Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch SRV45T63EU - Nie włącza się pompa myjąca

kiper23 08 May 2017 22:53 2577 3
  • #1
    kiper23
    Level 2  
    Witam serdecznie.
    Drodzy forumowicze, co prawda to mój pierwszy post, ale musicie mi wierzyć, że ostatnich kilka miesięcy spędziłem na przeszukiwanie wszelakich forów coby znaleźć rozwiązanie na trapiący naszą zmywarkę problem ( tak wiem, mam wyrozumiałą żonę ...zmywamy ręcznie :lol: ).

    Nie jestem elektronikiem, więc z góry przepraszam za laickie czasem stwierdzania.

    W skrócie opis mojego problemu:
    - zmywarka nagle przestała się uruchamiać ( nie włączała się)
    - zaniosłem sterownik do elektronika z podejrzeniem uszkodzenia jednego z przekaźników ( obudowa lekko zarumieniona)
    - elektronik sprawdził wszystkie przekaźniki, działają OK.
    - elektronik wypatrzył drobny otwór w przetwornicy, wymienił ją(element nr 1 na zdjęciu) + dodatkowo opornik(?, na zdjęciu nr 5) który być może się przegrzewał i spowodował zarumienienie się jednego z przekaźników.
    - zmywarka uruchomiła się,
    - standardowo spuszcza wodę, potem nabiera nową do momentu w którym powinna odpalić się pompa myjąca...ta niestety nie rusza (nie mogę niestety dołączyć filmiku, za mało pkt :( ). Hydrostat odcina dopływ wody, co chwilę zmywarka próbuje ponownie pobierać ale hydrostat odcina. Miga tylko czerwona lampka w drzwiach. Dodam, że hydrostat czyściłem, zmywarka sucha od spodu.

    - w przypływie rozpaczy zadzwoniłem po serwis.
    - po opisaniu zachowań zmywarki, Pan "serwisant" (celowo w cudzysłowie bo jak mu powiedziałem że wymieniałem przetwornicę to ten cyt. " to nie jest przetwornica. My na to mówimy...ten....no.....my na to mówimy Układ scalony" :roll: ) stwierdził, że przyczyną jest brak stabilnego napięcia podawanego na pompę wody. Zaproponował wymianę trzech kondensatorów (zaznaczonych odpowiednio 2, 3 i 4).
    - ponownie wróciłem do mojego elektronika i ten zdecydował się na wymianę kondensatorów ale tylko 2 i 3 ( ponoć 4 nie ma nic do rzeczy).
    - ponownie uruchomiłem zmywarkę i efektu brak.



    Przyznam, że cierpliwość żony się kończy i zaczyna mnie męczyć o kupno nowego sterownika. No ale kurcze, tyle co ja na diagnozę już czasu straciłem ( o pieniądzach nie wspomnę), że żal mi jest pójść na łatwiznę teraz :D

    Gorąca prośba drodzy forumowicze o pomoc.

    EDIT. Jednak udało się dołączyć filmik.



    Pozdrawiam
    Marcin
  • #2
    nares
    Home appliances specialist
    Kondensator rozruchowy pompy sprawdzony? Wirnik pompy nie zablokowany?
  • #3
    kiper23
    Level 2  
    Wirnik pompy sie obraca ale nie mam wyczucia czy robi to prawidlowo (z racji na sposób zamontowania, bez demontażu trudno jest to zweryfikować).
    Jeśli chodzi o kondensator pompy to nie bardzo wiem który to. Jeśli ten prostokątny(nie wymieniany) to ponoć był sprawdzany.
  • #4
    kiper23
    Level 2  
    Z racji na brak diagnozy odświeżam temat.