Witam serdecznie. Kupiłem prostownik w Belgii na brocancie i gdy wróciłem do domu i po podłączeniu okazało się, że nie ładuje. Próbowałem podłączyć go pod żarówkę H7 i nic, żarówka nie świeci tylko świecą 4 diody. Rozebrałem obudowę i nie ma bezpiecznika. Załączę fotki.
Ten prostownik jest chyba 4 amperowy (choć ostatnio widziałem prostownik 4A z bezpiecznikiem 6A) więc jak tam jest bezpiecznik polimerowy 4A i testujesz to żarówką 55W to może Ci nie świecić bo może zadziałać bezpiecznik. Testuj mniejszą żarówką.
Daj zdjęcia opisów z bezpiecznika polimerowego.
Podłącz zwykła żarówkę 21 lub 5W w tym miejscu.
Jeżeli zaświeci to podłącz ją tutaj
Jeżeli nie świeci to masz uszkodzony bezpiecznik polimerowy.
Jeżeli świeci to podłącz ją jak zaznaczyłem tutaj
Jeżeli nie świeci to uszkodzony rezystor.
Gdzie jest rezystor a gdzie bezpiecznik masz tutaj
Jeżeli świecą wszystkie diody po włączeniu zasilana i podpiętym akumulatorze to uszkodzony jest rezystor 1Ohm 5W . Tylko akumulator podpięty do prostownika ( bez zasilania z sieci ) diody nie świecą, podłączony prostownik do sieci bez akumulatora też.
Już to przerabiałam.
@chudi075 Dobrze. Teraz żarówka w szereg z akumulatorem. Podejrzewam, że mimo wszystko ten prostownik był sprawny, tylko Kolega......Wystarczylo na moment pomylić polaryzacje przy podłączaniu akumulatora i rezystor 1Ω padł. On bardziej zabezpiecza bezpiecznik polimerowy, niz odwrotnie.
Kupiłem go na pchlim targu na ryzyko bo nie dało się go sprawdzić a jak wróciłem i go podłączyłem to nic nie działało.wymienię ten rezystor i zobaczymy .a czy można założyć jakiś bezpiecznik na wejściu ?