Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Yosan 120 Pro - Yosan 120 Pro brak odbioru

_Zero 30 Kwi 2017 18:08 1179 10
  • #1 30 Kwi 2017 18:08
    _Zero
    Poziom 12  

    Jak w temacie mam problem z radyjkiem Yosan 120 Pro

    Radio do czasu wyjęcia z auta działało poprawnie następnie została wyjęte i przeleżało schowane w garażu pół roku następnie zamontowane ponownie do tego samego auta niestety już nie odbiera.

    Po podłączeniu anteny zmienia się szum a samą instalację antenową prześwietliłem i ma się dobrze

    sprawdzałem czy radio nadaje i gdzieś w oddali w szumie słychać jak ludzie potwierdzają ze jest ok ale trzeba się dobrze wsłuchać ;) ( nie nie mam omamów :P )

    Starałem się przylutować co się dało na płycie ale to nic nie dało :(

    Macie może jakiś pomysł ?

  • #2 30 Kwi 2017 18:30
    Wawrzyniec
    Poziom 33  

    Tak, dać do naprawy komuś kto się na tym zna.

  • #3 30 Kwi 2017 22:05
    .Labrador
    Poziom 25  

    _Zero napisał:
    Macie może jakiś pomysł ?

    Poczytaj na elektrodzie o Filtrze II pcz. 455KHz.masz podobne objawy.

  • #4 01 Maj 2017 09:06
    Wawrzyniec
    Poziom 33  

    .Labrador napisał:
    Poczytaj na elektrodzie o Filtrze II pcz. 455KHz.masz podobne objawy.
    A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Czy myślisz że wszystkie odbiorniki mają tak samo zbudowany wzm. II pośredniej i we wszystkich jest stosowany wadliwy filtr ceramiczny 455kHz? I gdzie te "podobne" objawy? Czyżby filtr był uniwersalnym panaceum na wszystkie dolegliwości braku odbioru?

    _Zero napisał:
    Po podłączeniu anteny zmienia się szum
    _Zero napisał:
    gdzieś w oddali w szumie słychać jak ludzie potwierdzają ze jest ok

    W Presidentach uszkodzony filtr to nawet brak szumu, więc gdzie podobne objawy? Na razie brak jakichkolwiek pomiarów, więc nic nie można stwierdzić.

    Dodano po 10 [minuty]:

    @_Zero sprawdź przynajmniej gdzie znika sygnał, ew. jak już to wylutuj ten filtr i zamiast niego podstaw kondensator kilka nF, a wcześniej dokonaj na nim pomiarów napięcia.
    Yosan 120 Pro - Yosan 120 Pro brak odbioru

    Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

    _Zero napisał:
    Starałem się przylutować co się dało na płycie ale to nic nie dało
    Nie od tego zaczyna się naprawy. Pierwsze to są oględziny, a później pomiary, ale nie na chybił-trafił bo to nie toto-lotek. Trzeba wiedzieć gdzie są poszczególne bloki i rozumieć ich zasadę działania. A później analiza wyników i w zależności od tego dalsze działania połączone np z metodą eliminacji, ale robioną z głową, ale na tym (naprawach) trzeba się chociaż trochę znać i mieć nie tylko lutownicę.

  • #5 01 Maj 2017 14:28
    .Labrador
    Poziom 25  

    Wawrzyniec napisał:
    A na jakiej podstawie tak twierdzisz?

    A na takiej jak ty zaprzeczasz,to co napisałeś że do naprawy i całą trylogie mu wyperswadowałeś to nie znaczy mu pomogłeś :spoko: .

    Wawrzyniec napisał:
    Tak, dać do naprawy komuś kto się na tym zna.

    A ten wpis co wnosi, jak by chciał oddać do naprawy, to by nie zakładał postu na elektrodzie.
    Wawrzyniec napisał:
    Czyżby filtr był uniwersalnym panaceum na wszystkie dolegliwości braku odbioru?

    Nie, ale jest na rzeczy :D .
    _Zero napisał:
    sprawdzałem czy radio nadaje i gdzieś w oddali w szumie słychać jak ludzie potwierdzają ze jest ok ale trzeba się dobrze wsłuchać

    A jak się do tego odniesiesz, to nie było twierdzenie tylko sugestia od czego ma zacząć kolego panaceum :cry: .

  • #6 01 Maj 2017 15:05
    Wawrzyniec
    Poziom 33  

    .Labrador napisał:
    A jak się do tego odniesiesz
    Ano tak:
    _Zero napisał:
    w oddali w szumie słychać jak ludzie potwierdzają ze jest ok
    _Zero napisał:
    Po podłączeniu anteny zmienia się szum

    Uszkodzony filtr nie przeniesie szumu, a jeżeli już cokolwiek przenosi, to bardzo mocne sygnały ze sporymi, słyszalnymi zniekształceniami. A podpowiedzi co ma robić dostał, przeczytaj mój post ze zrozumieniem.

  • #7 01 Maj 2017 15:51
    gumisie
    Poziom 32  

    _Zero napisał:
    przeleżało schowane w garażu pół roku
    Może głośnik do wymiany.

    Trwa zażarta dyskusja pomiędzy kolegami którzy chcą pomóc koledze @_Zero a on nadal milczy.

  • #8 01 Maj 2017 16:00
    Novile
    Poziom 31  

    Koledzy, nie wiem jak Wy, ale ja jakoś nie mogę uwierzyć w te opowieści i radiach co leżały rok w garażu, czy szafie i od razu nie działają. :) .Labrador, faktycznie nie ciskaj się, bo Wawrzyniec ci dobrze napisał. Nie jest tak, że wadliwe filtry CQ są nagminnie stosowane we wszystkich radiach . Nie masz tu totalnie racji, bo akurat w tym modelu z tematu jest zastosowany filtr II p.cz. marki LT a to są bardzo dobre filtry.
    Poza tym autor tematu zaczyna od lutowania. Ja mam jedno pytanie, ile cyny kolega zużył do lutowania tego radia?? Często się spotykam z taką głupotą, że laik bierze radio i przelutowuje je, czyli podgrzewa luty SMD po kolei bez dodawania spoiwa. Przy laminacie SMD dwustronnym są tulejki przelotowe i taki lut często jest w gorszym stanie niż przed lutowaniem, bo spoiwo, którego producent daje "na styk" lub za mało, wcieka do tulejki i często oddziela się np. od nogi elementu elektroniki. Dlatego pytam jeszcze raz czy kolega dodawał spoiwa, czy tylko bezwiednie grzał luty i czym kolega to robił?
    Moim skromnym zdaniem, jak radio leżało długo nieużywane i to w środowisku wilgotnym to jedyna przyczyna jego "choroby" to skorodowany lut.
    Ale nie tak łatwo taki lut namierzyć i prawidłowo poprawić.

  • #9 01 Maj 2017 19:01
    .Labrador
    Poziom 25  

    Novile napisał:
    marki LT a to są bardzo dobre filtry

    Novile to nie znaczy że się uszkadzają? to była tylko sugestia, od czego zacząć a raptem zrobiła się dyskusja, daleko odbiegająca od tematu.
    Wawrzyniec napisał:
    jak już to wylutuj ten filtr i zamiast niego podstaw kondensator kilka nF, a wcześniej dokonaj na nim pomiarów napięcia.

    Novile skoro nie bierze tego pod uwagę! to poco te zalecenia :cry:
    Sami sobie zaprzeczacie i robicie nie potrzebnie bałagan.

  • #10 01 Maj 2017 20:10
    Wawrzyniec
    Poziom 33  

    _Zero zmierz napięcia na IC1 na nóżkach 3,4, i 5. Na 4 ma być w granicach 8-9V, na 3 trochę mniej i na 5 nodze też ma być napięcie.

    Dodano po 3 [minuty]:

    .Labrador napisał:
    Novile skoro nie bierze tego pod uwagę! to poco te zalecenia
    Ano po to:
    Wawrzyniec napisał:
    Pierwsze to są oględziny, a później pomiary
    Wawrzyniec napisał:
    wcześniej dokonaj na nim pomiarów napięcia

  • #11 02 Maj 2017 01:27
    Hektar Zahler
    Poziom 27  

    Jak reaguje na podłączenie anteny i jednocześnie w tle szumu trudno cokolwiek usłuszeć, to są objawy głębokiego rozstrojenia.
    Radio z winy CF2 zachowa się całkiem inaczej, albo kolega bardzo źle to opisał.
    Ostatecznie może być pomylony tzw. multistandard.

    Posłuchać czy natężenie tego szumu jest naturalne w obu modulacjach.
    Inaczej nie ma o czym rozmawiać.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME