Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Uszkodzony tv Manta LED 1905

Krystian-323 06 May 2017 12:58 8559 11
    Krystian-323
    Level 8  
    Witam Szanownych użytkowników . Jak w temacie uszkodzony telewizor Manta Led1905 - szwagier omyłkowo podłączył go w tirze pod 24v. Niestety nie znalazłem schematu serwisowego i identyfikacja części jest utrudniona. Jeśli ktoś miał już do czynienia z tym modelem bardzo prosiłbym o jakąś pomoc Uszkodzony tv Manta LED 1905 Uszkodzony tv Manta LED 1905 Uszkodzony tv Manta LED 1905 Uszkodzony tv Manta LED 1905 Uszkodzony tv Manta LED 1905 Uszkodzony tv Manta LED 1905
    juniorK123
    Level 18  
    Jakie są objawy po włączeniu? Stby jest czy całkowicie martwy? U1 jest okopcony czy tylko na zdjęciu tak wygląda? Rezystory 0ohm sprawdz, jakieś bezpieczniki są na płytce?
    Krystian-323
    Level 8  
    Po podłaczeniu zasilania nic zadnej reakcj - kompletnie martwy. Problem jest taki ze nie moge zidentyfikowac co to jest U1.

Dodano po 1 [godziny] 4 [minuty]:

Jedyne co udalo mi sie odczytac z U1 to pierwsza litera "W" nic wiecej niestety
    Krystian-323
    Level 8  
    Wymieniony U1 i wszystkie elektrolity , dioda od czuwania sie swieci na płycie jest 12v - niestety brak 5v.
    mąci
    Level 15  
    Mam podobny temat, też został podłączony do 24V. Spalony bezpiecznik "P" o wymianie dalej się nie włącza, ale strasznie się grzeje UD1.
    Odczytałem z niego WC5TN. Tak na 95% bo kiepsko widać. Nie mogę natomiast nic znaleźć na temat tego układu.
    tomcio1199
    Level 13  
    Witam
    Mam ten sam problem, TV został podłączony pod 24V i rozwaliło układ U1, czy ktoś rozszyfrował co to za układ?? Nigdzie nie można znaleźć serwisówki do tego modelu....
    Dodano po 1 [minuty]:
    Kolego Krystian jaki założyłeś układ w miejsce U1???
    Dodano po 8 [minuty]:
    Podejrzewam że wstawiłeś zły układ U1 bo on odpowiada za 5V?? Gdzieś znalazłem na równoległym forum że można tam wstawić stabilizator 7805 i telewizor też podejmuje pracę...
    1234Leszek
    Level 11  
    Układ U1 to przetwornica 5V o symbolu WC6MD ( nie ma go nigdzie). Wstawiłem, po wyjęciu U1 najzwyklejszy stabilizator 5V tylko o prądzie co najmniej 3A (np. 78T05). Tv działa, jest 5V w miejscu opisanym na płycie tylko stabilizator trochę się grzeje.
    Emilio gallego
    Level 1  
    Hi, i have the same problem. The UD1 circuit ,6pin is burn and i can not read the serial identification. Someone can help me to repair this board. Thanks.