    Zwiększając rezystancję VR401 powinieneś zwiększać wpływ na sterowanie napięcia anodowego a przez to zdławić przetwornicę. Będzie to widać po przygasającym żarzeniu.
    Sprawdzałeś C424 i okolice czyli obwód odpowiedzialny za jasność?

    Q402 może być łatwo dostępnym BC546, BC337, 2N2222A lub czymś podobnym, komplementarne (p-n-p) to BC556, BC327, 2N2907,... . W układzie przetwornicy ma to drugorzędne znaczenie. Byleby zgadzał się maksymalny prąd kolektora i napięcie kolektor-emiter. Szukanie dziwacznych a zatem drogich i niedostępnych tranzystorów bez potrzeby jest bez potrzeby. Q404 także ma odpowiednik BU406, BU407.

    0
  • Katalog Megger
  • #6 29 Kwi 2017 20:20
    zszywacz
    Poziom 10  

    zdzisiek1979 napisał:

    Patrzyłem w spis ale nie widzę jaki tam oryginalnie siedział bezpiecznik.

    Nie zauważyłem wcześnie na drugiej stronie druku pod bezpiecznikiem jest oznaczenie F1 125V F500mA
    czyli bezpiecznik mam ok
    zdzisiek1979 napisał:

    Po ciemku widać przy cokole czy świeci.

    Rozbroiłem trochę ta blaszkę osłaniająca i nic się nie żarzy lampa.
    zdzisiek1979 napisał:

    A te diody co wlutowałeś są sprawne czy się przebiły przy próbach?

    diody tak jak pisałem
    D407,D408-1SS83 - były przebite nowe zamienniki co zamie wstawiłem sprawne
    D418,D406 ( te co może są Y-10GA) - to nie przewodzą , Testowałem je pod zasilaczem 12v i obciążałem rezystorem 2,7 ohm i w obie strony były jakieś skoki 10mV co raczej był błąd multimetru . Te podmienione są sprawne
    zdzisiek1979 napisał:

    Może by podmienić 741 podstawka i nowy na próbę.

    741 podmieniłem na nowy i bez zmian
    zdzisiek1979 napisał:

    Można by spróbować zmierzyć wykorzystując tani za 10zł miernik i dorobić sondę wn z rezystorów 10MΩ tak by dodać 90MΩ. Tani bo jak by poszło przebicie po rezystorach to nie szkoda. Ktoś kiedyś radził na obudowę plastikowy długopis.


    Machnołem na szybkiego w osłonie długopisu tą pseudo z sondę z dzielnikiem ale 50:1 z rezystorów 1W 10MΩ funkcjonuje z błędem ale nie jakiś dużym.

    znalazłem polską do hung chang instrukcję i tam jest opis kalibracji bloku zasilania :

    Instrukcja napisał:
    Niektóre usterki przyrządu mogą powodować przeciążenie bloku zasilania i w efekcie jego uszkodzenie. Blok
    zasilania modelu 3502C zawiera przetwornicę napięć stałych DC-DC, pracującą z częstotliwością ok. 40kHz i
    modulacją szerokości impulsów, co zapewnia stabilizację napięć przy zmiennym obciążeniu. Dla sprawdzenia zasilacza
    po stwierdzeniu nieprawidłowych napięć wtórnych należy rozpiąć złącza P4 i P7 bloku (POWER SUPPLY UNIT).
    1) Regulacja napięć zasilających
    a) Przewód minusowy (wspólny) woltomierza cyfrowego podłączyć do masy bloku zasilania
    (pin nr5złącza P401).
    b) Przewód plusowy woltomierza (V) podłączyć do pinu nr1 (+ mostka D401).
    c) Stroić potencjometrem VR406 do uzyskania napięcia +200V ±0,5V.
    d) Przełączyć przewód plusowy miernika (poprzez dzielnik wysokonapięciowy) na kołek nr2 złącza
    P403.
    e) Stroić potencjometrem VR401 do uzyskania napięcia –1,9kV±5V.
    f) Odłączyć miernik


    złącz P4 i P7 nie mogę znaleźć
    co ciekawe
    napięcie 200v u mnie 212 v i kręcenie VR406 nic nie zamienia ( pot. sprawny)
    napięcie -1,9kv u mnie ≈ -1,25kv i kręcenie VR401 również nic nie zmienia ( pot. sprawny)

    RitterX napisał:

    Sprawdź rezystory R410, R418 i okolice czyli kondensatory. Potencjometr Focus

    R410, R418 sprawne sam Pot Focus też, C424 też ok jeszcze posprawdzam te okolice dokładniej, ale z ciekawostek parę elementów jest wsadzone inne niż te na schemacie, oznaczyłem i podałem ich wartości
    Oscyloskop Protek 3502C naprawa - usterka zasilania

    0
  • #7 30 Kwi 2017 00:14
    zdzisiek1979
    Poziom 37  

    Wyłącz go weź przewód z krokodylkiem dopnij do masy ( obudowy bo chyba metalowa ) i końcem podotykaj pinów na cokole lampy by ja rozładować. Pewnie nie ma z czego ale ... nie zaszkodzi prewencja by nie kopnęło.
    Teraz albo zdejmij cokół lub odłącz jak jest opcja P403 i sprawdź prewencyjnie czy żarnik jest sprawny.

    12V może być za mało.

    Jeszcze sprawdź kondensatory jak radzi kolega RitterX to te w powielaczu.Jak by któryś miał przebicie do masy to obciąży przetwornice. Te niebieskie.

    0
  • #8 30 Kwi 2017 12:48
    zszywacz
    Poziom 10  

    Nie wiem jak dokończa sprawdzić żarnik chyba by trzeba było by go pod większe napięcie podłączyć . Generalnie żarnik ma 14Ω jak to coś mówi. Posprawdzałem kondensatory w powielaczu i są ok . Możliwe że je wymienię prewencyjnie ale później bo nie maja u mnie w sklepie na 2kv i będę musiał zamówić i te diody też na 4 kv.
    Posprawdzałem też kondensatory i rezystory od Focus .
    Powoli też kończę sprawdzenie tych elementów biernych przy części Pierwotnej trafo WN i okolicach ustawień jasności i obrotu
    Ps.
    -nie ma kondensatora C430 a punty lutowniczą- niedaleko emitera Q408

    0
  • #9 30 Kwi 2017 14:00
    zdzisiek1979
    Poziom 37  

    Żarnik OK. Żadne większe napięcie bo byś go spalił jeszcze.

    Bezpiecznik pali nadal? Podłączałeś przez żarówkę zasilanie ?

    0
  • Pomocny post
    #10 30 Kwi 2017 17:12
    RitterX
    Poziom 36  

    Zalecałbym diody wysokonapięciowe BYP350-8 (8kV) lub na wyżesz napięcie . D406+D418 pracują w układzie podwajacza napięcia ujemnego. Były uszkodzone a w tym miejscu układu nie ma szans na uszkodzenie prądowe. Z całą pewnością jest to uszkodzenie napięciowe spowodowane niekontrolowanym wzrostem napięcia wyjciowego przetwornicy na skutek np. uszkodzenia układu jej sprzężenia zwrotnego. Podobnie wygląda sprawa uszkodzenia C418+C438 i to o tyle kiepsko, że przebicie mogło wypalić sobie ścieżkę i teraz dochodzi do lekko zwierającego wyładowania koronowego, które przeciąża przetwornicę. Dlatego trudno jest to zdiagnozować bo mierząc pojemność na zimno nie da się tego wychwycić.
    W tym oscyloskopie to do katody jest przyłożone bezpośrednio bardzo niskie napięcie rzędu kilku kV a do siatki przyspieszającej dodatnie napięcie przyspieszające rzędu 2kV. Wart zmierzenia jest rezystor R424 łączący katodę z żarzeniem. Powinien być sprawny ale nigdy nic niewiadomo a wtedy dzieją się bardzo dziwne rzeczy z przetwornicą.
    Lampy tego typu posiadają żarnik a właściwie podgrzewaną elektrodę wapniową. Dlatego błędem jest zbyt słabe żarzenie a tym bardziej zbyt mocne. W obu przypadkach dochodzi do degradacji emitera elektronów. Z tym, że przegrzewanie jest zdecydowanie bardziej niepożądane. Jeżeli widać, że włokno się tli czerwoną wpadającą w pomarańczową barwą to należy przyjąć, że wszystko jest w porządku.

    0
  • #11 30 Kwi 2017 23:36
    zszywacz
    Poziom 10  

    zdzisiek1979 napisał:
    Bezpiecznik pali nadal? Podłączałeś przez żarówkę zasilanie ?

    Usterka jeszcze nie znana więc zapewne pali, generalnie wyłączam urządzenie jak już Q404 się nagrzeje mocno albo czuć od niego zapach przygrzania, nie chcę bardzej katować go żeby czekać na spalenie bezpiecznika.

    RitterX napisał:
    Zalecałbym diody wysokonapięciowe BYP350-8 (8kV) lub na wyżesz napięcie . D406+D418 ...
    ... Podobnie wygląda sprawa uszkodzenia C418+C438 i to o tyle kiepsko, że przebicie mogło wypalić sobie ścieżkę i teraz dochodzi do lekko zwierającego wyładowania koronowego, które przeciąża przetwornicę. Dlatego trudno jest to zdiagnozować bo mierząc pojemność na zimno nie da się tego wychwycić

    Skorzystam z dobrej rady kolegi , podmienię rezystor , kondensatory WN i te diody. Będzie wtedy wiadomo więcej i 100% pewności. Niestety kondensatory i diody muszę zamówić wiec jak przyjdą to wymienię, Kondensatory dam 3KV, diody BYP350-8 dostać ciężko (albo kosmiczna cena) dam DD1000-DIO ( 10kv ,150ns , 20mA ) chyba będzie ok

    0
  • #12 01 Maj 2017 13:25
    RitterX
    Poziom 36  

    Kondensatory na 3kV mogą niestety mieć za niskie napięcie przebicia. To duża lampa a to oznacza wysokie napięcie przyspieszające. W podwajaczu napięcia w jakim pracują, kondensatroy powinny mieć napięcie przebicia nieco wyższe od połowy napięcia wyjściowego. Dla kondensatorów 3kV zakładasz maksymalne napiecie przyspieszające rzędu 5kV.

    0
  • #13 02 Maj 2017 17:59
    zszywacz
    Poziom 10  

    RitterX napisał:
    Kondensatory na 3kV mogą niestety mieć za niskie napięcie przebicia. To duża lampa a to oznacza wysokie napięcie przyspieszające. W podwajaczu napięcia w jakim pracują, kondensatroy powinny mieć napięcie przebicia nieco wyższe od połowy napięcia wyjściowego. Dla kondensatorów 3kV zakładasz maksymalne napiecie przyspieszające rzędu 5kV.

    10nf powyżej 3kv ciężko mi gdziekolwiek znaleźć chyba że chiny ale czekać 1 miesiąc lub więcej na przesyłkę ,a łączenie to nie bardzo bo są ciasno zgrupowane . Z drugiej strony znalazłem part list od tego oscyloskopu :
    D418,D406 - Y-10GA ( 6kv)
    C418,C419,C420 ,C421, C423. C425,C438- 10nf 2kv
    C432, C434, C450,C451, C511 - 1nf 500v
    Ktoś to tak zaprojektował a chińczyki poskładały tak a nie inaczej i działało, oczywiście nie znaczy to to że oceniam ich pracę zawsze za bezkompromisową i idealną. Więc raczej pokuszę się o wymianę na kondensatory 10nf - 3kv , 1nf 4kv (no i te dwie diody i rezystory) i zobaczę czy sprzęt ruszy

    1
  • #14 03 Maj 2017 19:41
    RitterX
    Poziom 36  

    I tak zrób, świadom ryzyka i możliwych efektów. Uruchamianie powielacza najlepiej prowadzić po ciemku. Nie znaczy, że grzebać w powielaczu po ciemku :) .To spora różnica. W przypadku wyładowań koronowych, upływności w miejscu uszkodzenia jest duża szansa, że to zobaczysz.

    0
  • #15 11 Maj 2017 21:51
    zszywacz
    Poziom 10  

    RitterX napisał:
    I tak zrób, świadom ryzyka i możliwych efektów. Uruchamianie powielacza najlepiej prowadzić po ciemku. Nie znaczy, że grzebać w powielaczu po ciemku :) .To spora różnica. W przypadku wyładowań koronowych, upływności w miejscu uszkodzenia jest duża szansa, że to zobaczysz.

    Obyło się bez efektów specjalnych w obudowie :) . Znalazłem schemat Hitachi v-222 wykorzystuje tą sama lampę i kondensatory w powielaczu maja podobne maksymalne napięcia co w moim modelu. Napięcie przyśpieszające jest na poziome 2kv. Wydaje mi się że te co dałem muszą wytrwać. Dziękuje koledze za bardzo słuszną pomocna uwagę o wymianie wszystkich kondensatorów wysokonapięciowych mino iż testowane " na zimno" wydawały się sprawne co za tym idzie wymieniłem
    D418,D406 >>>>DD-1000-dio( 10kv)
    C418,C419,C420 ,C421, C423. C425,C438 >>> 10nf 3kv
    C432, C434, C450,C451, C511 >>> 1nf 4kv
    Q404 >>> BU406

    Sprzęt jak najbardziej ruszył :D
    Prąd pobierany w miejscu bezpiecznika który się palił jest teraz na poziomie 80mA Q404 już się tak nie grzeje a lampa świeci.

    Jest jeszcze jeden mały problem z napięciami. (przedstawiłem na zdjęciu schematu poniżej). Jedno napięcie kontrolne wynosi 145V a powinno 120V i kolejnie 217V a powinno 200V. reszta wygląda na ok 20V, 12V , -8V , 5V
    Tak jak poprzednio przeprowadziłem wg. instrukcji kalibracje bloku zasilania i kręcąc pot. VR401 dało się ustawić około 1.9KV natomiast kręcenie pot VR406 nic nie zmienia 217V i nie idzie ustawić na 200V. Pot wygląda na sprawny 741 nowy a diody w pobliżu były sprawdzane wcześniej
    Oscyloskop Protek 3502C naprawa - usterka zasilania

    0
  Szukaj w 5mln produktów