Zadziała. Przerabiałem już udostępnianie kart inteligentnych (smartcard) po sieci LAN. Karty które ja udostępniałem miały ponad poziomem samej komunikacji z kartą poziom protokołu USB (były w czytniku USB), a jeszcze powyżej była biblioteka wg standardu PKCS#11 komunikująca się po libusb z kartą. Poprzedni programista zajmujący się projektem przybrał właśnie takie podejście, czyli po sieci udostępnianie komunikacji czytnika z samą kartą inteligentną, dalej (u klienta) był sterownik który udawał czytnik USB i z nim gadała biblioteka. Działało, chociaż wymagało grzebania z sterownikami kernela u klienta, a kod nie był doskonały, także powodował sporadyczne BSOD, na przykład przy zerwaniu połączenia sieciowego. Potem, ograniczając już długość tego postu, bo to lekki offtop, już ja próbowałem jeszcze udostępniania na poziomie protokołu USB (USB/IP) i najwyższym poziomie wywołań PKCS#11, zostaliśmy na tym ostatnim rozwiązaniu ostatecznie. Oczywiście karty "polsatu" nie mają ani poziomu USB, ani tym bardziej nie używają standardu PKCS#11, także trzeba przyjąć podejście opisane jako pierwsze. Mało kto to w dzisiejszych czasach przyzna, ale 100 Mbps Ethernetu i 1 GHz taktowania CPU to nie jest mało, przy przyjęciu odpowiedniego real-time'owego podejścia można tym tunelować wiele rzeczy po sieci (jak USB/IP w moim projekcie w miarę działa nawet przez internet, to co dopiero tunelowanie samej komunikacji z kartą po sieci lokalnej).