Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Megane III 1.5DCI hamulce - zapowietrzające się hamulce pedał hamulca wpada

11 Maj 2017 11:43 2244 13
  • Poziom 3  
    Problem zaczął się odkąd Kupiłem auto.
    Pedał hamulca działał coraz słabiej coraz później brał.
    Samochód coraz wolniej hamował więc zdecydowałem się na odpowietrzenie całego układu hamulcowego pomimo że płynu nigdzie nie ubywało jest po sam korek.
    Na półtora tygodnia był spokój. Pedał hamulca brał super, u góry - momentalna reakcja.

    Niestety po niecałych dwóch tygodniach, pedał znowu w ciągu kilku dni zaczął spadać coraz niżej, aż do teraz gdy chcę zahamować - wciskam go do samego końca czyli w podłogę a samochód pomału sobie dopiero hamuje.
    Tarcze i klocki są nowe - mają pół roku.

    Dodam jeszcze, że gdy pompuje - pedał robi się twardszy ale gdy przytrzymam kilka sekund - pomału schodzi aż do podłogi.
    Proszę o radę, czy może być winna pompa hamulcowa czy może coś innego??

    Moderowany przez CameR:

    Uzupełniłem interpunkcję
    Reg. 3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.

  • Poziom 3  
    Udałem się do zakładu mechaniki gdzie odpowietrzono mi cały układ poprzez pompowanie pedału hamulca i spuszczanie powietrza z "każdego koła" osobno. Efekt był rewelacyjny błyskawiczna reakcja na pedał hamulca lecz po przejechaniu dwóch tysięcy km problem powrócił i znów identyczne objawy...
  • Poziom 34  
    Układ hamulcowy zapowietrza się, czy tylko pedał wpada w podłogę. Czy podczas kolejnego już odpowietrzania ukazują się pęcherzyki powietrza. Jeśli gwarantujesz za stan przewodów hamulcowych giętkich oraz prawidłowe odpowietrzanie, to moim zdaniem należy przyglądnąć się pompie hamulcowej tj. wymienić gumki tłoczka.
    W Passacie miałem podobnie, ale pedał hamulca naciskany stanowczo powodował skuteczne hamowanie, lecz przy słabym hamowaniu pedał wpadał coraz niżej. Usterka ta wynikła z mojej winy, gdyż w czasie odpowietrzania zbyt mocno nacisnąłem na hamulec i pompa "przepuściła" i później było jak wyżej.
  • Poziom 3  
    Odpowietrzalem dopiero raz. Podczas tego odpowietrzania sprawdzali stan przewodów i wszystko jest OK sugerujsz że kolejne odpowietrzenie może rozwiązać problem? Przy pierwszym odpowietrzaniu z każdego koła wyszło trochę powietrza i później było cacy aż do momentu przejechania ok. 1500km . Odpowietrzanie polegało na tym że ja na podnośniku wciskam pedał hamulca A mechanik na dole otwierał chyba jakieś zaworki nie wiem dokładnie bo nie znam się na mechanice ale mam w garażu kanał Jeżeli ktoś wie gdzie one się znajdują to byłbym w stanie sam je odpowietrzyć, przynajmniej tak mi się wydaje...
  • Poziom 3  
    Panowie dajcie jakiś pomysł bo ręce mi odpadły totalnie.... Wymieniłem pompę hamulcowa tzn servo pompę bo myślałem ze łapie powietrze i dlatego pedał wpada w podloge w ciągu max 2 tyg od odpowietrzania całego układu... i dokładnie te same objawy nic się nie zmieniło mechanik powiedział że jeżeli to nie będzie ta pompa to może być to wina pompy ABS Ale nie za bardzo ufam tym mechanikowi więc proszę was o radę Zauważyłem też że w dwóch przednich kołach widać tłuste tarcze tak jakby od płynu ale płynu w zbiorniczku nie ubywa...
  • Poziom 1  
    Witam gdzie regenerowałeś pompę bo mam ten sam objaw?
  • Poziom 4  
    Pierwszy lepszy adres z Google. Nie pamiętam dokładnie zadzwoniłem Opisałem problem po tygodniu była z powrotem.