Witam.
Znajoma uruchomiła w swojej firmie internet z Playa. Jednak została "oszukana" przez doradcę który powiedział że w miejscu gdzie nie ma nadajnika z Play internet będzie działał, jednak karta zachowuje się jak typowa internetowa z Play - działa tylko na sieci macierzystej.
Po zainstalowaniu routera (TP-Link Archer MR200) w miejscu docelowym zasięg o dziwo był ale na granicy działania.
Niestety nie mogę podać precyzyjnie poziomu sygnału ale działał głownie w 3G choć i 4G się też pokazał. Czasami pokazało 2G i wtedy internetu nie było.
Zrobiłem pomiar telefonem i jak już złapało sygnał to pokazało:
Main Cell-ID: 3G 260-6-211-7785
Na telefonie nie udało mi się chwycić 4G w lokalu.
Wyszukałem nadajnik i tak wygląda kształt terenu:
odległość 9,1km
W okolicy jest bliższy nadajnik ( Pludry) jednak nie można złapać z niego zasięgu.
I teraz właściwie pytania:
Czy targać się na LTE czy lepiej 3G?
Obecnie jest niestabilne 1,5Mb/s, stabilne 6Mb/s by w zupełności wystarczyło.
Lokal jest wynajmowany i jeszcze nie rozmawiałem z właścicielem czy można by zamontować antenę na zewnątrz.
Jaka antena by była właściwa do tego? Wystarczy pojedyncza czy trzeba dual?
Znajoma uruchomiła w swojej firmie internet z Playa. Jednak została "oszukana" przez doradcę który powiedział że w miejscu gdzie nie ma nadajnika z Play internet będzie działał, jednak karta zachowuje się jak typowa internetowa z Play - działa tylko na sieci macierzystej.
Po zainstalowaniu routera (TP-Link Archer MR200) w miejscu docelowym zasięg o dziwo był ale na granicy działania.
Niestety nie mogę podać precyzyjnie poziomu sygnału ale działał głownie w 3G choć i 4G się też pokazał. Czasami pokazało 2G i wtedy internetu nie było.
Zrobiłem pomiar telefonem i jak już złapało sygnał to pokazało:
Main Cell-ID: 3G 260-6-211-7785

Na telefonie nie udało mi się chwycić 4G w lokalu.
Wyszukałem nadajnik i tak wygląda kształt terenu:

odległość 9,1km
W okolicy jest bliższy nadajnik ( Pludry) jednak nie można złapać z niego zasięgu.
I teraz właściwie pytania:
Czy targać się na LTE czy lepiej 3G?
Obecnie jest niestabilne 1,5Mb/s, stabilne 6Mb/s by w zupełności wystarczyło.
Lokal jest wynajmowany i jeszcze nie rozmawiałem z właścicielem czy można by zamontować antenę na zewnątrz.
Jaka antena by była właściwa do tego? Wystarczy pojedyncza czy trzeba dual?