Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo Y510p - laptop wyłącza się po 30 minutach

Martins113 11 Maj 2017 00:31 984 12
  • #1 11 Maj 2017 00:31
    Martins113
    Poziom 2  

    Laptop Lenovo Y510p
    płyta główna: VIQY0Y1 (chipset hm86), bios v3.05
    RAM - 12 GB DDR3-1600
    Grafika - 2 x GF755m
    Zasilacz 170W Lenovo
    OS: Win10 64b

    Od 2 tygodni laptop momentalnie się wyłącza(jakby odciąć nagle zasilanie) po równo 30 minutach i nieistotne przy tym czy jestem w Windowsie, gram w grę, nic nie robię , mam odpalone Ubuntu czy też zostawiłem lapka w BIOSie. Po 30 minutach lapek się wyłącza. Temperatury są w normie(~55 C w momencie pisania tego posta), memtest i stresstesty bez zarzutu(do feralnej 30 minuty...). Testowałem również różne konfiguracje RAM(podmiana kości w slotach/odpalanie z jedną kością) i podmiane HDD - problem pozostaje. Podobnie jeśli chodzi o zasilanie - na zasilaniu sieciowym/baterii/z wyjętą baterią. Downgrade BIOSu do v2.07 też nic nie zdziałał chociaż mocno podejrzewam,że w tym tkwi problem skoro poza tym defektem laptop jest całkowicie funkcjonalny i stabilny, a wyłączanie zawsze po 30 minutach wskazywać może na istnienie określonego timera zapewne programowego. Dodam jeszcze,że po wprowadzeniu komputera w stan uśpienia i wybudzeniu licznik wyłącznika zostaje zresetowany ponownie do 30 minut.

    Co może być przyczyną takiego zachowania laptopa?

    0 12
  • #2 11 Maj 2017 00:38
    lisek
    Spec od monitorów

    Zmieniałes procesor ?
    Poczytaj np. z tego forum o Intel Anti-Theft
    - np. od Intel Link

    0
  • #3 11 Maj 2017 04:01
    Martins113
    Poziom 2  

    Nie, od zakupu laptopa nie wymieniłem procesora ani nie przeprowadziłem żadnej modyfikacji konfiguracji sprzętowej.

    0
  • #4 11 Maj 2017 04:35
    iron64
    Spec Overclocking

    A czy próbowałeś na jakimś systemie live czy jest podobnie? Może jest to problem softu i warto byłoby sprawdzić w ten sposób.

    0
  • #6 11 Maj 2017 07:45
    djacek
    Poziom 13  

    Kiedyś miałem podobny problem ale związane to było z zablokowaniem wentylatora przez fragment ukruszonej obudowy laptopa :(
    Tylko w moim przypadku komputer się grzał i po jakimś czasie zadziałało zabezpieczenie termiczne (na szczęście dla właściciela) po czym komputer został wyłączony.

    0
  • #7 11 Maj 2017 08:06
    sk1977
    Spec od komputerów

    Możliwe uszkodzenie procesora - niestety masz zapewne wlutowanego w płytę.
    Na początek do przeprogramowania BIOS, najlepiej z czystym ME Regionem.

    0
  • #8 11 Maj 2017 08:18
    lisek
    Spec od monitorów

    Cytat:
    Intel® Anti Theft BIOS recovery Timer Enabled:
    This timer will enable a 30 minute window to allow a firmware / BIOS reflash before the system is powered down.


    Skoro nie zmieniałes cpu , dlaczego się Intel A-T zadziałał? Link_sam dół strony

    Być może coś się stało z wsadem "ME Region dla HM86 ?
    * clear Me region
    Trzeba poszukać czystego ME dla HM86

    Na początek nowy (ze sklepu) ukłąd flash Bios i wsad

    p.s

    Jaki masz cpu ?
    Czy i5-4200M/ * i7-4700MQ

    czy była sytuacja, że przy wył. .....nie "wyłaczał się do końca" tzn. przeszedł procedurę Off > ale wentylatory kręciły i led power swiecił się nadal (ekran ciemny) > trzeba było przytrzymać przyciski power ON i wtedy wył. się do końca

    0
  • #9 11 Maj 2017 16:13
    Martins113
    Poziom 2  

    iron64 napisał:
    A czy próbowałeś na jakimś systemie live czy jest podobnie? Może jest to problem softu i warto byłoby sprawdzić w ten sposób.

    Odpalałem z pendrive Ubuntu i Hirens boot cd a także zostawiałem lapka z biosem na ekranie - 30 minut i shutdown.
    enhanced napisał:
    Wgraj BIOSA ponownie lub cofnij do starszego choć pamiętaj o licencji win10 w biosie.

    Laptop kupowałem bez OS bo mam własnego windowsa więc żadnego klucza w biosie zaszytego nie ma. Tym niemniej testowałem starszą wersje BIOSU(2.07) niestety to nie pomogło i wróciłem na obecną(3.05)
    djacek napisał:
    Kiedyś miałem podobny problem ale związane to było z zablokowaniem wentylatora przez fragment ukruszonej obudowy laptopa
    Tylko w moim przypadku komputer się grzał i po jakimś czasie zadziałało zabezpieczenie termiczne (na szczęście dla właściciela) po czym komputer został wyłączony.

    Raczej wykluczam problemy z układem chłodzenia. Laptopa okresowo czyszcze i radzi sobie w grach bez throttlingu , nie ma tez problemu by odpalić stress test na cpu/gpu i przez te 30 minut nie wyłączy się z przegrzania.-
    sk1977 napisał:
    Możliwe uszkodzenie procesora - niestety masz zapewne wlutowanego w płytę.

    Procek nie jest przylutowany.
    lisek napisał:
    Jaki masz cpu ?
    Czy i5-4200M/ * i7-4700MQ

    Przepraszam, nie napisałem tego w pierwszym poście. i7-4700MQ.
    lisek napisał:
    czy była sytuacja, że przy wył. .....nie "wyłaczał się do końca" tzn. przeszedł procedurę Off > ale wentylatory kręciły i led power swiecił się nadal (ekran ciemny) > trzeba było przytrzymać przyciski power ON i wtedy wył. się do końca

    Nigdy czegoś takiego nie miałem, inna spraw a,że od czasu do czasu zdarza mu się 'podwójny start' tj. włączam laptopa, pojawia się ekran z logo Lenovo podczas wykonywania POST po czym lapek sam sie resetuje jednokrotnie i dopiero wtedy dochodzi do ładowania OS.
    lisek napisał:
    Być może coś się stało z wsadem "ME Region dla HM86 ?
    * clear Me region
    Trzeba poszukać czystego ME dla HM86

    Na początek nowy (ze sklepu) ukłąd flash Bios i wsad

    Niestety jestem nieco zielony w tym aspekcie i zastanawiam się czy zwykły użytkownik nieobeznany mocno z elektroniką może sobie z tym poradzić, czy też lepiej już szukać serwisu :P

    Generalnie próbowałem sprawdzić status anti-theft komputera, ale próbując zainstalować sterowniki IMEI zarówno ze strony lenovo jak i od intela otrzymuje komunikat:
    Lenovo Y510p - laptop wyłącza się po 30 minutach
    a bez tego żadne checkery/recovery itd. do tej technologii wywalają najwyzej komunikat o błędzie po japońsku.
    Dodam jeszcze, że nigdy nie aktywowałem tej technologii, w biosie też nie ma o tym żadnej wzmianki.

    0
  • #10 11 Maj 2017 16:16
    sk1977
    Spec od komputerów

    Skoro masz procka nie wlutowanego to podstaw inny egzemplarz - tej samej generacji i "i" (nie Pentium ani Celeron).

    0
  • #11 11 Maj 2017 16:16
    enhanced
    Poziom 38  

    Konfiguracje/system przez ostatnie dwa tygodnie nie zmieniałeś - oprócz tych testów po występowaniu tej usterki?

    Flasher biosu flashuje całą kość czy tylko cześć? Programator by się przydał żeby nadpisać całą kość albo odpowiednie komendy żeby nadpisać cały BIOS od nowa.

    0
  • #12 11 Maj 2017 16:37
    sk1977
    Spec od komputerów

    enhanced napisał:
    Flasher biosu flashuje całą kość czy tylko cześć?
    - tylko część. Dlatego nic to nie zmieniło.

    Dodatkowo przy programowaniu programatorem potrzebny jest odpowiedni wsad oraz czysty MERegion lub przeniesienie MERegionu ze starego wsadu (bez tego mogą dojść nowe problemy). Lepiej wgrać czysty, ponieważ w samym MERegionie może leżeć problem. Przy okazji należałoby wymienić kość na nową. No i przeniesienie danych typu model, SN i WK.
    Najprościej podstawić procesor - mi w dwóch przypadkach pomogła wymiana procesora (na ten sam model), jeśli nie procesor to przyczyną może być też MERegion lub PCH.

    0
  • #13 12 Maj 2017 00:20
    lisek
    Spec od monitorów

    Myśle , że to była przyczyna

    Cytat:
    od czasu do czasu zdarza mu się 'podwójny start' tj. włączam laptopa, pojawia się ekran z logo Lenovo podczas wykonywania POST po czym lapek sam sie resetuje jednokrotnie i dopiero wtedy dochodzi do ładowania OS.


    Skutek ( wyłącza się po 30 minutach ) tego jest opisany w temacie

    0
  Szukaj w 5mln produktów