Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wieszający się router TP-LINK

01 Maj 2017 21:00 1656 23
  • Poziom 15  
    Posiadam router TP-LINK TD-W8950ND V2 z najnowszym oprogramowaniem ze strony producenta. Problem jest w tym, że średnio raz dziennie wiesza mi się ten router. Teraz pytanie dlaczego tak się dzieje? Co może być powodem takiego zachowania? Internet jaki posiadam to neostrada i z nią nigdy nie ma problemów bo zawsze jak zrestartuję router to internet jest. Wczoraj wgrałem najnowsze oprogramowanie to wydaje mi się, że częściej się router wiesza.

    Dodatkowo mam podpiętego drugiego routera na drugim końcu domu, który robi jako switch. Też jest to router TP-LINk WR741ND v4 i też ma wgrane najnowsze oprogramowanie.

    W routerze głównym jest włączone DHCP. Czy można coś z tym zrobić?
  • Moderator - Sieci, Internet
    ziooober88 napisał:
    . Problem jest w tym, że średnio raz dziennie wiesza mi się ten router

    Co znaczy że się router "wiesza"? Sprawdzałeś czy odpowiada na ping czy tylko masz problem z dostępem do internetu a sieciowo jest OK? Jak masz ustawione do DHCP na głównym routerze? NA WR741ND serwer DHCP jest wyłączony? Nie masz jakiegoś konfliktu adresów w sieci?
  • Poziom 15  
    jimasek napisał:

    Co znaczy że się router "wiesza"? Sprawdzałeś czy odpowiada na ping czy tylko masz problem z dostępem do internetu a sieciowo jest OK? Jak masz ustawione do DHCP na głównym routerze? NA WR741ND serwer DHCP jest wyłączony? Nie masz jakiegoś konfliktu adresów w sieci?


    Wiesza się, tzn że w ogóle nie mogę się na niego zalogować i nie odpowiada na pingi. Na routerze głównym DHCP jest standardowo włączone, nic tam nie kombinowałem. Na WR741ND serwer DHCP jest wyłączony. Co do konfliktu adresów to jak mogę to sprawdzić?
  • Moderator - Sieci, Internet
    ziooober88 napisał:
    Wiesza się, tzn że w ogóle nie mogę się na niego zalogować i nie odpowiada na pingi

    Jak zachowują się wtedy diody na routerze? Jedynym skutecznym rozwiązaniem jest wyłączenie zasilania?

    ziooober88 napisał:
    Co do konfliktu adresów to jak mogę to sprawdzić?

    Sprawdzić czy wszystkie urządzenia w sieci mają przydzielaną adresację z automatu (DHCP głównego routera) a te które mają przypisany adres na stałe sprawdzić czy jest on z poza puli DHCP.
  • Poziom 15  
    jimasek napisał:

    Jak zachowują się wtedy diody na routerze? Jedynym skutecznym rozwiązaniem jest wyłączenie zasilania?


    Jak się zachowują na to nigdy nie zwracam uwagi, jedyne skuteczne wyjście z sytuacji to wyłączenie zasilania i włączenie od nowa. Tylko to pomaga

    jimasek napisał:

    Sprawdzić czy wszystkie urządzenia w sieci mają przydzielaną adresację z automatu (DHCP głównego routera) a te które mają przypisany adres na stałe sprawdzić czy jest on z poza puli DHCP.

    Wieszający się router TP-LINK

    Ale na pewno mam kilka urządzeń, które mają przypisane IP na sztywno i są one z puli adresów DHCP.

    Mogę w routerze zmienić aby adres startowy zaczynał się od 192.168.1.100 a kończył na 192.168.1.200 ??
  • Moderator - Sieci, Internet
    ziooober88 napisał:
    Ale na pewno mam kilka urządzeń, które mają przypisane IP na sztywno i są one z puli adresów DHCP.

    No to już masz pierwszy błąd w konfiguracji sieci.

    ziooober88 napisał:
    Mogę w routerze zmienić aby adres startowy zaczynał się od 192.168.1.100 a kończył na 192.168.1.200 ??

    Pulę adresów DHCP konfigurujesz pod własne potrzeby więc nie ma problemu. Chyba nie masz w sieci aż 100 urządzeń!?

    Ten time ustaw na 48 godzin w DHCP - Po tych zmianach sprawdź czy coś się poprawi.
  • Poziom 15  
    A co daje to 48 godzin?

    Oraz jakie ustawić IP na switchu? Obecnie mam ustawione 192.168.1.22. Czyli też z adresów DHCP, zmienić to?
  • Moderator - Sieci, Internet
    ziooober88 napisał:
    A co daje to 48 godzin?

    Sprawdzimy czy właśnie przez DHCP nie wiesza się router bo pisałeś że raz dziennie dzieją się dziwne rzeczy z routerem. Teraz powinno się to zmienić raz na dwa dni :) - obserwuj.

    ziooober88 napisał:
    Oraz jakie ustawić IP na switchu? Obecnie mam ustawione 192.168.1.22. Czyli też z adresów DHCP, zmienić to?

    Oczywiście że tak. Wszystko co na stałe musi być z poza puli DHCP routera.
  • Poziom 15  
    Wszystko ustawione tak jak kolega radził. Teoretycznie nic z niczym nie koliduje. To co ustawione jest na sztywno jest z poza puli DHCP. Czas zmieniony na 48h. Także narazie testuję i dam znać o efektach :)
  • Moderator - Sieci, Internet
    Jeżeli co się będzie działo po 24 godzina to może być to związane z resetem linii ADSL (raz na dobę robi to automatycznie operator). Tu spróbował bym jeszcze wymienić zasilacz na podobny lub wydajniejszy prądowo ale zrób testy a potem będziemy dalej kombinować.
  • Poziom 15  
    jimasek napisał:
    Jeżeli co się będzie działo po 24 godzina to może być to związane z resetem linii ADSL (raz na dobę robi to automatycznie operator). Tu spróbował bym jeszcze wymienić zasilacz na podobny lub wydajniejszy prądowo ale zrób testy a potem będziemy dalej kombinować.


    Jeżeli chodzi o reset linii ADSL to wiem kiedy się to dzieje bo wówczas mogę się zalogować na router i wtedy wiem że jest on wykonywany. W moim przypadku jest to na pewno inna przypadłość. Dlatego mam nadzieję, że po radach kolegi skończą się moje problemy. Oczywiście dam znać czy coś się zmieni.

    Dodano po 11 [godziny] 14 [minuty]:


    A więc miałem się podzielić spostrzeżeniami więc się dzielę. Dzisiaj z rana odpalam kompa i neta nie ma. Restart routera głównego nic nie dał. Dalej internetu nie było. Dopiero pomógł reset switcha bo z nim się łączę.

    Uruchomienie drugiego komputera i analogicznie ta sama sytuacja, reset routera nic nie pomógł tylko pomógł reset switcha bo też się ten komputer z nim łączy.

    Każde podłączenie nowego urządzenia do switcha wiąże się z jego zawieszeniem.

    Czyli wychodzi na to, że jak narazie router główny działa ok tylko teraz jest problem ze switchem. Ustawione to mam w ten sposób:

    Wieszający się router TP-LINK

    Dodano po 37 [minuty]:

    Jeszcze zauważyłem takie coś na routerze głównym:

    Wieszający się router TP-LINK

    Czas pracy routera, aż tu nagle brak internetu i ponowne nadanie nowego adresu IP
    Wieszający się router TP-LINK

    Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy może coś innego?
  • Moderator - Sieci, Internet
    Same parametry linii jak wyglądają? Podmień zasilacz na głównym routerze i to samo zrób na WR741 bo pewnie swoje lata mają.
  • Poziom 15  
    jimasek napisał:
    Same parametry linii jak wyglądają? Podmień zasilacz na głównym routerze i to samo zrób na WR741 bo pewnie swoje lata mają.


    A mogę gdzieś sprawdzić parametry tej linii? Co do podmiany zasilacza to mam takie zasilacze 12V 1A mogą być? Sprzęt nie jest jakoś wyjątkowo stary bo ma około 2 lat.
  • Moderator - Sieci, Internet
    W konfiguracji routera/modemu oczywiście - Statystyki ADSL
    Tak mogą być 12V/1A
  • Poziom 15  
    jimasek napisał:
    W konfiguracji routera/modemu oczywiście - Statystyki ADSL
    Tak mogą być 12V/1A


    Wszystkie statystki jakie mi się udało znaleźć wyglądają tak:
    Wieszający się router TP-LINK
    Wieszający się router TP-LINK
    Wieszający się router TP-LINK
    Wieszający się router TP-LINK
    Wieszający się router TP-LINK
    Wieszający się router TP-LINK
  • Moderator - Sieci, Internet
    Sprawdzaj czy te parametry mocno się nie zmieniają w czasie pracy urządzenia czy SNR nie spada poniżej tych 60dB no i podmień te zasilacze.
  • Poziom 15  
    jimasek napisał:
    Sprawdzaj czy te parametry mocno się nie zmieniają w czasie pracy urządzenia czy SNR nie spada poniżej tych 60dB no i podmień te zasilacze.


    Parametr SNR Downstream trzyma cały czas 66dB, natomiast paramter SNR Upstream na obecną chwilę ma 59dB.
    Wieszający się router TP-LINK

    Ale przyczyną moich problemów może być awaria neostrady tak mi powiedzieli na infolinii. Awaria trwa od wczoraj od 20:25 i dlatego mam takie problemy. Więc może to wszystko po prostu jest dużym zbiegiem okoliczności i dlatego mi to działa jak działa.

    Dodano po 28 [minuty]:

    Co jeszcze zauważyłem:
    Wieszający się router TP-LINK

    W routerze w zakładce DHCP przydzieliło tylko jeden adres IP, po włączeniu laptopa przydzieliło mi adres 192.168.1.36. Teraz pytanie gdzie to znajdę w routerze? Im dłużej nad tym siedzę tym bardziej jestem głupszy. Na jakiej podstawie router przydzielił komputerowi IP? Nigdzie na sztywno nie jest to ustawione.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator - Sieci, Internet
    Możliwe że wcześniej miałeś inne IP na telefonie i zostało gdzieś w tablicy ARP.
  • Poziom 15  
    Witam, ustawiłem wszystko tak jak kolega radził. Trochę się sytuacja polepszyła ale do końca nie ustąpiła. Co jakiś czas router ADSL czyli ten główny łapie jakąś zwieszkę i pomaga tylko wyciągnięcie wtyczki z prądu. Dzisiaj podmieniłem też zasilacz, dałem 1,25A ale po jakichś 4 godzinach pracy znowu zwiecha. Nie wiem czy to tylko zbieg okoliczności czy coś innego.

    Macie jeszcze jakieś inne rady co z tym zrobić? Czy jechać do sklepu i kupić jakiś inny router? Jeżeli tak to jaki router kupić?
  • Poziom 15  
    jimasek napisał:
    Możliwe że wcześniej miałeś inne IP na telefonie i zostało gdzieś w tablicy ARP.


    Witam, kolego trochę potestowałem nowe ustawienia mojego routera i jak to wygląda na obecną chwilę. DHCP ustawione w określonym przedziale. Statycznie przydzielone adresy IP są spoza puli DHCP. Wszystkie urządzenia jakie posiadam w domu zostały przypisane na stałe (każde urządzenie ma przypisany stały adres IP).

    Teraz mam inny dziwny problem mianowicie mój router zachowuje się tak:
    Spoiler:
    Cytat:
    Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
    Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    C:\Users\xxx>ping 192.168.1.1 -t

    Badanie 192.168.1.1 z 32 bajtami danych:
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=33ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=43ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=27ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=29ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=4ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=5ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=10ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=6ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=7ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=5ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=120ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=7ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=7ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=430ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1997ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2070ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1055ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=723ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=8ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=105ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=5ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=603ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1548ms TTL=64
    Upłynął limit czasu żądania.
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1967ms TTL=64
    Upłynął limit czasu żądania.
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=133ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2455ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1740ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1514ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3287ms TTL=64
    Upłynął limit czasu żądania.
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2992ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2635ms TTL=64
    Upłynął limit czasu żądania.
    Upłynął limit czasu żądania.
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1707ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3280ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2446ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2857ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=941ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=5ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1201ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=157ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1576ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3158ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3247ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2513ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1623ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3292ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1856ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2574ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1212ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1142ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1224ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=858ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=208ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=11ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=9ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=4ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=5ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=9ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=6ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=82ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=17ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=113ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=69ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=5ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2155ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2177ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=309ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=400ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=4ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=18ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=4ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=8ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=3ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=1ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=4ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64
    Odpowiedź z 192.168.1.1: bajtów=32 czas=2ms TTL=64

    Statystyka badania ping dla 192.168.1.1:
    Pakiety: Wysłane = 181, Odebrane = 176, Utracone = 5
    (2% straty),
    Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 1 ms, Maksimum = 3292 ms, Czas średni = 387 ms
    Control-C
    ^C
    C:\Users\xxx>


    Teraz pytanie dlaczego ma takie długie czasy odpowiedzi? Czasami ma takie wachnięcia że wszystko muli a po chwili zaczyna działać normalnie. Czym to może być spowodowane?
  • Specjalista Sieci, Internet
    Uruchom komp w tryb awaryjny + obsługa sieci i przetestuj ping ponownie.
  • Poziom 40  
    Powiem tak możecie się zgodzić lub nie ale mimo to że pracuje w branży IT od lat i zajmuję się swoją działką w zasadzie od podstawówki jestem "zaprzyjaźnionym informatykiem".
    Tu jest porblem taki że w lecie jak zaczyna się robić ciepło oraz jak zaczyna się sezon grzewczy jest problem z urządzeniami sieciowymi.
    Z mojego doświadczenia to jest tak że pierwszy problem jest taki że padają zasilacze tak jak pisał kolega @jimasek i to jest dla mnie dowód tego że wie co pisze i z "niejednego pieca chleb jadł".
    Dla mnie taki ping to problemy z zasilaniem/lub temperatury. Niestety jest tak ze kijowy zasilacz obciąża stabilizacje napięcia urządzeń sieciowych. U znajomego były dwa identyczne switche jeden robił problemy ale wymieniliśmy dwa na zasadzie jak jeden to zaraz drugi nie było to konieczne ale kumpel jest z branży w której się wymienia na zapas bo lepiej wymienić 10 razy niż raz mieć problem bo będzie 100 razy więcej kosztowało wnioski z sekcji zwłok są takie że switch nr 1 w środku był ok natomiast switch który pracował z zasilaczem trefnym był w środku "okopcony" bo stabilizator napięcia grzał się i robił kowekcje która powodowała ze się na obudowie osadzał kurz. Nawet zapach po otwarciu był inny a ten trefny miał mniej sieciowej roboty.
    Często pada też wifi jako pierwszy objaw. Niestety część obwodu masy która miała odprowadzać ciepło ze stabilizatora była już brązowa.
    test jest prosty jeśli porblem jest permanentny wyłączmy sprzęt na noc i włączmy jak po jakimś czasie porblem się pojawia to coś się grzeje. Może słonko też na ruter świecić. Jak zasilacz byl do kitu to często jak pojawia sie porblem jest za późno bo oznacza że układ stabilizacji napięcia w sprzęcie sieciowym dostał w tytę i sobie nie radzi kondensatory padły i jest po kaszlu.
  • Poziom 15  
    Router dalej się wieszał. Został zakupiony nowy router marki ASUS i jak narazie zero problemów. TP-LINKA raczej już nigdy nie kupię.