Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

GeForce GTS 450 - Spada wydajność

Karcio22 07 May 2017 19:12 1698 33
  • #1
    Karcio22
    Level 4  
    Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z kartą graficzną. Podczas grania gdy ogólnie użycie grafiki jest 99%, co jakiś czas użycie spada do np. 93% przez co fpsy spadają. W csie ten spadek jest znacznie większy gdyż z około 80 fps spadają na jakiś czas na 20-30 przez co nie da się grać. Myślałem że problem jest przez afterburnera ale po jego odinstalowaniu problem nie minął. W czym może być problem? Dodam że wirusów też nie mam
  • #2
    Dydelmax
    Level 38  
    Witam.
    Jak wyglądają temperatury karty graficznej (w spoczynku i pod obciążeniem)?
    Kiedy była przeprowadzana konserwacja jej chłodzenia?
    Pozdrawiam
  • #3
    Karcio22
    Level 4  
    Temperatury w spoczynku około 40 stopni, a pod obciążeniem jakieś 65-67. Może ze trzy tygodnie temu zmieniałem na niej pastę
  • #4
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Zapewne nie będzie to problem karty, gdyż jej użycie spada. Być może np. CPU nie wyrabia, lub jakiś proces w tle powoduje spadki. Podaj SMART dysku, może on powoduje problemy.
  • #5
    Karcio22
    Level 4  
    Nie chce mi się już wysyłać ale gdy niedawno patrzyłem już w trakcie problemu to z dyskiem było wszystko w porządku. Dodam jeszcze że jak wentylatory w grafice kręcą mi się przy grze głośnawo to w momencie spadku użyciu wentylatory zwalniają do minimum.
  • #7
    310artur
    Level 43  
    Zasilacz to posiada? Napięcia trzyma?
    Moja propozycja test power supply na 5 minut. W czasie testu w tle uruchomiony HWiNFO w trybie sensor only. Po teście screen z HWiNFO. Zobaczymy ogół temperatur i stabilność.


    PS a nie brakuje ci czasem RAM? Ile masz bo to ostatnio "modny" problem się zrobił - przy 4GB RAM powoli są problemy ze wszystkim, choć fani uruchamiania wszystkiego na raz nawet na 8GB mają deficyt.
  • #8
    Karcio22
    Level 4  
    Zasilacz nie może być problemem gdyż niedawno oddawałem na gwarancje i dostałem nowiutki. Corsair VS450. A ramu mam 8 gb
  • #12
    Karcio22
    Level 4  
    Tutaj tego nie widać dlatego że jest wartość min - 0% i max - 100% więc nie widać tutaj spadków. Zależy to trochę od gry bo grając np. w dying light te spadki nie są aż tak tragiczne ale np. w gta v albo csie użycie gpu spada z 99% na nawet 20-30% co objawia się drastycznym spadkiem klatek na sekunde.
  • #13
    enhanced
    Level 43  
    Odpal frapsa lub msi afterburnera, odpal hwinfo sensory i w settingsach ustaw polling z 2000ms na 200ms, włącz logowanie do pliku i pograj tak żeby załapać te zgony. Zrób dla gta v i cs dwa osobne logi. Ważne żeby była pozycja FPS od któregoś z programów które muszą być odpalone przed sensorami.
  • #14
    310artur
    Level 43  
    Ja mimo wszystko sugeruje pomiary napięcia 12V po obciążeniem. Właśnie dlatego że piszesz że nowy - a zobacz co się dzieje z odczytami na 12V od 1,93 do 12,25 to jest 0,3V wahań - za dużo jak ten zasilacz to nie jest jakiś Ibox tylko markowa konstrukcja. Jeśli to nie jest błąd odczytu programowego (co możliwe) to może być problem.
  • #15
    Karcio22
    Level 4  
    To tak. Wrzucam logi z hwinfo (które są jak dla mnie nieczytelne) oraz logi z afterburnera które są bardzo dobrze czytelne. Na logach z Dying Light jest w zasadzie stabilnie lecz nie wiem czemu karta prawie wcale nie pracuje na full tylko cały czas poniżej. Na logach z GTA widać bardzo ładnie spadki o których mówiłem. Pierwszy i ostatni spadek użycia to właśnie to o czym mówiłem a drugi spadek to tylko padłem w grze :P Grałem w csa ze dwa deadmatche ale jak na złość w momencie nagrywania logów wszystko było w porządku. Musicie mi wierzyć na słowo że dzieje się coś takiego jak w gta i fpski z ok 80 spadają na 30.

    Co do zasilacza. Nie mam miernika w związku z czym problem jest z pomiarem napięć. Wcześniej zasilacz oddałem na gwarancję gdyż losowo po prostu wyłączał mi się komputer. Potem jak zacząłem robić w occt test power supply i w tym dokładnie momencie komputer od razu padał to oddałem na gwarancje i przysłali mi nówkę. Problem od razu minął. Możliwe żeby znowu coś się w nim zrypało?

    https://drive.google.com/open?id=0B9yrLpEQwlnwYlY2MkZwOS0wZWs
  • #16
    310artur
    Level 43  
    No możliwe ale bez pomiarów to wróżenie. Zasilacz może być przecież fabrycznie niesprawny. Zdarza się w najlepszych stajniach.

    W logach ja niczego nie widzę. Z resztą nawet korelacji napięcia do spadku (napięcie rośnie jak jest spadek ale to normalne).
    Nie masz ty czasem jakiegoś stada antywirusów? Np. malwarebytes uruchomionego na stałe albo AVG jakiejś paczki? Spróbuj na początek wyłączyć wszystkie antywirusy (w GTA możesz grać offline) czy problem ustanie. Bo coś podobny temat był nie dawno. Tu też coś się w okolicy spadku dzieje na dysku i jakiś tik na sieci widać. Jakby jakaś aktywność w tle się pojawiała. Ale to bardziej wróżba jak diagnoza.
  • #17
    Karcio22
    Level 4  
    Antywirusów na stałe nie mam żadnych. Mam zainstalowanego malwarebytes lecz nie mam ochrony w czasie rzeczywistym tylko od czasu do czasu skanuję. No i czasem adw cleanerem ale takiego jako takiego na stałe nie mam wcale. Może coś z dyskiem bo on już swoje lata ma, głośno chrobocze i częstawo zaczyna chodzić na 100% a w menedżerze nic zbytnio nie widać. Ale crystaldiskinfo pokazuje że wszystko ok.
  • #20
    enhanced
    Level 43  
    Niestety ale nie odpaliłeś frapsa/msi afterburner przed hwinfo i nie mam FPS w logu od hwinfo.

    Ale na szybko:
    GTAV - tutaj blokuje cię szybkość VRAMu no i wydajność CPU - spadki pewnie są powiązane z doczytywaniem danych z dysku.

    Dying Light nie jest aż tak wymagający jak GTAV - ale jest tam moment gdzie się coś doczytuje (cpu na 100%) i VRAM też blokuje.

    CS sprawdzaj ale żeby ten FPS był w oknie sensorów.

    Inny HDD może masz żeby z niego (żeby był niezależny od głównego HDD) odpalać GTAV? Choć tego że blokuje cię w pierwszym rzędzie przepustowść pamięci na grafice to nie przeskoczysz jak nie podkręcisz właśnie pamięci. No ale zaraz odrazu ten procesor jest hamulcem.
  • #21
    Karcio22
    Level 4  
    Ale chodzi mi o to że kiedyś grałem w GTA i nie było żadnych spadków ani problemów. Z csem też nigdy nie było problemów. Dopiero od jakiegoś czasu problem występuje. Po drugie ostatnio mam też co jakiś czas że wogóle grafika nie chce się załączyć i co bym nie odpalił to wiatraki wcale się nie rozkręcają i gra stale ma niski fps. Pomaga restart kompa i wtedy już jest ok. Tak jakby grafika nie zawsze dostawała bodziec do tego żeby zacząć pracować. Może jakiś tryb oszczędzania albo coś mam włączony i nie zawsze się przestawia? Może coś w biosie bo tam były takie opcje ale to chyba do procesora
  • #23
    Karcio22
    Level 4  
    Zrobiłem tak jak napisałeś i grałem jakieś 15 min w gta i problemu nie było. Spadki jakie były wynikały po prostu z różnych miejsc w których byłem a fps stale był na poziomie ok. 35 fps bez spadków. Zobaczymy, jak coś to jeszcze się odezwę

    EDIT
    Niestety spadki nadal są jednak rzadziej. Teraz dopiero po połowie meczu w csie spadły i to tylko na chwile.

    Scaliłem. RADU23
  • #24
    Karcio22
    Level 4  
    Pomoże ktoś? Spadki dalej są
  • #25
    enhanced
    Level 43  
    enhanced wrote:
    Odpal frapsa lub msi afterburnera, odpal hwinfo sensory i w settingsach ustaw polling z 2000ms na 200ms, włącz logowanie do pliku i pograj tak żeby załapać te zgony. Zrób dla gta v i cs dwa osobne logi. Ważne żeby była pozycja FPS od któregoś z programów które muszą być odpalone przed sensorami.

    No to trzeba to zrobić żeby tego dropa wyłapać.

    Raz po jakim czasie się pojawił?
  • #26
    Karcio22
    Level 4  
    Zagrałem rankeda w csie z odpalonymi programami i zapisywaniem logów. Na początku przez jakiś czas nie było spadków lecz potem już się zaczęły co chwila. Było ich kilka co bardzo dokładnie widać w logach.
  • #27
    enhanced
    Level 43  
    http://www.asrock.com/mb/NVIDIA/N68C-S%20UCC/index.pl.asp?cat=#BIOS
    Masz najnowszą wersje Biosu?
    Jakie masz chłodzenie na CPU?

    Procesor spada na minimum ale nie widzę niepokojących temperatur w logu (no chyba że mostek) - to albo coś źle jest odczytywane i zakłamuje wartości lub coś co nie jest monitorowane się przegrzewa a płyta nie ma najwyższych lotów sekcje zasilania i to może być to.

    Sprawdź jak długo będzie działać podczas testu OCCT dla samego procesora. Sekcja zasilania może siadać na płycie.
    Masz dobry obieg w obudowie?
  • #28
    Karcio22
    Level 4  
    - Mam najnowszą wersję biosu
    - Chłodzenie to SilentiumPC Spartan LT
    - W obudowie Zalman ZM-T5 obieg powinien być w miarę dobry, trochę mam tam zawalone kablami ale ogólnie bez tragedii, temperatury nie najgorsze.

    Zrobiłem oddzielnie testy w occt dla cpu, gpu i power supply po 30 min każdy i wrzucam tutaj wykresy. Dziwne jest to że tutaj problem nie występuje, tylko przy teście power supply widać jak użycie cpu spada kilka razy jednak nie wpływa to na ilość fps. Hmm o co może chodzić?
  • #29
    enhanced
    Level 43  
    To masz problem z zasilaczem/płytą główną jak tak taktowanie skacze na cpu podczas łączonego testu. Wentylator okej tylko on nie wieje w stronę płyty głównej i tutaj może być problem że ona jest słaba i nie ma chłodzenia jak przy stockowym chłodzeniu gdzie powietrze leci w stronę płyty głównej.

    Czy masz jakis wentylator i możesz go skierować żeby wiał na płytę główna na sekcje zasilania (to nad CPU)? nawet połóż obudowe na płasko i testuj czy się cos poprawi z takim nawiewem.

    Można by jeszcze zmniejszyć mnożnik na CPU z x16 na np x12/x14 dla testów - nie wiem czy jest jakiś program pod windowsem czy mnożnikiem spod Biosu?
  • #30
    Karcio22
    Level 4  
    Wentylator mam i mogę wsadzić ale z przodu obudowy na dole to chyba nie wiele, bo tam też mam napchane kabli więc i tak powietrze by nie przeszło. Mogłbym ewentualnie chyba przekręcić ten wentylator co jest z tyłu żeby wiał do środka a nie na zewnątrz, tylko wtedy powietrze nie miałoby gdzie uciekać. A może zdjąć boczną klape w obudowie? Wcześniej jak miałem stockowe chłodzenie to miałem podpięty wentylator na bocznej klapie i on wiał prosto na płyte lecz po zmianie coolera na spartana to ten wentylator już się nie mieści. Mógłbym jednak przyczepić go do tej klapy bocznej i zdjąć ją, oprzeć obok tak żeby wentylator wiał na płyte. Tylko wtedy się kurzyć będzie

    Dodano po 51 [minuty]:

    Hmm. Jako że moja płyta z automatu ustawia chłodzenie procka żeby chodziło na 100% to speedfanem sobie to sam ustaliłem. Teraz przed grą ustawiłem żeby chodziło cały czas na 100% i przegrałem cały mecz w csie bez żadnych spadków