Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Onkyo TX-SR313 padnięta końcówka, brak regulacji głośności zniekształcony dźwięk

rafalg2 04 Maj 2017 12:03 438 2
  • #1 04 Maj 2017 12:03
    rafalg2
    Poziom 9  

    Witam, dostałem od znajomego wzmacniacz jak w temacie, podobno wyskakiwał jakiś komunikat, aż w końcu padł. Więc tak bezpieczniki upalone i padnięta jedna końcówka SR wylutowałem Q6054 i Q6064 bezpieczniki wstawiłem i kupiłem identyczne końcówki oczywiście parę. Amplituner włącza się i zaraz wyłącza końcówki znalazłem jeszcze zwarty Q4104 wylutowałem i czekam aż przyślą. Lecz w międzyczasie postanowiłem bez jednej końcówki sprawdzić czy wszystko działa i tu mam problem.
    Nie wyłącza się lecz dźwięk z usb jest cichy, zniekształcony i słuchać pukanie przy kręceniu potencjometrem.
    Teraz nie za bardzo wiem, co jeszcze sprawdzić postanowiłem jeszcze wymienić wszystkie kondensatory przez które idzie sygnał czyli C4100-C4104 i C4050-C4057, je będę dopiero zamawiał.

    Pytanie do was co jeszcze wymienić przy takich objawach? Czy tu już może być problem z procesorem dźwięku?

    0 2
  • #2 05 Maj 2017 01:02
    aaanteka
    Poziom 38  

    rafalg2 napisał:
    wylutowałem Q6054 i Q6064 bezpieczniki wstawiłem i kupiłem identyczne końcówki oczywiście parę

    rafalg2 napisał:
    zwarty Q4104 wylutowałem i czekam aż przyślą. Lecz w międzyczasie postanowiłem bez jednej końcówki sprawdzić czy wszystko działa i tu mam problem.
    rafalg2 napisał:
    eraz nie za bardzo wiem, co jeszcze sprawdzić postanowiłem jeszcze wymienić wszystkie kondensatory przez które idzie sygnał czyli C4100-C4104 i C4050-C4057, je będę dopiero zamawiał.

    Stopień końcowy wzmacniacza ,to nie tylko 2 tranzystory prądowe. Zostaw kondensatory w spokoju . Trzeci z tranzystorów odpowiedzialny jest za funkcję MUTE ( wyciszenie ) - wątpliwa sprawa ,by tak samoistnie się uszkodził.
    Sygnał należy podać na wejście AUX ( masz 6 wejść analogowych audio ,a ty wybierasz wejście FLASH USB).

    Co z innymi kanałami ? Czy ty sprawdzasz sygnał na wyjściu tego jednego uszkodzonego wzmacniacza ? Piszesz bardzo nie precyzyjnie .

    Kolego ewidentnie widać ,że nie dysponujesz minimum wiedzy koniecznej do naprawy tego wzmacniacza .

    Dalsze twoje poczynania mogą tylko skutkować trwałym uszkodzeniem wzmacniacza :
    rafalg2 napisał:
    Pytanie do was co jeszcze wymienić przy takich objawach? Czy tu już może być problem z procesorem dźwięku?
    .
    Dlatego rozsądniej będzie skorzystać z usługi fachowca lub też odłożyć wzmacniacz na półkę i zabrać się do poszerzenia swojej wiedzy . Do naprawy wrócić za kilka miesięcy .

    0
  • #3 05 Maj 2017 11:48
    rafalg2
    Poziom 9  

    Dzięki za odpowiedź, napisałem ta końcówka jest wylutowana, bo chciałem sprawdzić czy bez niej reszta jest sprawna. Miałem wątpliwości czy zakupione końcówki nie są wadliwe dlatego sprawdzam bez nich. I na każdym kanale jest taki sam objaw czyli brak reakcji na potencjometr i zniekształcenia. Racja o AUX zapomniałem wspomnieć tam w ogóle brak dźwięku, dlatego sprawdziłem z USB.
    Tak wiem, że jest to MUTE, ale się uszkodził długo go nie mogłem znaleźć i on powodował, że działały zabezpieczenia.

    0
  Szukaj w 5mln produktów