Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Astra G 2.0 - opadający pedał hamulca.

poczatkujacy2017 05 Maj 2017 21:29 357 5
  • #1 05 Maj 2017 21:29
    poczatkujacy2017
    Poziom 3  

    Witam, jestem posiadaczem Opla Astry G z silnikiem 2.0DTL. Wszystko w samochodzie działało tak jak powinno, niestety klocki hamulcowe już się skończyły więc postanowiłem je wymienić. Koło po kole i wszystko ładnie udało się wymienić. Oczywiście zaciski zostały ładnie wypiaskowane i omalowane, wszystko zostało posmarowane smarem ceramicznym.

    Po odpaleniu auta i wciśnięciu pedału hamulca wleciał powoli na sam spód. Pomyślałem, że to normalne przy takim zabiegu i przejechałem kilkanaście km ale problem niestety nadal występuje.

    Stwierdziłem, że pewnie się zapowietrzyły, więc je odpowietrzyłem ale dalej nic. No to wszystko padło na pompę VACUM. Po rozebraniu pompy było w niej trochę oleju, więc skoczyłem na szrot i kupiłem inną z demobilu. Po poskładaniu wszystkiego efekt ten sam.

    Kupiłem miernik podciśnienia i wyszło mi takie cos:
    Astra G 2.0 - opadający pedał hamulca.

    Przed odpaleniem auta miernik pokazuje 0 po odpaleniu tyle co na zdjęciu. Podczas gazowania czy też próbie wciskania pedału hamulca na mierniku cały czas wskazuje tyle samo. Może z któryś kolegów by mi powiedział co oznaczają te pomiary? Miernik został wpięty tutaj gdzie wychodzi króciec z pompy vacum na te zaworki.

    0 5
  • #2 05 Maj 2017 21:31
    szymitsu21

    Poziom 32  

    pomiary oznaczają że podciśnienie w układzie wspomagania hamulca jest DOBRE.

    0
  • #3 05 Maj 2017 21:37
    poczatkujacy2017
    Poziom 3  

    szymitsu21 napisał:
    pomiary oznaczają że podciśnienie w układzie wspomagania hamulca jest DOBRE.


    To co może być nie tak? Gdzie szukać jakiejś przyczyny ewentualnego problemu? Oczywiście płyn w układzie jest na odpowiednim poziomie.

    0
  • #4 05 Maj 2017 21:44
    szymitsu21

    Poziom 32  

    pedał wpada powoli ?
    czy może za pierwszy razem?
    rozpinałeś układ?

    0
  • #5 05 Maj 2017 21:48
    poczatkujacy2017
    Poziom 3  

    szymitsu21 napisał:
    pedał wpada powoli ?
    czy może za pierwszy razem?
    rozpinałeś układ?


    Pedał wpada powoli.
    Jak wcisnę hamulec bardzo mocno to wpada on w podłogę bardzo powoli. Puszczę to znowu zrobić się twardy i po mocnym wciśnięciu znowu wpada powoli w podłogę.
    Układu nie rozpinałem bo nie było takiej potrzeby.

    Klocki wymieniałem według instrukcji. Zresztą robiłem to już kilka razy także wiedziałem jak się za to zabrać.

    Mógłbym coś źle poskładać?

    0
  • #6 06 Maj 2017 11:06
    thumbs
    Poziom 13  

    Witam spróbuj odpowietrzyć układ, przy okazji wymienisz płyn hamulcowy. Czasem jak tarcze są niezbyt równe to klocki muszą się dotrzeć - dopasować do kształtu tarczy. Ok 200 km jazdy bez gwałtownego hamowania.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo