Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radmor 5412 - awaria i dziwne zachowanie tunera.

Griegorij 26 Lip 2005 20:34 1542 3
  • #1 26 Lip 2005 20:34
    Griegorij
    Poziom 10  

    Witam,

    Na początku po awarii radyjko było martwe. Na płytce z przełącznikami programów nie świeciła się żadna dioda (Płytka z układem SAS6600 w moim przypadku). Okazało się że padł stabilizator. po wymianie na LM723 i ustawieniu napięcia na właściwe diodki zaczęły się ładnie świecić. Nawet dają się regulować diody na skali częstotliwości(przesówają się). Ale dziwna jest sprawa ponieważ pomimo iż nie ma ustawionej żadnej stacji, ani nie jest podłączona żadna antena poziom sygnału na wskaźniku diodowym wskazuje max. Także diody wskaźnika dostrojenie świecą się wszystkie. Po odłączeniu seksji tunera gasną. Przestrojenie zgodnie z opisem na elektrodzie zrobiłem. Tzn wylutowałem 4 kondensatory. Być może coś schrzaniłem bo jak nie było efektu zachciało mi się dostrajać cewką i trymerkiem częstotliwość heterodyny bez żadnych przyrządów.
    ==============================================
    Nigdy nie przestrajałem ani nie naprawiałem żadnego tunera więc nie wiem nawet od czego zacząć. Prosze o wszelkie sugestie. A może lepiej oddać do serwisu gdzei mi go ładnie zestroją, napewno mają lepsze narzędzia niż ja w domu? Tylko że ja wolałbym sam...

    pozdrawiam i z góry dziękuję
    Grzegorz

    0 3
  • #2 26 Lip 2005 23:35
    polakk
    Poziom 18  

    a możesz napisać który element wymieniłeś na LM327?

    0
  • #3 26 Lip 2005 23:46
    Griegorij
    Poziom 10  

    Witam,
    Element wymieniony to UL7523 na LM723.
    Poprawiłem już błąd w pierwotnym poście.

    pozdrawiam
    Grzegorz

    0
  Szukaj w 5mln produktów