Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Celcus DLED40125FHD - wyłącza się po 10 minutach

maciek_90 04 Maj 2017 16:59 990 6
  • #1 04 Maj 2017 16:59
    maciek_90
    Poziom 12  

    Witam, trafił mi się telewizor Celcus DLED40125FHD. Telewizor wylącza się po ok.10 minutach, poczym można ponownie włączyć go i znowu chodzi 10 minut. W ustawieniach nie ma żadnych timerów ustawionych ani nic. Próbowałem znaleźć jakieś wsady (płyta Vestel 17MB55) ale niestety nic nie znalazłem. Na stronie producenta nawet nie ma takiego modelu, żeby zrobić update z usb. Pytanie czy może to być coś poza oprogramowaniem. Na mieniku wszystkie napięcia zasilania w normie. Ewentualnie może ma ktoś sprawdzony wsad do tego TV i wgrałbym na nowe kości.

    0 6
  • #3 04 Maj 2017 17:59
    pikarel
    Poziom 30  

    Jeśli TV działa przez 10 minut, a układy czasowe są nieaktywne - to uszkodzenie jest sprzętowe, a nie programowe (np. przegrzewanie się i w efekcie niestabilność układów zasilania).
    Sprawdź elementy zasilacza, przetwornice zasilające RAM i procesor - ogólnie wszystkie z zakresu napięć 3,3 V i niższych.
    Nie podaję szczegółowych informacji, bo te małe przetwornice we wszystkich TV wyglądają bardzo podobnie (kubek ferrytowy jako element indukcyjny, układ scalony i czasem tranzystor, kondensatory w pobliżu), łatwo je zlokalizować i zmierzyć stabilność napięcia z niej.

    Częste są "zimne" luty przy kondensatorach i rezystorach w tych przetwornicach, więc topnik i "hotair" (lub zwykła lutownica z odrobiną "zwykłego" tinolu) załatwiają problem.

    Wymiana/aktualizacja oprogramowania też czasem pomaga, jednak jeśli TV działał kilka lat, a Ty nie możesz znaleźć informacji na jego temat - to ten model raczej nie "cierpi" na wadliwe oprogramowanie.

    1
  • #4 04 Maj 2017 18:40
    GanCegall
    Poziom 28  

    pikarel napisał:
    Częste są "zimne" luty przy kondensatorach i rezystorach w tych przetwornicach


    TV włącza się zimny, więc logicznie myśląc to nie "zimne luty", także nie przegrzewa się bo po samoczynnym wyłączeniu się i ponownym włączeniu działa kolejne 10 minut, trzeba sprawdzić co się dzieje z napięciami w owej "magicznej" 10-ej minucie.

    0
  • #5 04 Maj 2017 19:37
    maciek_90
    Poziom 12  

    Dziękuje za odpowiedzi fakt zimne luty wykluczyłem, bo telewizor zaraz po wyłączeniu mogę momentalnie włączyć ale zawsze mogę to pod mikroskopem obejrzeć. Co do napięć jutro zbiorę wszystkie mierniki i będę sprawdzał co dzieje się z napięciami. Będę informował co ustaliłem.
    A jeśli chodzi o oprogramowanie to drążę temat, ponieważ zdarzały mi się już uszkodzone pamięci na płytach vestela

    0
  • #6 04 Maj 2017 19:59
    GanCegall
    Poziom 28  

    maciek_90 napisał:
    A jeśli chodzi o oprogramowanie to drążę temat, ponieważ zdarzały mi się już uszkodzone pamięci na płytach vestela


    No ale jeżeli TV włącza się poprawnie i działa te niecałe 10 minut to czemu uważasz że problem jest w oprogramowaniu?

    0