Witam. Zmieniałem światło na podwórzu, które 20 lat temu założył jakiś fachowiec. Podłączył trzy ścienne przełączniki klawiszowe rozmieszczone w różnych miejscach na budynku tak, że każdy zapala i gasi lampę oświetleniową. Z uwagi na to , że lampa padła a była na 230 V i żarnik 100 Watowy - kupiłem oszczędną 10 W LED. Świeci porównywalnie. Dokonałem zamiany przewodów. Lampa Led miała trzy przewody. Brązowy, niebieski i żółty centkowany białym (ten to masa). Wyjście do starej lampy miało dwa przewody białe. Sprawdzałem woltomierzem by mnie nie "popieściło" przy kablach i ustaliłem, że najbliższy przełącznik jest w pozycji - włączone - a wtedy na kablach nie ma 230 V. Jakież było moje zdziwienie gdy podłączyłem drugi przewód do lampy Led a ta zaczęła tak co 5 sek dawać impuls świetlny. Sprawdziłem napięcie na tym impulsie i na kablu okazało się, że jest 46 Volt. Oczywiście po przełączeniu któregokolwiek z trzech przewodów lampa Led świeci prawidłowo i jest 230 V na kablach. Jednak po wyłączeniu któregokolwiek przełącznika lampa impulsowo co ok. 5 sek zaświeca i gaśnie,. Trwa to ułamek sekundy. Szukając przyczyny zamieniłem kable do lampy LED miejscami i bez efektu. Rozkręciłem przełączniki szukając zwarcia ale nie było. Na dwóch oddalonych, czyli skrajnych przełącznikach zauważyłem że są dwa kable brązowe i dwa niebieskie. Przy czym brązowe zamocowane są po prawej stronie, jeden wyżej, drugi pod nim (patrząc na przełącznik od wewnątrz) a po lewej jest jeden niebieski. Drugi niebieski jest odłączony i "leży" w puszcze. Tak jest w dwóch skrajnych przełącznikach. Środkowy, najbliższy lampie ma te 4 przewody podłączone . Wcześniej stara lampa nie świeciła impulsowo ale przecież nic z kablami nie robiłem , więc w przewodach musiało być te 46 Volt wcześniej.
Jak właściwie podłączyć te przełączniki bo uważam, że to w nich "leży wina". Lampa by nie impulsowała gdyby nie dostawała tego szczątkowego napięcia 46 V. Ktoś pomoże?
Jak właściwie podłączyć te przełączniki bo uważam, że to w nich "leży wina". Lampa by nie impulsowała gdyby nie dostawała tego szczątkowego napięcia 46 V. Ktoś pomoże?