Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha AX-400 - Ocena opłacalności naprawy, końcówka mocy, poprawka ( FOTO )

nici 15 May 2017 18:24 5925 38
  • #31
    nici
    Moderator of Car Maps
    Q-mac wrote:
    Tester nie daje 100% pewności, sam się o tym przekonałem.


    Uszkodzone wykrywa, pokazuje albo zwarcie lub działanie jako diodę. Na razie mnie nie zawiódł .
  • #32
    TOMI
    Service technician RTV
    Jak chcesz się bawić to dokonaj pomiaru napięć względem masy na każdej elektrodzie każdego tranzystora i nanieś na schemat pamiętając o znaku minus.
  • #33
    nici
    Moderator of Car Maps
    Ok , tak zrobię.

    Na chwilę obecną jakieś przypuszczenia ?
  • #34
    Q-mac
    Level 24  
    Miałem tranzystor który na testerze był OK, a w układzie zachowywał się dziwnie. Po paru testach i szukaniu przyczyn-10 tranzystorów mocy poszło do kosza. Po wymianie kompletu na nowe-wszystko działa prawidłowo. Tester dobrze sprawdza, ale by być pewnym na 100% należałoby sprawdzić element w warunkach w jakich pracuje.
  • #35
    chudek
    Level 14  
    Moim zdaniem się wzbudza.
    puścić przez rezystory zasilanie 100om 10W, opukać płytkę i stwierdzić czy nie ma zimnych lutów,
    Wymieniłbym kondensatory c216,c217,c165.
    Miałem podobny przypadek, trochę tranzystorów popaliłem, kilka dni badań :D kondensatory pomogły.

    Ja włożyłbym do tego wzmacniacze na mosfetach, ta końcówka jest porażka (bootstrap)
  • #36
    nici
    Moderator of Car Maps
    chudek wrote:
    Ja włożyłbym do tego wzmacniacze na mosfetach, ta końcówka jest porażka (bootstrap)
    Gdybym taką opnię otrzymał wcześniej, zaoszczędził bym 100zł, czas i wzmacniacz a te kwotę miałby dwa nowe moduły końcówek na mosfetach.
    chudek wrote:
    Moim zdaniem się wzbudza.
    Powtarzam, po pierwszym uruchomieniu pracował OK idealnie, po chwili poszedł dym.
    Q-mac wrote:
    Miałem tranzystor który na testerze był OK, a w układzie zachowywał się dziwnie
    mnie jak na razie nie zawiódł, możliwe że tak się zdarza.
    Q-mac wrote:
    ale by być pewnym na 100% należałoby sprawdzić element w warunkach w jakich pracuje.
    Dajmy spokój... Tranzystor za złotówkę to wolę kupić drugi niż cudować.
    TOMI wrote:
    Jak chcesz się bawić to dokonaj pomiaru napięć względem masy na każdej elektrodzie każdego tranzystora i nanieś na schemat pamiętając o znaku minus.
    Tak zrobię jutro, jak dojadą nowe końcowe tranzystory. Wezmę się za to po raz ostatni.
  • #37
    nici
    Moderator of Car Maps
    Yamaha AX-400 - Ocena opłacalności naprawy, końcówka mocy, poprawka ( FOTO ) Yamaha AX-400 - Ocena opłacalności naprawy, końcówka mocy, poprawka ( FOTO ) Yamaha AX-400 - Ocena opłacalności naprawy, końcówka mocy, poprawka ( FOTO ) Yamaha AX-400 - Ocena opłacalności naprawy, końcówka mocy, poprawka ( FOTO ) Wymontowałem WSZYSTKIE tranzystory w tym kanale. Wszystkie są sprawne. Płytę wyczyściłem szczoteczką IPA z obu stron, obejrzałem dokładnie. Wygląda OK.

    Mimo tego na bazę Q107 wpada ok 12V a wg. schematu nie powinno. W drugim kanale jest OK.
    Po zwarciu tego do masy w szeregu z mili amperomierzem, mam ok 2-4 mA.

    Wydaje mi się że fakt tego napięcia powoduje dalsze wysterowywanie tranzystorów, jeśli się mylę, proszę o poprawnienie mnie lub dalsze porady.

    Dodano po 21 [minuty]:

    ps. Fotki dodaje, są w mega rozdzielczości, może ktoś się dopatrzy czego ja nie dokonałem.

    Dodano po 1 [minuty]:

    ps. Fotki dodaje, są w mega rozdzielczości, może ktoś się dopatrzy czego ja nie dokonałem.
  • #38
    rimot
    Level 27  
    Ja bym poprawił luty. To to albo cienie od lampy albo niektóre nie wyglądają dobrze.
  • #39
    aaanteka
    Level 39  
    nici wrote:
    chudek wrote:
    Moim zdaniem się wzbudza.
    Powtarzam, po pierwszym uruchomieniu pracował OK idealnie, po chwili poszedł dym.

    Q-mac wrote:
    Miałem tranzystor który na testerze był OK, a w układzie zachowywał się dziwnie
    mnie jak na razie nie zawiódł, możliwe że tak się zdarza.
    Q-mac wrote:
    ale by być pewnym na 100% należałoby sprawdzić element w warunkach w jakich pracuje.
    Dajmy spokój... Tranzystor za złotówkę to wolę kupić drugi niż cudować.
    TOMI wrote:
    Jak chcesz się bawić to dokonaj pomiaru napięć względem masy na każdej elektrodzie każdego tranzystora i nanieś na schemat pamiętając o znaku minus.
    Tak zrobię jutro, jak dojadą nowe końcowe tranzystory. Wezmę się za to po raz ostatni.



    1)Dlaczego nie zastosowałeś podstawowych zasad bezpiecznego ,wstępnego uruchamiania wzmacniacza ?
    2) Cena elementu o niczym nie świadczy ,a na pewno o jego sprawności. W produkcji zdarzają się braki ,które trafiają do handlu.
    3) Tester służy do prostego pomiaru ,parametry jego pracy są całkowicie inne niż parametry właściwe w układzie , szczególnie prądowym.
    Może ,to jest ten pierwszy raz kiedy kolega poległ z tym testerem? Nic nie należy wykluczać ,bez podstaw , na "ślepo " .
    4) Wzmacniacz ,to nie tylko tranzystory ,ale również inne elementy , które należy sprawdzić . Czy sprawdzone zostały w pierwszej kolejności C215 i C217 ?
    5) Poza metodą sprawdzania poszczególnych elementów jest jeszcze możliwość analizy pracy poszczególnych bloków funkcjonalnych wzmacniacza , oczywiście przy taki m uruchomieniu stosujemy zabezpieczenie polegające na ograniczeniu wydajności prądowej zasilania . Zawsze wstępnie należy uruchomić tylko część napięciową stopnia końcowego i wykonać stosownych pomiarów . Sprawdzić stabilność pracy tej części przy małym wysterowaniu i obciążeniu 200-300 om. Sprawdzić przebiegi w poszczególnych punktach .
    6) To typowy stopień końcowy wzmacniacza, przy czym jednak pewnym odstępstwem jest realizacja regulacji barwy wykonana w pętli sprzężenia zwrotnego . Dlatego należy dokładnie sprawdzić wszystkie elementy bierne w tej części wzmacniacza( osobna płytka MAIN 5).

    Z tego względu wymiana końcówki na inną , nie wydaje się rozsądnym posunięciem,które wymagało by również przekonstruowania regulatora barwy dźwięku .

    Usuń przede wszystkim ten "węglowy rezystor " przy Q 121 powstały z zwęglonego laminatu . Taki defekt może wiele zaszkodzić .