Witam
Video demonstrujące o co tu chodzi...
https://www.youtube.com/watch?v=6Ttkx0uVKb8&feature=youtu.be

Wzbogacony plan działania oparty na HDMI ...
Od dłuższego czasu pracuje jak ulepszyć mój pojazd nie tylko silnik lub zewnętrzny wygląd ale wewnątrz a dokładnie Multimedia Nawigacje,TV, DAB,TEL,BT...
Pojazd jest wyposażony w system multimedialny oparty na CCC który posiada dla starszej wersji modułów TV,BT,TEL,... wsparcie, ale w odniesieniu do obecnego czasu koszt podniesienie standardu liczymy w 10 000zł... co w moim przypadku nie ma sensu.

System multimedialny oparty na CCC jest dość starą wersją która głównie składa z jednostki centralnej i dużego centralnego monitora... jest możliwość podniesienia standardu do systemu CIC ale to także wysoki koszt i niekonieczne uzyskasz wszystkie funkcje.
CELE TEGO PROJEKTU (UPDATE)
- Stworzenie niezależnego portu Audio AUX Out/In (2 lub 4 kanałowe) - nie mówię tu o programowym dodaniu Audio Aux IN
- Podłączenie sygnału Video/ RGB/HDMI pod wbudowany monitor pokładowy.
- Instalacja Modułu TV-Digital
- Instalacja Modułu Radia DAB
- Instalacja Modułu Bluetooth (Parott MKi2900) - Wbudowany
- Instalacja Modułu Wi-Fi Morror
- Instalacja Modułu MHL + kontroler dla HTC M9
- Instalacja Modułu MEDIA TV-BOX Android +GPS
- Instalacja Kamera cofania
- Przejecie funkcji I-Driver Knop oraz funkcja kierownicy multimedialnej - magistrala CAN (Ta informacja może być zastrzeżona iż nie nam jeszcze regulaminu na ten temat:)
- Instalacja MASTER CONTROL zbudowany w oparciu o płytę MEGA oraz program Arduino który kontroluj porty Audio,Video, IR,Power,CAN, OSD Menu.
Dodatkowo (nie testowane)
Dodatkowy monitor
Dodatkowe obcje
Dodatkowy system android Board DUINO2
ZAPRASZA
Projekt jest bardzo prosty i nie skomplikowany opart w wersji testowa na podstawowe elementy. Nie jestem elektronikiem lecz entuzjastą "co i jak działa"
Wszystkie wspomniane elementy byłe testowane i bez problemu działają. Oczywiście nie wykonałem kocowanego projektu iż może jest coś lub koś kto widzi jakiś problem ...Kto koleniem ma pomysł ułatwić mi pracę lub przyłączyć się do projektu zapraszam. W miarę wolnego czasu postaram się kontynuować pracę i zakończyć opis. Opis będzie zawierał dokładny opis wiec każmy może zrobić to sam. Cel projektu jest wsparcie tycz którzy nie chcą wydać tysięcy na programowanie i dodawanie drogich modułów a nadal w sposób estetyczny cieszyć się własną pracą w Samochodzie.
Stworzenie niezależnego portu Audio AUX Out/In (2 lub 4 kanałowe) - nie mówię tu o programowym dodaniu Audio Aux IN
Wiec zaczynamy musimy podłączy się do poru analogowego TDA a by stworzyć In/Out AUX Audio.

Tu jest opisany sposób podłączenia się na płycie. Na schemacie jest opisany kawałek układu z płyty wzmacniacz oraz dodatkowe 10K EXSTRA są elementami dodanymi które są bezpośrednio podłączone do naszego portu AUX Stereo (chyba wiadomo jak zrobić wersje cztery kanałową?)

- Zdemontować Konsole CCC z samochodu (PAMIETAJ ODŁĄCZ AKUMULATOR)
- Zdjąć górna pokrywę
- Odkręć frontowy panel z przyciskami
- Zdemontuj Napęd tylko napęd CD - górny

A foto widać bardzo wyraźnie gdzie potrzeba wlutować rezystory na foto widać dokładnie 4 kondensatory które zostały opisana na schemacie. Czy to skomplikowane chyba nie?

I skręcamy to wszystko do kupy i mamy teraz nowy nie zależny port Audio. Aby zabezpieczyć nasze wejście audio przed zakłóceniami proszę wykorzystać dobrej jakości kable oraz...

Distortion: >0.001%, Requency response: 40Hz-32KHz, Input/Output impedance: 10kΩ
Polecam ten filtr Audio jest to najlepsze rozwiązanie aby pozbyć się wszelkich zakłóceń z układu Audio .Koszt zakupu takiego filtra to koszt 20-50zł

Tutaj jest wzbogacona wersja poprzedniego układu.
Jak to działa?
Wlutowanie się w linie audio przed samym wzmacniaczem daje nam bardzo fajne niezależne możliwości. Podłączymy np: Nasz telefon do portu audio AUX
- Możemy słuchać NAV-BMW, radia, CD z CCC oraz w tle słyszeć nawigację z telefonu lub muzykę.
- Nie zależnie kontrolujemy siłę głosu na CCC oraz na telefonie.
- Aby słyszeć muzykę lub dźwięk tylko z telefonu wystarczy iż wyciszysz pokrętłem silę głosu na konsoli CCC lub klikniesz MUTE.
Proszę pamiętać system CCC nigdy nie wycisza samego układu TDA. Układ zawsze pracuje Nawet jak wyłączysz zapłon i zamkniesz samochód CCC całkowicie wyłącza się po około 10minut wyłączając układ TDA. (zależne od ustawień zaprogramowanych ustawień komfortu)
UWAGA! Ten prosty układ nie posiada wyciszenia trzasków podczas aktywnego podłączania źródła audio do portu AUX. (nie jest mi potrzebny w tej cześć projektu.)
Można Podłączyć do aux-a (nie zapomnij o filtrze Audio) tani układ modułu Bluetooth, sparować telefon i mamy automatyczne połączenie audio... Proste i skuteczne.
PROSZĘ nie pisać o programowanym dodaniu AUX w tym projekcie nie znalazło zastosowania i jest bez użyteczne iż blokuje pozostałe opcje systemu CCC.
Zastosowanie portu AUX Audio tego typu także przydatne jest dla podłaczenia do CCC standardowego wzmacniacza audio bez strat i zachowaniu jakości.
Podłączenie sygnału Video/ RGB/HDMI pod wbudowany monitor pokładowy.
Wracamy do tematu jak uzyskać wejście Video dla mojego projektu?
Mamy kilka opcji:
- Zakup gotowego interfejs Video
- W przypadku posiadania Starego Tunera TV w samochodzie można skorzystać i podłączy się pod linię RGB odcinając stary tuner i podłączając nowy sygnał RGB. Ale ten sposób posiada kilka wad które przekreślają przeznaczenie w moim projekcie a po za tym zdemontowałem już dawno stary tuner ...
- Kolejny sposób to budowa własny interfejs Video. Nie mam czasu aby budować podstaw cały układ kontrolny tym samym nie mając wielkiej wiedzy jak adaptować sygnał.
Wiec kupiłem gotowy Interfejs BMW Audio/Video dla CCC za 700zł z Chin

- Posiada połączenie z magistralą CAN czyli automatyczne załącza obraz tylniej kamery. oraz współpracuje z przyciskiem menu.
- Posiada 3 analogowe wejście A/V, jedno RGB+S, jedno wejście dla kamery cofania.
Więcej niż potrzebuje. Jak to działa i gdzie to się podłącza?

Oczywiście po zakupie Interfejsu BMW CCC AUDIO VIDEO znajdziemy instrukcje jak to zainstalować ale dla jasności iż to nie jest trudne może przedstawię...

Pomiędzy Monitorem a główną jednostką BMW CCC istnieje połączenie 8- przewodowe LVDS ("Kabel Video") własnie ten kabel został adaptowany i podmieniany sygnał RGB dla potrzeb wyświetlenia własnego źródła wideo.
Aby podłączyć adapter wystarczy odpiąć kabel LVDS od monitora i podłączy go do interfejsu A/V a nowy kabel LVDS od interfejsu podpiąć pod monitor.
Przydatne:
Jeżeli interfejs nie jest podłączony do zasilania to i tak nie zakłóca połączenia LVDS i wszystko działa tak jak przedtem bo interfejs aby przełączyć sygnał RGB z oryginalnego źródła (CCC) na nasz, wykorzystuje przekaźniki. w przypadku awarii interfejsu A/V nasze BMW-CCC nadal działa.
Urządzenie działa w moim samochodzie przez 2 lata bez problemu. Mój interfejs był pierwsza wersją która posiadała poważną wadę która zakłócała porty IN AUDIO czyli urządzenie samo się zakłócało. po zdemontowaniu jednego z wzmacniacza operacyjnego na płycie interfejsu i stworzeniu mostka problem ustąpił.
Budowa Interface BMW Video/ RGB/HDMI pod wbudowany monitor pokładowy.
Jak wspomniałem wcześniej pomiędzy jednostką CCC a monitorem pokładowym istnieje połączenie LVDS 8pin.

Czyli mamy:
- TXOUT0-
- TXOUT0+
- TXOUT1-
- TXOUT1+
- TXOUT2-
- TXOUT3+
- TXCK-
- TXCK+
- GND
W moim oryginalnym interfejsie zastosowano układ THC63LVDF84R transmitter converts 28bits of CMOS/TTL data into LVDS

Który wykorzystuje w tym BMW interfejsie tylko:
- TA-
- TA+
- TB-
- TB+
- TC-
- TC+
- TCLK-
- TCLK+
- GND
Wiec mają już potrzebne informacje jak to zbudować wpadłem na pomysł aby wykorzystać RTD2660H Płyta(PCB800099-V.9) który posiada wyście LVDS

Układ posiada LVDS:

Jak widać są potrzebne połączenia.
Aby sprawdzić czy LVDs działa na tym układzie kupiłem TCON: Vs-tcon 50-v1
i działa.

Więc mamy wszystko aby przetestować co i jak (Wiec spróbuje)
(Wszelkie potrzebne materiał aby zbudować własny interfejs VIDEO dla CCC postaram się przedstawić w miarę zainteresowania.)
- Instalacja Modułu TV-Digital
- Instalacja Modułu Radia DAB
- Instalacja Modułu MHL + kontroler dla HTC M9
- Instalacja Modułu MEDIA TV-BOX Android +GPS
- Instalacja Kamera cofania
Aby nasz projekt maiła sens oraz był łatwy do budowy i kontrolowania musi posiada podstawowe porty.
- Port OUT R/L Audio
- Port OUT Video or RGB
- Port IN PUT IR (kontrolowany pilotem typu IR czyli zwykły pilot)
- Porty zasilania ACC, BAT+ (+12v),
- Port OUT PUT +5-12v (Gdy urządzenie pracuje stan wysoki (+5-12v)oraz noski (V0) w spoczynku. Jeżeli tego portu niema, można z łatwością go dodać)
JA kupiłem moduł do odbioru radia DAB spełniające te funkcje.

CKO DAB2011-V2-TS Integrated Digital Car Radio
Retain the look of the vehicle whilst adding the DAB & DAB+ function
174 – 240 MHz
Compatible with Europe
Universal fit into factory fit navigation unit with an AV input
Can alternatively be used with existing head unit & separate screen
PAL & NTSC TV system selection
Full AV output via phono – gives you the full high quality stereo digital sound that DAB offers
Stores up to 255 stations in alphabetical order
Displays station list & station/track/programme information on screen together
Favourite stations can be stored just like AM/FM
Full function remote control with separate remote eye for easy channel selection
UK DAB standard antenna connection – SMB
2 video outputs for front & rear seat entertainment
Aux AV input to add other devices (DVD changer/DVBT) or retain your AV input

Model number: EB-DTR03
Brand: RESUN
Country of origin: China
Car DVB-T receiver as connected to your car monitor allows you to watch digital TV programs directly in your car.
* This digital DVB-T MPEG4 TV tuner is equipped with USB port providing possibility to watch films / listen to music/ view pictures from USB drives and record TV programs. The device can be used not only in the car but at home together with your TV set.
Fully comply with High Definition DVB-T MPEG2/MPEG4 AVC/H.264 Standard
Recording and playback TV programs with USB Disk.
Y/Pr/Pb output supports 1920x1080i
Use DiBcom dib9090M high performance
NIM chip with diversity structure
Speed over 180km/h(HD)/230km/h(SD)
min (at 8k, 64QAM,CR2/3.GI1/8,474MHz)
High Doppler effect correction
Provide antenna power supply function for
pair use with mobile active antenna
Stores Over 1000 TV & radio programs
Support PAL/NTSC/SECAM Video output
Favorite channel list editing
Support USB SW update /mp3 & JPEG
Playback
PIG (Picture in Graphic) support
3 Sets of video output for tourist bus and
vent to install with 3 monitors
On screen channel information
OSD Teletext (DVB ETS 300 706) and
subtitle function support (EU model)
VBI Teletext support (EU model)
Fast scan for high speed driving and cross
difference area
Wide DC power input from DC12-24V,
suitable for CAR
1 set of AV input for other DVD/GPS/GAME application

W tym miejscu może być każdy inny system TV BOX który posiada wspomniane właściwości dodanie GPS USB dla androida daje mi możliwość korzystania z wielu funkcji.

Moduł Wi-Fi Mirror nie potrzebny jest pilot bo wszystko jest zautomatyzowane z telefonu potrzebujesz tylko A/V.

Pozostałe Moduły Bluetooth Parott 2900 musi być przerobiony aby uzyskać Audio oraz video + kontrolę. (postaram się opisać co i jak)
Jak to działa - podstawy (Przykład tylko moduł TV oraz DAB)

Tu jest przykładowy schemat oparty tylko na dwóch modułach radio oraz TV. Jak wspomniałem wcześniej musi posiadać podstawowe porty Audio, wideo, oraz do komunikacji z modułami niezbędny jest obsługa modułu za pomocą pilota IR (czyli zwykły pilot na podczerwień.
Tak wiem po co używać przekaźniki tak głośnie i prądożerne, tak jak mówiłem nie jestem elektronikiem i wszelkie próby bulwowy układu który bez problemu zadziała i nie tworzą zakłóceń lub nie zniekształceń oparte na układach scalonych wymagają o wiele więcej doświadczenia budowy układów Audio lub video w SAMOCHODZIE to nie jest proste. Wiec zbudowałem bardzo funkcjonalny układ który działa bez problemu i hałasu.
DODATKOWO (nie ma tego na schemacie) Zbudowałem "potencjometr cyfrowy" oparty na zwykłym podwójnym potencjometrze 2x 20k oraz serwomechanizmie 90 stopni co daje mi w pełnym otwarci 18k oraz pełną kontrolę dźwięku z pilota IR, potencjometr jest wpięty w NOWYM AUX -em. także bez problemów z zakłóceniami.
Przyczyną budowy takiego potencjometria jest fakt iż np: Moduł Radia DAB nie ma bezpośredniej kontroli dźwięku z pilota jest tylko MUTE, ten sam problem dotyczy układu Wi-Fi Mirror, podczas uruchomienia tego urządzenia włącza się bardzo głośne "wejściowe" menu którego nie można ściszyć.
Wiec jak to działa? Bardzo prosto z czytamy za pomocą Arduino cody moich pilotów dab oraz TV.
Code: vbnet
Lista Code pilotów odnosi się do wymienionych wcześniej modułów TV DAB.
Używając bardzo popularnej bibioteki "IRremote.h"

Chyba znany sposób?
Co nam to daj? daje nam pełną kontrolę nad Modułami TV/DAB, ja dla testów wykorzystałem pilot z modułu wspomnianego wcześniej TV,bo porostu ma więcej przycisków.
Tu przedstawiam testowy program który steruje jednym pilotem podstawowe funkcje dwóch modułów TV/DAB tego projektu czyli Porty Audio/Video oraz komunikację IR (wyciąłem zbędne elementy które może by zakłócały zrozumienie projektu. Zbędne na tym etapie jest potrzebny program np: sprawdzanie czy moduł pracuje?
Czyli w zależności jaki moduł wybierzemy na pilocie do kontroli wyświetlania oraz słuchania (Taki uniwersalny pilot dla naszych modułu). zadania zostaną wykonane według funkcji oraz ustawień.Chyba proste...
Proszę pamiętać iż w programie istnieje kontrola serwomechanizmu (cyfrowy potencjometr)...

Program dla potrzeb demonstracyjnych mile widziane ułatwienia

Za niedługo trochę więcej o Interfejsie Video BMW CCC.
cd...

Cool? Ranking DIY