Zima się przedłużyła - więc i projekt nowego wzmacniacza też się przedłużył.
Przedstawiam Państwu mój najnowszy wzmacniacz lampowy zbudowany po niesamowicie pozytywnych odczuciach po budowie:
Link
Kolejny wzmacniacz miał za zadanie dostarczyć doświadczeń w zakresie toru audio zbudowanego TYLKO NA LAMPACH oraz zapewnić zdalną obsługę.
Podstawowe dane:
1. Parowane lampy 2x E88CC JJ oraz radzieckie NOSy 2x 6N6P-I
2. Wzmacniacz nie posiada ujemnego sprzężenia zwrotnego
3. Sterowanie pilotem IR
4. Zmotoryzowany potencjometr ALPS - kontrola z ATMEGA238 bez dodatkowych tranzystorów mocy - taki trik

5. Analizator widma
6. Opóźnienie załączenia i wyłączenia wysokiego napięcia (oszczędzanie życia lamp)
7. Możliwość załączenia/wyłączania wzmacniacza bez pilota - włącznik sensorowy
8. Sterowanie analizatorem widma za pomocą pilota IR
8. Materiał panela kontrolnego - aluminium 10mm + szkło
9. Pasmo przenoszenia: 15 Hz (-3 dB) – 220 kHz (-1 dB)
Podobnie jak poprzedni wzmacniacz sprzęt został wykonany wg projektu Link
Kilka zdjęć:

Oraz film:
Dźwięk bardzo krystaliczny, dynamiczny i szczegółowy. Jednak nie jestem w stanie obecnie określić różnic pomiędzy tą a poprzednią - hybrydową konstrukcją, która położyła mnie na łopatki. Obecnie wydaje mi się, że oba wzmacniacze grają bardzo podobnie. Ale to przez to, że hybrydę mam w pracy - nie mogę dokonać porównań 1 do 1. Zaczniemy testy od przyszłego tygodnia.
Używam do wzmacniacza słuchawek firmy SUPERLUX, które zdobyły sobie sławę na forach audiofilskich pomimo ich ekstremalnie niskich cen - HD668 oraz HD330. Pierwszy model ma impedancję 2x56Ohm co jest minimum dla tego wzmacniacza - 2gi 150Ohm.
Cool? Ranking DIY