Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak skopiować zmienione dane VBA Exel

adamoski40 28 Apr 2017 15:05 777 12
    adamoski40
    Level 7  
    Proszę o pomoc
    Chodzi mi o rozwiązanie problemu
    W arkuszu1 w pliku mam pewna ilość danych dane te są zaciągane z accessa jeśli zmienię dane w accesie zmieniają się one w arkuszu1 exela tuż po jego otwarciu i tak powinno pozostać natomiast do kolejnego arkusza2 z chciałbym by były dopisywane w pierwszym wolnym wierszu tylko te wiersze z arkusza1 w których w kolumnie B dokonane zostały zmiany pozostałe zostają tak jak było.
    Chciałbym by mi Ktoś pomógł będę bardzo wdzięczny
    adamoski40
    Level 7  
    Chodzi o to że arkusz A1 zasysa dane z accessa nie mogę go dołączyć jako załącznik nie wiem czemu. dane z access są umieszczane w tym arkuszu to jest ok. Jednak jeśli dokonam zmiany rekordzie w access automatycznie zmiana ta powstanie w wierszu arkusza 1 , natomiast w aruszu3 chciałbym mieć wszystkie dane z arkusza1 przed dokonana zmianą + te wiersze z arkusza1 które uległu zmianie dopisane np pod spodem w pierwszym wolnym wierszu.
    Prot
    Level 38  
    Witam!

Moim zdaniem idziesz złą drogą dla uzyskania informacji o zmianie stanu bazy danych.
    Na podstawie tych importowanych połączeń z bazą danych wnoszę, że masz całkiem poprawnie zbudowane tabele w tej bazie (choć masz drobne problemy z chronologią - np rekord 2,4 i 5 :D ) , lecz nie wykorzystujesz w pełni możliwości budowania odpowiednich kwerend :idea: .

Możesz przecież w bazie utworzyć kwerendy wyłapujące stan "narzędziowni" na określony dzień, zaimportować je do dwóch arkuszy Excela i tam porównywać.
    Można też wręcz stworzyć kwerendę wyłapującą tylko zmiany od ostatniej inspekcji i importować ją gotową do Excela. Jeśli masz problemy ze złożonymi kwerendami to przekonwertuj swoją bazę do mdb i prześlij mi ją na PW.

Problemy, które masz z tak zwaną ulotnością importowanych danych możesz rozwiązać poprzez odpowiednią konfigurację odświeżania importu - wyłączając odświeżanie przy otwieraniu pliku vide zrzut:
    Jak skopiować zmienione dane VBA Exel2017-04-29...LI (2).jpg Download (136.5 kB)
    adamoski40
    Level 7  
    Cześć dzięki za podpowiedź
    Fajnie by było gdyby był sposób na to by można było zrobić taką kwerendę która trzymałaby dane z wierszy zaznaczonych tylko na wynajem i w dodatku po zmianie wynajmującego lub dodaniu o kolejne urządzenie na wynajem te informacje były dodane a nie zastąpione bo tak jak w pliku pisałem pół miesiąca wynajmuje jeden a pół drugi to na koniec miesiąca ja nie wiem kto w pierwszej połówce to narzędzie wynajmował
    adamoski40
    Level 7  
    Można też wręcz stworzyć kwerendę wyłapującą tylko zmiany od ostatniej inspekcji i importować ją gotową do Excela. Jeśli masz problemy ze złożonymi kwerendami to przekonwertuj swoją bazę do mdb i prześlij mi ją na PW. To byłoby dobre jak to zrobić?
    Prot
    Level 38  
    adamoski40 wrote:
    To byłoby dobre jak to zrobić?

Trudno Ci coś podpowiadać jak utworzyć kwerendę nieznając Twojej bazy :cry: , lecz przykładowo jeżeli zrobisz sobie kwerendy ujmujące wypożyczenia z poszczególnych miesięcy [OstWypmm/rr] - to potem możesz zrobić kwerendę zestawieniową wypożyczeń w dłuższym okresie czasu. W SQL taka kwerenda będzie wyglądała tak:

Code: sql
    Log in, to see the code

co po exporcie do Excela (lub imporcie do niego :D ) da Ci przegląd sytuacji odnośnie poszczególnych narzędzi jak na zrzucie.
    Jak skopiować zmienione dane VBA Exel2017-04...png Download (19.66 kB)
    adamoski40
    Level 7  
    Cześć to załączona moja baza danych i exel który zasysa z niej dane
    to moja baza udało mi się jakoś to załączyć teraz odfiltruj z niej te rzeczy tylko na wynajem i spróbuj wynająć jedno narzędzie 3 razy w mies jest ono tylko jedno więc nie mogę skopiować rekordu bo byłoby powieleniem narzędzia w bazie magazyn a nie jest to prawdą jesli ktoś przejmuje narzędzie ja przepisuje tylko odbiorce i wiem wtedy że jest na jego stanie. Sprawa komplikuje się z wynajmem bo mam obciążyć trzy osoby a widnieje przy narzędziu ostatnia a chciałbym mieć w jakiś sposób informacje ile operacji jest na danym narzedziu w miesiącu kto je posiadał i od kiedy do kiedy.
    Prot
    Level 38  
    adamoski40 wrote:
    Cześć to załączona moja baza danych i exel który zasysa z niej dane

Szkoda kolego, że za każdym razem przesyłasz co innego i nie czytasz moich postów.
    Na podstawie Twojego pliku wynikowy.xlsx wyciągnąłem błędne wnioski co do poprawności budowy tabel bazy danych i możliwości ich wykorzystania do złożonej analizy danych :cry:
    Nie przekonwertowałeś wprawdzie tej bazy danych (jak prosiłem do formatu mdb) ale widzę, że jest to raczej kopia tabel z arkuszy excela, a nie relacyjna baza danych.

Mimo poszukiwań nie znajduje w tych ostatnich plikach kolumn dat oznaczonych nazwami "Pobrał" i "Zdał" (wg pliku wynikowy.xlsx) - nawet w tabeli nazwanej wdzięcznie :D "Co jest i u kogo".

Nie potrafię zatem spełnić Twojego życzenia
    adamoski40 wrote:
    teraz odfiltruj z niej te rzeczy tylko na wynajem i spróbuj wynająć jedno narzędzie 3 razy w mies

bo brak jest jednoznacznych danych odnośnie zdarzeń wynajmu narzędzi :cry:
    adamoski40
    Level 7  
    Witaj jest to tak własnie zrobione ten plik exel pobiera te dane z tego accessa i tam jest kolumna w accessie wyboru co na wynajem, plik access to jest właśnie magazyn narzędzi a plik exel nie jest zrobiony szukam własnie rozwiązania tylko plilk access jest zrobiony dobrze natomiast exel nie, a chciałbym by był tak jak te przykładowe które wysyłałem Ci na początku. Nawet myślałem że nie musi być daty zwrotu narzedzia przez Kogoś tylko data przejęcia bo zakładając narzedzie wynajmujesz Ty od daty 01-05-2017 potem przejmuje to Ktoś inny np Ja z datą 10-05-2017 To automatycznie Ty jesteś obciążany za 10 dni nieprawdaż? więc tej daty zwrotu nie musiałoby być teoretycznie. Nie wiem jak zrobić plik Exela a nie plik accessa choć jak pisałeś kwerenda która zapisywałaby tylko różnice hmm? sam już nie wiem jak to ugryź.
    Pozdrawiam
    Prot
    Level 38  
    adamoski40 wrote:
    tylko plilk access jest zrobiony dobrze natomiast exel nie

Otóż nieprawda - na podstawie przesłanego pliku muszę stwierdzić jednak, że Twoja baza zrobiona jest źle :cry: - moim zdaniem nie zachowano tu logicznej i hierarchicznej struktury danych (np wydawanie "Grupy" narzędzi, zamiast konkretnego narzędzia - jakby w tej "narzędziowni" był tylko jeden młotek, wiertarka :D ), opisowe i nieprecyzyjne nazwy tabel i pól (w każdej tabeli takie same pole "Identyfikator" zamiast ID Grupy, ID Budowy itd.).
    Brak danych umożliwiających rejestrowanie poszczególnych zdarzeń (zakup nowego narzędzia, wydanie, zwrot, naprawa, złomowanie itp.) w bazie danych - uniemożliwia analizę przebiegu tych zdarzeń zarówno w accessie jak i w excelu :cry:
    adamoski40
    Level 7  
    Kurcze, a potrafiłbyś mi w tym pomóc jak to zrobić by było dobrze? Bo ja cienki w te klocki

Dodano po 1 [minuty]:

Chociaż przykładowe taki 4 rekordy chociażby jak to powinno wyglądać.
    Prot
    Level 38  
    adamoski40 wrote:
    a potrafiłbyś mi w tym pomóc jak to zrobić by było dobrze?

:cry: Nie wiem jak zrobić by było dobrze ? :D

Zupełnie nie rozumiem logiki tych operacji "wydawania narzędzi na budowy na wynajem" :cry:

Na podstawie Twoich danych utworzyłem w Accessie przykładową bazę danych z dwiema przykładowymi kwerendami, które możesz importować do Excela w celu dalszej analizy :?: choć moim zdaniem wszelkie analizy prościej można zrobić w Accessie.
    Jak skopiować zmienione dane VBA Exelwynnar..JPG Download (81.52 kB)

W załączonym pliku dane są tylko symboliczne (wprowadzone "na rybkę") więc jeśli sposób działania tej bazy Ci się spodoba - to tylko musisz wprowadzić swe dane rzeczywiste :D , uzupełnić parę kwerend, przygotować formularze do wprowadzanie bieżących danych i szablony raportów.
    Narz.zip Download (1.89 MB)Points: 1 for user