Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Która pralkę kupić: silnik inverterowy/wirowanie 1200/ ładunek 7 kg?

kulka35 03 May 2017 22:11 8280 24
    kulka35
    Level 22  
    Którą z wymienionych poniżej pralkę kupić?
    Zależy mi aby była cicha (stąd silnik inwerterowy), wirowanie do 1200 obr oraz ładowność 7 kg.

1.Pralka Gorenje W7723PL
    https://www.morele.net/pralka-gorenje-w7723pl-1019116/
    2.Hotpoint-Ariston RSG744JKEU
    https://www.morele.net/pralka-hotpoint-ariston-rsg744jkeu-834502/
    3.Pralka Bosch WAN 2406 APL
    https://www.morele.net/pralka-bosch-wan-2406-apl-845121/

Mam, a raczej miałem elektroluxa, który najpierw zepsuło się na gwarancji (naprawa ponad 3 tyg), a 3 mies po gwarancji mocowanie sprężyny na bębnie pękło, a 5 dni później elektronika. Dobrze i cicho prała, ale to nie wszystko.
  • Helpful post
    r103
    Level 34  
    Czyli jesteś klasycznym przypadkiem testera sprzętu ADG dzisiejszej - planowanej niezbyt długiej trwałości.
    Bierz tą najtańszą - z góry trzeba założyć że będzie tak jak z poprzednią :-(
  • Helpful post
    robig
    Level 21  
    Amica robi jeszcze pralki z wymiennymi łożyskami na bębnie, ma też chyba jeden model z invertorem na silniku. Niektóre modele LG też mają wymienne łożyska, ale nie pamiętam, które konkretnie. Zadaj pytania w sklepie online, np. AGDeuro... ma pomocne opinie dla sprzętu i odpowiedzi na zadane pytania.
  • Helpful post
    r103
    Level 34  
    A przeczytałeś co zepsuło się autorowi wątku - akurat nie łożyska :-)
  • Helpful post
    robig
    Level 21  
    R103, oczywiście że przeczytałem. Łożyska potrafią również szybko paść, więc lepiej mieć tę świadomość i nie pchać się w jednorazówki typu Candy i inne :) To była jedynie porada, na którą również warto zwrócić uwagę.
  • Helpful post
    r103
    Level 34  
    To znaczy że masz jakieś kandydatki na "niejednorazówki" ???
  • Helpful post
    robig
    Level 21  
    Tak, oferty producentów Amica, Samsung, LG w odniesieniu do "niejednorazowości" zespołu piorącego, czyli takie, w których można wymienić łożyska. Z resztą usterek można sobie spokojnie poradzić. Inni "wiodący" producenci wolą abyś kupił nowy sprzęt lub wymienił kompletny zespół piorący (jeśli jest dostępny), co nie jest ani tanie, ani opłacalne.
    r103
    Level 34  
    Nie piszę tego dla jakiejś tam kłótni czy tam co - ale jak np planujesz poradzenie sobie z inną awarią - np słynnego "modułu sterującego" który akurat zdaje się padł u autora wątku - którego cenę jako części zamiennej (przy cenie pralki 1200 zł) producent ustala na 700 złotych + 300 zł za montaż - czyli obowiązkowy autoryzowany serwis który wpisze tam jakieś kody żeby ruszyło ???
    robig
    Level 21  
    Quote:
    Którą z wymienionych poniżej pralkę kupić?
    Zależy mi aby była cicha (stąd silnik inwerterowy), wirowanie do 1200 obr oraz ładowność 7 kg.

1.Pralka Gorenje W7723PL
    https://www.morele.net/pralka-gorenje-w7723pl-1019116/
    2.Hotpoint-Ariston RSG744JKEU
    https://www.morele.net/pralka-hotpoint-ariston-rsg744jkeu-834502/
    3.Pralka Bosch WAN 2406 APL
    https://www.morele.net/pralka-bosch-wan-2406-apl-845121/

Autor wątku nie planuje naprawy, więc co tutaj planować? Oczekuje porady na temat zakupu nowego sprzętu, wyraziłem więc swoją, niewiążącą opinię.
    Jeśli kolega chce otrzymać uniwersalną poradę dotyczącą naprawy modułu sterownika bliżej nieokreślonego 'elektroluxa', to raczej nie w tym wątku.
  • Helpful post
    hessto
    Level 16  
    @kulka35 ten Hotpoint-Ariston ew Bosch ew Whirlpool FSCX70460 to bylo promocja neo24 i neonet cena ~1468zl.

Która pralkę kupić: silnik inverterowy/wirowanie 1200/ ładunek 7 kg?

Ps. Allegro jest ;)
    kulka35
    Level 22  
    Jeszcze taka sobie wypatrzyłem:
    jest cicha, ma tylko 1000 obr wirowania, ale ma za to skracanie czasu praniu ( z tego do tej pory często korzystałem).
    https://www.morele.net/pralka-bosch-wan2026mpl-852828/

Poprzednia pralka Hotpoint, która miałem pracowała bezawaryjnie 11 lat.
    Niestety teraz strona Aristona od tygodnia niedostępna, nie można sprawdzić dokładnie parametrów .
    r103
    Level 34  
    Jak się podoba bierz.
    Wspomnienia o "poprzedniej która pracowała 11 lat" są miłe, ale dotyczą czasów minionych i obecnie już tak nie będzie.
    klik_rys
    Level 11  
    kolego też zastanawiam się nad tą pralką LG F0J5QN4W, czy ona posiada wymienne łożysko (tzn samo łożysko, łatwo wymienne itd), szukam różnych komentarzy na temat problemów związanych z tą pralką, bo opinie mogą być kupione i po prostu nic nie ma.

Ogólnie też jak się sprawuje?
    kulka35
    Level 22  
    klik_rys wrote:
    kolego też zastanawiam się nad tą pralką LG F0J5QN4W, czy ona posiada wymienne łożysko (tzn samo łożysko, łatwo wymienne itd), szukam różnych komentarzy na temat problemów związanych z tą pralką, bo opinie mogą być kupione i po prostu nic nie ma.

Ogólnie też jak się sprawuje?

Podobno ma wymienne, na razie nie sprawdzałem czy to prawda.
    Pierze dobrze, nie niszczy ubrań,no i jest cicha na czym mi zależało.
    klik_rys
    Level 11  
    Czy dzisiaj możesz coś więcej powiedzieć, bo wciąż nie kupiłem żadnej pralki :)
    hessto
    Level 16  
    Marki trzy jest dobre...
    LG FM2U2QDN1 (TurboWash)
    LG F0J5QN4W (nie ma TurboWash)
    Siemens WM12N26BPL ew Bosch
    Electrolux EWF1276GDW ew EW6F428WP
    klik_rys
    Level 11  
    hessto wrote:
    Marki trzy jest dobre...
    LG FM2U2QDN1 (TurboWash)
    LG F0J5QN4W (nie ma TurboWash)
    Siemens WM12N26BPL ew Bosch
    Electrolux EWF1276GDW ew EW6F428WP

Chyba niektóre podane modele mają klejone bębny np. Electrolux EWF1276GDW domyślam się że drugi model też
    80x86
    Level 11  
    Klejony zbiornik to nie taki problem. Już trochę firm wyspecjalizowało się w naprawie takich "modułów piorących" i w przyzwoitych pieniądzach oferują naprawę. Najczęściej należy im wysłać wymontowany zbiornik, a oni rozcinają, czyszczą, wymieniają łożyska i spawają bądź kleją.
    Na stronie jednego z serwisów znalazłem też informację, że naprawiają/wymieniają także krzyżaki, ale nie w pralkach Bosch - ot ciekawostka :)
    klik_rys
    Level 11  
    ale koszty naprawy na pewno większe niż w przypadku zbiornika nie klejonego :)
    80x86
    Level 11  
    klik_rys wrote:

Około 200zł plus przesyłka wymontowanego bębna.
    Z drugiej strony, kolega usilnie szukał pralki z wymiennym łożyskiem, kupił taką, a niedawno wymieniał płytę główną i 4 stówy nie jego.
    klik_rys
    Level 11  
    80x86 wrote:
    klik_rys wrote:

Około 200zł plus przesyłka wymontowanego bębna.
    Z drugiej strony, kolega usilnie szukał pralki z wymiennym łożyskiem, kupił taką, a niedawno wymieniał płytę główną i 4 stówy nie jego.

Nie chce, żeby dyskusja była jałowa. Masz rację, w pralce psują się nie tylko łożyska, warto ogólnie poczytać o danym producencie i o tym jakie modele mają jakie problemy.
    klik_rys
    Level 11  
    Mam do was pytanie, szczególnie do osób z branży, zakupiłem pralkę Samsung WW70J5446FW, z tego co widziałem można kupić do niej łożyska. Mam lekkie wątpliwości bo nigdy nie wiadomo w co się pakujesz. Czy ta pralka ma klejony bęben czy nie?? :-) i ogólnie jak z awaryjnością samsungów, czytałem że różnie, ale ogólnie sprzęt z górnej półki
    Anonymous
    Level 1  
    klik_rys
    Level 11  
    my41s wrote:
    klik_rys wrote:
    i ogólnie jak z awaryjnością samsungów, czytałem że różnie, ale ogólnie sprzęt z górnej półki

Powiem tyle, pralka, jak pralka. Cytując Kolegę r103
    r103 wrote:
    Jak się podoba bierz.

Kupiłeś, to już nie ma co rozmyślać tylko korzystać :)
    Jak padnie, masz gwarancję.

Jednak obok górnej póki to to nawet nie stało.

Mam na myśli sprzęt (nie ten konkretny model) z górnej półki pod względem awaryjności :) to ze tani model, to wiadomo :)