Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic nv-SD450EE

andrewb 27 Jul 2005 09:36 1107 6
Tespol
  • #1
    andrewb
    Level 14  
    Mam problem z magnetowidem panasonic NV-SD450EE. Otóż po załączeniu na ekranie TV widnieje menu magnetowidu i głos bądź to z traśmy bądź z tunera ( zależy co wybieram). Po wyjęciu modułu teletextu i OSD i ponownym jego włożeniu pojawia sie obraz. Jednak po wyłączeniu wtyczki zasilania problem się powtarza. Czy wie ktoś czy są jakieś ustawienia servisowe dlka tego wideo. Może ktoś ma namiary lub pomysł na usunięcie usterki.
    Pozdrawiam wszystkich.
  • Tespol
  • #2
    leszek.b
    Level 29  
    Witam -pytanie czy to jest usterka -może nie
    Spróbuj pilotem orginalnym.
    Miałem podobnie ( ale w jakim modelu ?)menu ustapilo przez kilkakrotne naciskanie PLEY . podczas odtwarzania -kaseta.
    Może wczesniej należy wymienic baterie
    Bywały takie modele ze po zaniku zasilania - domagały sie MG
    ponownych ustawień.
  • Tespol
  • #3
    andrewb
    Level 14  
    Pilot w trakcie zablokowania nie pracuje tzn. magnetowid nie przyjmuje rozkazu. Po odblokowaniu ( wyjęcie i włożenie płytki OSD) można wysłać rozkazy , jednak nie można wejść do menu ( nie przyjmuje tego rozkazu).
  • #4
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    andrewb wrote:
    Po wyjęciu modułu teletextu i OSD i ponownym jego włożeniu pojawia się obraz.

    Czy tę operację wykonujesz pod zasilaniem?
  • #5
    andrewb
    Level 14  
    Tak. O tyle jest to wygodne, że połączenie jest za pośrednictwem wtyk-gniazdo. Jeszcze jedna poprawka. Wczoraj ponownie wróciłem do tego tematu i sprawdziłem to Video. Otóż nie tyle pojawia sie menu ,ale tło Menu ( magnetowidu). Podejrzewam moduł OSD. Nie mam skąd go podstawić. Może być to być problem pamięci. Może ktoś miał ten problem.
    Pozdrowienia
  • #6
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Gdyby problem dotyczył tylko braku obrazu to sprawa byłaby prosta, natomiast blokowanie rozkazów z pilota i brak możliwości wejścia w menu komplikuje poszukiwanie przyczyny. Zauważ, że w poprawnie działającym VCR, braku obrazu z tunera czy z taśmy powoduje wyświetlenie kolorowego tła i tak powinno być. U Ciebie jako "sprawcę" można wskazać przełącznik VIDEO IC7703 (M52055), który na skutek wyjęcia i włożenia modułu pod napięciem zmieni swój stan połączenia. Przyglądnij sie aplikacji tego przełącznika i prześledź (najlepiej oscyloskopem) drogę sygnału VIDEO.
  • #7
    andrewb
    Level 14  
    Miałoby to pewien sens. Jednak zauważ że w tym Magnetowidzie rozkazy są wysyłane za pomocą szyny danych. Ponadto w tym magnetowidzie ( sprawnym) można włączyć menu przy odtwarzaniu kasety.I wtedy mamy menu i głos z kasety. Podobnie dzieje się w moim przypadku , ale tu wyswietlane jest tylko tło menu. Bardziej stawiałbym na zaburzenia komunikacji lub ew. jak podpowiadasz scalak przełączający sygnały wideo. Chociaż do końca nie jestem tego tak pewny - wyswietlane jest tylko same tło menu! Sprawdzę ten trop aby ew. wyeliminować ten trop.
    Pozdrowienia