Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Głośniki RedstarRS-502 - tylne głośniki

morpheo88 08 Maj 2017 07:00 546 11
  • #1 08 Maj 2017 07:00
    morpheo88
    Poziom 3  

    Witam

    Mam problem z głośnikami Redstar 5.1 RS-502. Są one podłączone do komputera z windows 10 przez kartę SoundBlaster Z series (choś próbowałem je podłączyć też przez zintegrowaną kartę Realtek). Kłopot jest taki, że tylne głośniki według test grają zawsze jednocześnie, tzn. nieważne, czy na teście klikne na SR, czy SL i tak "odzywają" się zawsze oba tylne głośniki.
    Proszę o pomoc w tym temacie.

  • #2 08 Maj 2017 08:47
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    Możliwe, że kanały surround są zrealizowane w sposób podobny do np. Radmora, czy wzmacniaczy serii PA18/28**. W tych wzmacniaczach na głośniki tylne sygnał jest brany z różnicy kanałów P i L.
    Równie dobrze można zrealizować takie rozwiązanie dając jeden wzmacniacz na kanały tylne, a głośniki SR i SL podłączyć w przeciwfazie. Efekt będzie wówczas taki jak opisujesz.
    Możesz sprawdzić czy tak jest mierząc (na wyłączonym z sieci wzmacniaczu) czy pomiędzy plusem jednego kanału surround a minusem drugiego jest przejście.

  • #3 08 Maj 2017 12:27
    morpheo88
    Poziom 3  

    Czyli mówiąc prościej, takie zjawisko może być normalne dla tego modelu i nie jest wynikiem jakiegoś defektu samego zestawu głośników?
    Jeśli tak, to czy jest to rozwiązanie lepsze/gorsze, od standardowo stosowanego, oraz czy ma to wpływ na "doznania akustyczne" (odbiór przestrzenności dźwięku) ?

  • #4 08 Maj 2017 15:17
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    Tak. Może to być dla tego sprzętu norma. Czy jest faktycznie - nie wiem. Nie znam akurat tego sprzętu.
    Poszukaj hasła "quasi quadro" - to dość prymitywny (stary) system "uprzestrzennienia" dźwięku.
    Taka namiastka Dolby-Pro-Logic.

  • #5 08 Maj 2017 16:46
    morpheo88
    Poziom 3  

    Poczytałem o quasi quadro, bardzo prawdopodobne, że moje tylne głośniki działają właśnie na takiej zasadzie.
    Chodź same głośniki w Polsce były dostępne w sprzedaży tylko chwilę i wszystkie wzmianki o nich nie są po polsku - jest to produkt Czeskiej dystrybucji.
    Spróbowałem więc podłączyć pod ten subwoofer inne głośniki i efekt był ten sam - czy to wskazuje jednoznacznie, że ten zestaw RedStara jest po prostu skonstruowany w tej technologii "quasi quadro" i nie ma sensu doszukiwać się w nim jakiś defektów?

  • #6 08 Maj 2017 19:46
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    morpheo88 napisał:
    Spróbowałem więc podłączyć pod ten subwoofer inne głośniki i efekt był ten sam
    Przecież wzmacniacz mocy do tych kolumn jest wewnątrz subwoofera? Jak więc zmiana kolumn miała by zmienić postać rzeczy?
    morpheo88 napisał:
    czy to wskazuje jednoznacznie, że ten zestaw RedStara jest po prostu skonstruowany w tej technologii "quasi quadro" i nie ma sensu doszukiwać się w nim jakiś defektów?
    A co na to instrukcja obsługi (jeśli ją masz)? (szukałem, ale znalazłem tylko szczątki z których nic nie wynika ciekawego).
    Czy wejścia na kanały tylne są wydzielone - i czy np. podłączenie tylko jednego z tych wejść powoduje taki sam efekt?
    Jeśli tak - możliwe bardzo, że "ten typ tak ma" i nic nie poprawisz.

  • #7 08 Maj 2017 20:05
    morpheo88
    Poziom 3  

    Znajomy od którego mam te głośniki twierdzi, że, cytuje: "Przepnij tylne głośniki z centralnym. Masz zmienione kanały i się dublują" oraz "Masz na pewno źle podpięte kanały. Każdy powinien grać osobno" - jestem laikiem i szczerze mówiąc nie do końca wiem co mam z tymi informacjami w praktyce zrobic...?

  • #8 08 Maj 2017 20:10
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    morpheo88 napisał:
    "Przepnij tylne głośniki z centralnym. Masz zmienione kanały i się dublują"
    ??? Może inaczej - daj zdjęcie panela z gniazdami i opisem. Możliwe, że ja się mylę, ale to co w cudzysłowie, nie podaje moim zdaniem rozwiązania.

  • #9 08 Maj 2017 20:18
    morpheo88
    Poziom 3  

    Oto zdjęcie aktualnego podłączenia.
    Głośniki RedstarRS-502 - tylne głośniki

  • #10 08 Maj 2017 20:29
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    Z tej strony wygląda wszystko ok. Oczywiście o ile opisy na gniazdach wyjść na głośniki odpowiadają podłączonym głośnikom... :)
    A czy nie pokombinowałeś czegoś w ustawieniach samej karty dżwiękowej? Może tam jest błąd, a ja, jak ten głupi, zasugerowałem się układem wzmacniacza...?

  • #11 08 Maj 2017 20:53
    morpheo88
    Poziom 3  

    Z kartą jest wszystko ok, po podlączeniu głośników creative jest ok.
    Głośniki są podłączone prawidłowo, bo wszystkie inne grają tak jak powinny.
    Zaciekawiło mnie tylko to, że do czerwonych wejść
    FR
    SR
    SUB
    mam podłączone białe wtyczki
    A do białych wyjść białe wtyczki.
    Ale jak podłączyłem na odwrót, to się zamienił FR z FL i CENT z SUB.
    Aha, jak odpiąłem jedną wtyczkę z wyjść SR lub SL, to i tak w teście grały mi oba tylne głośniki.

  • #12 09 Maj 2017 09:44
    398216 Usunięty
    Poziom 43  

    morpheo88 napisał:
    jak odpiąłem jedną wtyczkę z wyjść SR lub SL, to i tak w teście grały mi oba tylne głośniki.

    No to sprawdź raz jeszcze wszystkie połączenia... Nie możliwe, żeby głośnik nie podłączony do wyjścia wzmacniacza grał. Cudów (w elektronice w szczególności) nie ma...

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME