Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

POTENCJOMETR GDZIE MOGĘ ZNALEŹĆ

Egzorcysta89 10 May 2017 20:23 912 3
    Egzorcysta89
    Level 2  
    Witam mam pytanie życia i śmierci w jakim układzie lub w jakim urządzeniu znajdę "POTENCJOMETR 0-10V (20k OHM) , 4-20mA I 0-20mA (250 OHM). Czy znajdę taki potencjometr w radiu bądź w jakiś szafach sterujących ? Lub czy mogę go zastąpić jakimś innym z urządzenia powszechnie dostępnego Pilnie go potrzebuje żeby wpiąć go w falownik i regulować zdalnie obrotami silnika. Z góry dziękuje za podpowiedzi i hejty :)
    Szybki Elektron
    Level 25  
    Najprościej kupić na portalu aukcyjnym, albo sklepie z częściami elektronicznymi - to raczej w większych miastach i miejscowościach. Najszybciej użyczy go znajomy elektronik, np z serwisu rtv. Potencjometr powinien być liniowy.
    Egzorcysta89
    Level 2  
    Szybki Elektron wrote:
    Najprościej kupić na portalu aukcyjnym, albo sklepie z częściami elektronicznymi - to raczej w większych miastach i miejscowościach. Najszybciej użyczy go znajomy elektronik, np z serwisu rtv. Potencjometr powinien być liniowy.

Tylko jestem za granicą w pracy i nie wiem gdzie mogę taki dostać :(
    bajer1
    Level 27  
    Witam
    Kolega jest poza Polska ale gdzie ? sa sklepy wszędzie a nawet polskie wysyłają części za granice https://www.conrad.de/de/dreh-potentiometer-m...entiometer-service-gmbh-9806-1-st-458026.html
    to ma być ustawienie raz obrotów czy ciągle przestawianie obrotów.
    A zaleść można potencjometr w radiu, wzmacniaczu ale tylko z pokrętłem ale czy będzie 20k om ???
    Pozdrawiam