Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

KONICA 7022 - BŁĄD F-28-2

eithe 08 May 2017 12:32 1020 4
    eithe
    Level 2  
    Witam,

problem tak jak w temacie, przy próbie xero papier zacina się na bębnie.
    Maszyna wypluwa błąd f-28-2, na forum znalazłem, że może to być problem z wilgocią,
    xero stało przez 2-3 miesiące nieużywane w nieogrzewanym pomieszczeniu przy temp. ok. 10*C,
    wymontowałem moduł bębna i elektrodę separującą dolną (tą z drutem). Wysuszyłem dobrze suszarką i przeczyściłem,
    była odrobinę zasypana tonerem. Niestety po ponownym zamontowaniu problem nie ustąpił.
    Próbowałem również zrobić kopię z usuniętym drutem elektrody (w podobnym wątku również znalazłem, że komuś udało się tak wyeliminować błąd) również nie pomogło.

Mam świadomość, że kopiarka już jest trochę antyczna ale do moich potrzeb zupełnie wystarczała. Także fajnie by było ją jeszcze wskrzesić.
    Dodam, że jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o serwis tych urządzeń. Także z góry proszę o wyrozumiałość.
    Padrettini
    Level 23  
    KONICA 7022 - BŁĄD F-28-2

W języku angielskim.

Moderated By rys57:

Quote:
    Zabrania się rozpowszechniania materiałów do urządzeń Konica Minolta, Canon, Epson, OKI w szczególności dokumentacji technicznych i firmware'ów

Plik usunięto.

-dudus-
    Level 21  
    Witam

Sprawa wielokrotnie przerabiana. Poszukaj dobrze to znajdziesz dokładne wskazówki. Jeśli czyszczenie elektrody nie pomaga, to mogą być przebicia na izolatorach, tam gdzie są zaczepione druty, lub na kostce na drzwiach, bardzo często tam leży przyczyna.

Pozdrawiam
    eithe
    Level 2  
    @Padrettini
    od tej dokumentacji zacząłem w ogóle analizę problemu, inaczej nie wiedziałbym jak wygląda np. elektroda

@-dudus-
    postaram się jeszcze dokładniej przeszukać forum, może znajdę jeszcze inne przypadki niż opisane w pierwszym poście.

W wolnej chwili wrócę do tematu i dam znać jak poszło.
    deathwing
    Level 15  
    bardzo czesto na plastikach na ktorych są zamontowane elektrody są mikro szczeliny (przepalone) przez nie ucieka napiecie, sciagnij to zaizoluj taśma izolacyjną.