Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mediabox RSH A400 S812 - Mediabox nie uruchamia się prawidłowo po wgraniu fw

Kroovka 10 Maj 2017 09:34 999 6
  • #1 10 Maj 2017 09:34
    Kroovka
    Poziom 22  

    Witam. Wgrałem firmware (otrzymany od sprzedawcy urządzenia) z pomocą UBT pozostawiając opcję "normal erase", zresztą pozostawiając wszystkie opcje w ustawieniach domyślnych.
    Urządzenie uruchamia się tylko do poziomu logo i zawiesza się na amen. Aby to obejść muszę uruchamiać urządzenie przez tryb recovery:
    - wkładam kartę SD na której znajduje się właściwy dla mediaboxa recovery.img i po uruchomieniu trybu recovery mogę wyjąć kartę i wybieram opcję "reboot system". Po tym zabiegu urządzenie uruchamia się normalnie.
    Firmware raczej nie jest właściwy dla tego mediaboxa, bo chociaż później wszystko działa jak trzeba to urządzenie kilka razy zawiesiło się na amen (nie od razu, po jakimś czasie pracy) co wcześniej nie miało miejsca.
    Co może powodować, że urządzenie samo wstać nie chce, a pomaga mu załadowanie trybu recovery z karty bo kompletnie nie rozumiem takiego zachowania się mediaboxa?

    0 6
  • #2 10 Maj 2017 13:38
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Możesz spróbować zrobić hardreset i sprawdzić czy będzie się już normalnie uruchamiał a jak nie to szukać innego firmware.

    0
  • #3 10 Maj 2017 16:06
    Kroovka
    Poziom 22  

    Robiłem już wipe data, wipe cache oraz factory reset z poziomu boxa i nic to nie zmienia. Pierwsze uruchomienie po włączeniu boxa z pilota (albo podanie zasilania) musi przejść przez tryb recovery. Tryb recovery się nie uruchamia bez karty SD - nie wiem czy urządzenie go nie posiada, czy cierpi na tę samą przypadłość co procedura bootowania.
    Po pełnym uruchomieniu mogę resetować (reboot) urządzenie wiele razy np: przez apkę Quick Boot i karta SD nie jest do niczego potrzebna. Tak samo mogę wejść przez Quick Boot do trybu recovery bez karty.

    Niestety, na chwilę obecną nie wiem jaki inny firmware mógłbym załadować. Nie znalazłem podobnego urządzenia opartego o amlogic S812 na płycie n200, w konfiguracji 2G/8G i kartą wifi AP6210. Większość sprzętu o tych parametrach posiada kartę AP6330.

    0
  • #5 11 Maj 2017 09:57
    Kroovka
    Poziom 22  

    Na razie znalazłem pasujący firmware od CX-S806 (nazwa trochę myląca, S806 nie występuję w przyrodzie, siedzi tam S812).
    Temu M8S+ muszę się jeszcze przyjrzeć ale tak na pierwszy rzut to karta WiFi to nie AP6210 więc stracę obsługę WiFi oraz bazą nie jest n200 tylko chyba n200C albo k200. Więc raczej nie do końca jest zgodne.

    0
  • #6 11 Maj 2017 14:26
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Wgrywałeś już ten firmware od CX-S806? Jeżeli tak napisz czy wszystko dobrze działa?

    0
  • #7 11 Maj 2017 22:46
    Kroovka
    Poziom 22  

    nutergsm napisał:
    Wgrywałeś już ten firmware od CX-S806? Jeżeli tak napisz czy wszystko dobrze działa?


    Pilot nie działa, tylko przycisk power, ale to kwestia konfiguracji remote.conf. Mam takową od swojego pilota z poprzedniego firmware więc nie problem. Generalnie posługują się klawiaturą i myszą więc w pierwszym rzucie nie zwróciłem na to uwagi.
    Od strony technicznej działa raczej bezbłędnie. Problemem jest niestety Google, niektóre aplikacje w sklepie mają status niekompatybilnych, mimo, że na fabrycznym wszystko było OK. Poza tym jest problem z rozdzielczościami w YT (max 360p) więc spróbuję jeszcze poszukać innego oprogramowania.

    EDIT: Jak na razie najlepszy firmware jaki znalazłem do tego pudełka pochodzi od Probox2 EX (nie plus). Drugi był ten co był fabrycznie w urządzeniu :).

    0
  Szukaj w 5mln produktów