Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Ducato - Brak świateł mijania i drogowych

Paci2 10 May 2017 14:34 9621 9
    Paci2
    Level 9  
    witam potrzebuję pomocy. Zakupiłem niedawno samochód Fiat Ducato 2.5D 1996r

Mam w nim problem miano wity. nie świecą światła krótkie ani długie. Podczas przełączania przełącznika krótkie - długie i na odwrót słychać że przekaźniki działają tzn pstrykają ale żadna kontrolka się nie zapala jak włączyć światła długie tak na krótko przełącznikiem to działają i lampka na liczniku zapala się. Żarówki oczywiście są dobre proszę was o pomoc.
    Paci2
    Level 9  
    no siemka bezpieczniki sprawdziłem są całe przekaźniki są 2 od krótkich jeden i od długich drugi. zmieniałem je na inne i cic. tak jak by od przekaźników prąd nie wychodził na bezpieczniki bo w bezpiecznikach nie ma napięcia
    marqqv
    Level 32  
    Paci2 wrote:
    bezpieczniki sprawdziłem są całe przekaźniki są 2 od krótkich jeden i od długich drugi. zmieniałem je na inne i cic

Pozostaje szukać w instalacji ( wiązce ) :D
    Paci2
    Level 9  
    no dobra ale gdzie i co? przełączniki są dobre prąd do przekaźników dochodzi ale nie widze na nich wyjścia może ktoś cos podpowie bo ja tak troszkę słabo z elektryki w aucie ale coś kumam
    nikusert
    Level 40  
    Witam .
    Jeżeli przekaźniki cykają,należy sprawdzić czy mają zasilanie stałe na zacisku 30 i czy jest napięcie na ich wyjściu zacisk 87.Mogą być przekaźniki przypalone i stąd taki efekt.
    Paci2
    Level 9  
    jeśli chodzi o przekaźniki pojawiał sie na nich prąd tylko w tedy gdy przełączałem przełącznik przy kierownicy stałego prądu nie było .
    w tej chwili nie mam auta pod domem bo wymieniam silnik panewki si skończyły w przyszłym tygodniu zobaczę na przekaźniki i odpiszę
    nikusert
    Level 40  
    Czekam na odpowiedz.
    Pozdrawiam.
    Paci2
    Level 9  
    troszkę zajmie mi sprawdzenie świateł bo auto nadal na przełożeniu silnika troszkę się przeciągało
    Paci2
    Level 9  
    witam przepraszam że tak długo się nie odzywałem nie było mnie w Polsce. doszedłem do ładu co jest z tymi światłami po pierwsze brak było stałego plusa zaśniedziały przewody pod maską na prawym błotniku po drugie ktoś zamienił przewody wyjściowe z bezpieczników i zamiast wychodzić na lampy było podpięte gdzie indziej. Dzięki nikusert za podpowiedź z przekaźnikami

Dodano po 1 [minuty]:

skoro światła zrobiłem to uznaję temat za zamknięty wielkie dzięki za pomoc