Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Whirlpool ADG 8196 - przestaje działać po 10 minutach

almurik 09 May 2017 22:40 1794 4
  • #1
    almurik
    Level 10  
    Witam

    Mam problem ze zmywarką Whirlpool ADG 8196, która z dniem wczorajszym odmówiła posługi po 6 latach.

    - Zmywarka program płukania 15 min zimną wodą przechodzi bez problemu do końca.



    - Każdy inny program mycia zaczyna normalnie. Pobiera wodę, działa pompa myjąca - zaczyna myć, włącza się grzałka przepływowa (woda jest ciepła). Po ok 10 minutach pompa myjąca z turbiną razem z grzałką przepływową(oba te elementy są połączone razem w jeden element) zaczyna szarpać i po chwili słychać tylko ciche buczenie pompy i tak do końca programu. Jak uruchomię od razu ponownie program od nowa zmywarka znów pobiera wodę ale już nie zaczyna myć gdyż uruchamia się tylko grzałka a pompa tylko cicho buczy - woda bulgoce co po chwili ustaje. Jeżeli odczekam jakiś czas i uruchomię program myjący to znów przez 10 minut mam normalne pranie, działa grzałka i pompa myjąca.

    Jak widać teoretycznie wszystkie elementy działają, pompa myje, grzałka grzeje ale tylko chwilę. Zmywarka wyczyszczona, dopływ i odpływ wody OK. Rozłączyłem pompę z grzałką, wyczyściłem (choć niebardzo było co czyścić)

    Czy może to być jakaś usterka pompy myjącej czy raczej sterowanie nawala ?

    Z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • #2
    mirofalcon
    Level 24  
    Wygląda to na uszkodzenie pompy myjącej, zobacz czy niema luzu wirnik na tulejach, kod części tej pompy: 480140102397 lub: 480140102395
  • #3
    almurik
    Level 10  
    Pompa działa normalnie przy płukaniu. Jak ją czyściłem to luzów nie wyczułem jak ręcznie kręciłem silnikiem tyle tylko że nie kręcił się luźno tylko (nie wiem czy dobrze to opiszę) miał takie jakby przeskoki co chyba 90 stopni ale ta chyba normalne w tego typu silnikach.

    Pompa to CP045-007ae
    60W
    29.10.10/18

    Nie mam doświadczenia i tak się zastanawiam czy to może być związane z termostatem- w pewnych momentach w podgrzewaczu aż bulgocze i syczy. Czy termostat nie powinien grzałki wyłączyć ? (choć w sumie nie bulgoce tak w nieskończoność tylko stosunkowo szybko przestaje i potem już zmywarka milczy poza buczeniem pompy.
  • Helpful post
    #4
    mirofalcon
    Level 24  
    Możesz jeszcze podpiąć multimetr do zasilania pompy i obserwować napięcie w momencie braku pracy pompy.
  • #5
    almurik
    Level 10  
    Napięcie było ok i w międzyczasie zaryzykowałem zakup nowej pompy. Patrząc na części do zmywarek stwierdziłem, że jak to nie pompa to kupię nową zmywarkę a tą sprzedam na części i jeszcze zyskam :).

    Okazało się, że pierwsza Pana diagnoza była trafna i z nową pompą zmywarka działa jak powinna. Mimo staranności w składaniu jeszcze przecieka na łączeniu pompy i grzałki ale to kosmetyka - w tej chwili po drugim ponownym złożeniu to 2-3 krople na cykl prania i nie wiem czy się tym przejmować czy liczyć iż może samo zajdzie brudem bo mimo obserwacji nie mogę ustalić dokładnie miejsca przeciekania.

    Dziękuję za pomoc.