Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Passat B6 2010 - Gdzie stabilne +12V dla centralki / immobilisera?

Jap 08 May 2017 20:12 1281 3
    Jap
    Level 29  
    Cześć

Kombinuję po omacku - nie mogę trafić na +12V (bezpośrednio z aku) bez przerwy podczas uruchamiania silnika. Wydaje się, że to jest jedyny sensowny punkt podłączenia centralki alarmowej.
    Dodam, że szukam takiego przewodu w kabinie - tj gdzieś w skrzynce z bezpiecznikami lub przekaźnikami pod mini schowkiem.

Pomożecie?

p.s. nie udąło mi się też znaleźć +12V po lekkim włączeniu kluczyka - tak, że radio się załącza ale kontrolki jeszcze nie. Mam na pokładzie radio krótkofalarskie - pobór ok 15A - obecnie podłączone do przewodu w skrzynce bezpiecznikowej zasilającego obciążenia po 20 - 30A - ale napięcie pojawia się tam przy głębszym wciśnięciu klucza co nie jest wskazane na postoju (załączają mi się od razu światła dzienne itp - niepotrzebnie rozładowują akumulator).
    Jap
    Level 29  
    o kurczę... myślałem, że taki + musi być dostępny bez większych kombinacji - bo np jak odpalić silnik - skoro do rozrusznika cały czas musi iść 12V na cewkę. A sterowanie (odpalanie) znajduje się w przedziale pasażerskim...
    pio17soft
    Level 15  
    +12 i (-)mase pociągnij sobie z akumulatora (mniej kłopotów z radyjkiem) a co do +12 acc pierwsze włożenie kluczyka(tzw pozycja radiowa).

opcja 1 interfejs can
    opcja 2 moduł na kolumnie kierownicy od rozpoznawania kluczyka (czasami tam stacyjka była zależy od wersji wyposażenia).
    opcja 3 sprawdź gniazdo zapalniczki czy jest po kluczyku czy nie , jeżeli działa bez kluczyka w stacyjce sprawdź po zamknięciu samochodu czy się nie usypia (wyłącza się).

Jak dobrze pamiętam stacyjka jest również w złączu obd2 tylko mały pobór prądu do wysterowania np. przekaźnika.