Helec wrote:A co jak będziesz stał w kapciach? To nie jest taka prosta sprawa.Np wtedy gdy dotknę jednocześnie przewodzącej podłogi i przewodu fazowego,
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereHelec wrote:A co jak będziesz stał w kapciach? To nie jest taka prosta sprawa.Np wtedy gdy dotknę jednocześnie przewodzącej podłogi i przewodu fazowego,
Helec wrote:Bzdura.Czy mi się wydaje czy Panowie przez cały czas uważali że chce zastosować różnicówkę w instalacji w której bolec gniazdka jest zmostkowany z przewodem PEN?
Helec wrote:Nie ma znaczenia co RCD może. Ważne jest to, że Ty (i nie tylko Ty) tak robić nie możesz....różnicówka w układzie, który podałem czyli gniazdka bez bolca, który był by zmostkowany do przewodu PEN, w instalacji jednofazowej, RCD nie zaszkodzi, a może pomóc...
elpapiotr wrote:To teraz poczytaj coś konkretnego :
http://edwardmusial.republika.pl/pliki/babel.pdf
Krzysztof Kamienski wrote:@Łukasz-O W zasadzie nie zabieram glosu w sparwach instalacji domowych, ale Cię zapytam, tym bardziej że u mnie jest zawsze i wszedzie sieć TT (stara norma USA). Jeżeli z dowolnego typu instalacji (np TN-C) Autor wyprowadzi tylko dwa przewody N i L, oraz zainstaluje porzadny uziom w tej ,,Chatce Dziadka", oraz zastosuje na wejsciu RCD dla wszystkich odbiornikow wraz z dodaniem żyly PE do gniazd (wszystkich) ze stykiem ochronnym, to stało by to w sprzeczności z Normami w Polsce ?
Helec wrote:....Przebicie fazy na obudowe urządzenia, faza sobie jest na tej obudowie jest i jest, ktoś dotyka, upływ 30mA i wyrzuca różnicówkę....
kpp_jacek wrote:To poczytaj co się będzie czuł dziadek lub babcia zanim wyłączy różnicówka. (tabela 2.1)
http://zsel.edu.pl/dydaktyka/ochrona/oddzialywanie.pdf
Łukasz-O wrote:Rzecz w tym, że nigdy autor dla TT nie wykona dobrego uziomu, więc poco wchodzi w bezsensowne koszty? Samo dodatkowe RCD na wejściu, przewyższy dwukrotnie wartość rozdzielnicy autora. O dostosowaniu dalszej części instalacji, której autor chce usilnie zapomnieć nie wspomnę.
Reasumując TN jest o wiele tańsze i bezpieczniejsze.
Helec wrote:A dalej doktor pisze:"Natomiast w starej nieprzepisowej instalacji bez przewodu ochronnego (rys. 2) wchodzi w rachubę użycie wysokoczułego (IΔn ≤ 30 mA) wyłącznika różnicowoprądowego, ale tylko w roli ochrony uzupełniającej."
Quote:Na dłuższą metę omawiane rozwiązanie jest nie do przyjęcia. Jak sama nazwa wskazuje ochrona uzupełniająca ma uzupełniać inne środki ochrony, a nie zastępować je. Jak wspomniano, z braku przewodu ochronnego i ochrony dodatkowej, wyłącznik reaguje dopiero po wymuszeniu przepływu prądu rażeniowego przez ciało człowieka. To tak, jak gdyby w kodeksie drogowym dopuścić, że kierowca może potrącić pieszego na przejściu, byle go nie zabił.
Krzysztof Kamienski wrote:@Łukasz-O No tak, w/g panow z EBSu czyli tutejszej Λ & Ωenergetyki i instalacji, sieć TT, dla pojedynczego zasilania 25 A przedlicznikowego ma wystarczyć uziom pionowy (pręt miedziowany stalowy dl. 2,5 metra o średnicy 1/2" calkowicie wbity w ziemie), oraz obowiazkowe zastosowanie RCD 30mA. Co Ty o tym sądzisz (to stare normy USA). Grunt raczej dobrze przewodzacy - wilgotny z duzym zasoleniem. przypominam, napiecie fazowe 120VAC. Rezystancja uziomu (mojego) ok. 4 Ω
Helec wrote:Czyli faza, neutralny, brak PEN,
kpp_jacek wrote:Dlaczego zakładasz, że 30mA a nie więcej?...jakie to byłoby uczucie gdybym poczuł te 30 mA.
kkas12 wrote:kpp_jacek wrote:Dlaczego zakładasz, że 30mA a nie więcej?...jakie to byłoby uczucie gdybym poczuł te 30 mA.
Przecież RCD nie ogranicza prądu rażenia a jedynie skraca czas jego przepływy przez organizm.
zbich70 wrote:Pytanie dodatkowe - układ sieciowy ustaliłeś na jakiej podstawie ? Z aktualnej informacji od dostawcy, czy ad hoc ?
Mam spore wątpliwości, bo N i PEN żonglujesz dosyć przypadkowo.
Helec wrote:Na pewno?Z słupa z energetyki do licznika przylatują 3 fazy i neutralny.
Helec wrote:zbich70 wrote:Pytanie dodatkowe - układ sieciowy ustaliłeś na jakiej podstawie ? Z aktualnej informacji od dostawcy, czy ad hoc ?
Mam spore wątpliwości, bo N i PEN żonglujesz dosyć przypadkowo.
Z słupa z energetyki do licznika przylatują 3 fazy i neutralny. I to jest tyle, żadnych dodatkowych uziomów ani nic, w żadnym gniazdu nie ma bolca ani innego elementu pełniącym role konektora.
Helec wrote:L1, L2, L3, N - to takie niby TN-C
Helec wrote:L1, L2, L3, N - to takie niby TN-C tylko w żadnym gniazdku nie ma bolca który był by zmostkowany z N pełniąc role przewodu PEN.