Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung NP350V5C/Windows 8 - System Windows 8 nie uruchamia się

rino91 30 Apr 2017 23:36 1503 12
    rino91
    Level 7  
    Szanowni forumowicze, mam dziwny problem z moim komputerem - nie uruchamia się w trybie normalnym (przez długi czas po wyświetleniu się logotypu Samsunga wyświetla się czarny ekran). Po manualnym uruchomieniu ponownym automatycznie włącza się procedura naprawy - koniec końców zawsze wyświetla się taki komunikat, jak na załączonym obrazku.

Samsung NP350V5C/Windows 8 - System Windows 8 nie uruchamia się

Komputer uruchamia się w trybie awaryjnym, ale nie działa w innym. Jak można naprawić ten problem? Załączam też OTL oraz ten plik o którym mowa w komunikacie.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc :) .
    RADU23
    Moderator of Computers service
    Plik z OTL zbędny.
    Wejdź w tryb awaryjny i zamieść screena z zarządzania dyskami.
    Następnie zamieść SMART dysku z CDI =>
    http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html

Masz ważne dane na dysku na których ci zależy?
    Jeśli tak, należy je zgrać w pierwszej kolejności na inny nośnik np. za pomocą Linux'a LiveCD.
    RADU23
    rino91 wrote:
    To znaczy? Jak to zrobić?

PPM => Mój komputer => zarządzaj => zarządzanie dyskami

Lub powiedz czy instalowałeś coś co mogło by podmienić/popsuć pliki systemowe?
    I czy masz na dysku nienaruszoną partycję recovery?

SMART dysku nie komunikuje niczego niepokojącego. Dysk jest ok.
    Jedynie jest wzrost parametru (C7), należało by sprawdzić poprawność osadzenia dysku z slocie.
    Być może przyczyniły się do tego zanotowane uderzenia/wstrząsy o których informuje (BF).
    rino91
    Level 7  
    Załączam screena.

Nie przypominam sobie, abym ostatnio instalował cokolwiek naruszającego pliki systemowe - grałem w NBA 2k13, zawiesił mi się komputer, potem nie mogłem go już normalnie uruchomić (pojawiały się opisywane błędy).

Partycji recovery chyba nie mam :( . Widzę, że jest jedynie dysk C.
    RADU23
    Jest partycja odzyskiwania, lecz wolnego miejsca 100%.
    Ważne pliki na dysku posiadasz na których ci zależy?
    Jeśli tak, to w pierwszej kolejności kopia na inny nośnik za pomocą bootowalnego Linuxa.
    rino91
    Level 7  
    Hmm... większość ważnych plików mam już w swojej chmurze.
    A jaki jest dalszy krok po zgraniu plików? Reinstal? Czy coś innego? Jak to zrobić?

Dodano po 34 [sekundy]:

I jak obsługiwać tego bootowalnego Linuxa?
    RADU23
    rino91 wrote:
    A jaki jest dalszy krok po zgraniu plików? Reinstal? Czy coś innego? Jak to zrobić?

Możesz spróbować naprawy systemu plików poprzez nośnik CD z systemem.
    Być może uda się podmienić uszkodzone pliki i system wystartuje (bez utraty danych), jedynie poprzez nadpisanie plików.

Dodano po 28 [sekundy]:

rino91 wrote:
    I jak obsługiwać tego bootowalnego Linuxa?

http://www.zyli.republika.pl/linux/index.html
    rino91
    Level 7  
    Co do plików - zdecydowana większość (ok. 90%) aktualnie jest zsynchronizowana z chmurą uczelnianą OneDrive - teraz są one bezpieczne?

PS. Przypomniało mi się - ostatnio (jakieś 24 godziny przed awarią) korzystałem z programów do odzyskiwania danych (Recuva, Pandora Recovery), chcąc odzyskać plik skasowany już jakiś czas temu. To mogło jakoś wpłynąć?

Dodano po 19 [godziny] 42 [minuty]:

RADU23 wrote:
    rino91 wrote:

Możesz spróbować naprawy systemu plików poprzez nośnik CD z systemem.
    Być może uda się podmienić uszkodzone pliki i system wystartuje (bez utraty danych), jedynie poprzez nadpisanie plików.
    To jeszcze spytam, co trzeba dokładnie wybrać na tej linuksowej płycie, aby naprawić system poprzez podmianę plików?
    RADU23
    rino91 wrote:
    To jeszcze spytam, co trzeba dokładnie wybrać na tej linuksowej płycie, aby naprawić system poprzez podmianę plików?

Źle zrozumiałeś.
    Płyta z bootowalnym Linux'em LiveCD jest płytą ratunkową, za pomocą której możesz skopiować ważne dane z dysku na inny nośnik.
    Za jej pomocą nie naprawisz Windows'a.

By spróbować podmiany/nadpisania uszkodzonych plików systemu Windows, musisz posiadać płytę w systemem i spróbować dokonać opcji naprawy systemu.
    RADU23
    Próbowałeś naprawy automatycznej lub przywracania systemu?
    rino91
    Level 7  
    Tak, próbowałem automatycznej naprawy, kończyła się fiaskiem. Przywracania systemu jeszcze nie.