Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Egzamin E.14 czerwiec-lipiec 2017

11 Maj 2017 14:13 73152 267
  • Poziom 15  
    BARDZO WAŻNY LINK DO POSTA Z KOLEJNYMI ARKUSZAMI
    https://tinyurl.com/yaxya64x

    postarajmy się wraz ze wsparciem grup FB stworzyć dobry grunt by jak najbardziej zwiększyć swoje szanse.

    daty egzaminów:

    W innych egzaminach praktycznych CKE wróciło do "starego" systemu
    czyli jeden arkusz na dzień. Dane na podstawie obserwacji tego co się dzieje na E.13. A tym samym osoby które idą na godzinę 12 czy 16 mają większe szanse.


    Niestety z przecieków FB wychodzi, że na jeden dzień jest więcej arkuszy najwyższy znany numer arkusza to 9 więc każdy dzień/godzina ma swój arkusz.

    Np pierwszego dnia:
    8:00 arkusz_1 na 12:00 arkusz_2 16:00 arkusz_3
    drugiego dnia:
    8:00 arkusz_4 na 12:00 arkusz_5 16:00 arkusz_6
    trzeciego dnia
    8:00 arkusz_7 na 12:00 arkusz_8 16:00 arkusz_9

    Pisemny 2017-06-20 godz. 14:00 (zdaje się, że wszyscy tak mamy), choć jest podobno kilka osób na 12
    /niepotwierdzone/ Osobyna komputerach mają test o 10:00 więc można liczyć na pewne przecieki. /niepotwierdzone/

    Arkusz z odpowiedziami: (uwaga nie wszystkie są poprawnie zaznaczone)
    Egzamin E.14 czerwiec-lipiec 2017 Egzamin E.14 czerwiec-lipiec 2017 Egzamin E.14 czerwiec-lipiec 2017 Egzamin E.14 czerwiec-lipiec 2017 Egzamin E.14 czerwiec-lipiec 2017
    Egzamin E.14 czerwiec-lipiec 2017

    link do zamkniętej grupy na FB. Tylko E.14 i BEZ ZBĘDNEGO SPAMU
    https://www.facebook.com/groups/376692619399580/

    Praktyczny - u nas:
    2017-06-28 godz. 8:00, 12:00
    Oficjalny harmonogram E.14 czwarta strona, czwarty od dołu.
    https://www.cke.edu.pl/images/_KOMUNIKATY/201...ram%20egzaminow%20w%202017%20r%20ZAWODOWE.pdf

    Informacja o "sesjach / dzień":
    https://www.cke.edu.pl/images/_KOMUNIKATY/Komunikat%20E.19.pdf

    wytyczne..4.pdf Download (89.45 kB) wytyczne (ze strony bankarkuszy.pl)



    Stare arkusze 2014-2016
    http://bankarkuszy.pl/symbolkwalifikacji.php?sk=e14
    http://www.odidz.zsp2.edu.pl/?p=1588 szybszy dostęp i kryteria
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=836548 rozwiązane arkusze z różnych lat opracowane i zamieszczone przez swieczkaPanaNaszego.
    http://egzamin-e14.blogspot.com/2017/02/arkusz-e14-03-1608.html strona z arkuszami część arkuszy jest rozwiązana i posiada kryteria oceniania.

    nowy Rozwiązania różnych arkuszy, inne spojrzenie na niektóre rozwiązaniaE_14.rar Download (43.58 MB)

    Arkusze i kryteria ze stycznia 2017
    E14 stycze..017.zip Download (7.23 MB)
    Niestety tylko dwa (komis i wypożyczalnie). Pliki sql i grafiki do tych arkuszy podał swieczkaPanaNaszego kilka postów niżej.


    Dla takich jak ja nieoceniona jest pomoc M Zelenta i jego filmów:
    HTML https://www.youtube.com/watch?v=Ugl3ZS62rvs&a...t8dIdoxOp0wtNk9Sle5WUsBZc6kq&spfreload=10 ORAZ starszy kurs https://www.youtube.com/watch?v=1M0YXFW31hg&a...t8dIdox9Qq3X9iAdSVekS_5Vcp5r&spfreload=10
    JS https://www.youtube.com/watch?v=OcwON22ctYc&a...t8dIdoxTUYuHS9ZYNlcJq5R3jBsC&spfreload=10
    PHP https://www.youtube.com/watch?v=WSeKPbVZBoo&a...t8dIdox81dbm1JWXQbm2geG1V2uh&spfreload=10
    MYSQL https://www.youtube.com/watch?v=99JAI24Zd24&a...t8dIdoymv-Wzvs8M-OsKFD31VTVZ&spfreload=10

    Programy które do tej pory wykorzystywane były na egzaminach
    Notepad++ https://notepad-plus-plus.org/download/v7.3.3.html
    Gimp https://www.gimp.org/downloads/
    XAMPP https://www.apachefriends.org/pl/download.html
    Kompozer http://www.kompozer.net/download.php
    Inkscape https://inkscape.org/en/download/windows/
    NIE BĘDZIE Accesa ani podobnego programu bazodanowego

    By nie popaść w konflikt z prawem i nie narobić sobie i innym kłopotów NIE zamieszczajmy na forum materiałów (zdjęcia, skany, pliki z bazami itp), z egzaminów które jeszcze się NIE ODBYŁY Zgodnie z ostrzeżeniem na arkuszu, jak już się odbyły to udostępniać można :)
    Każda informacja na temat jak rozwiązać dane zadanie jest bezcenna.
    Czekam na Wasz odzew, daty Waszych egzaminów. Postaram się w miarę możliwości na bieżąco edytować ten post by nie trzeba było daleko czegoś szukać (jak to miało miejsce przy E13)
    Wydaje mi się, że dużo osób skorzystało na tej formie przygotowania do egzaminu, i człowiek z mniejszym stresem do niego podchodził. Nie traktujmy tego jako formy oszustwa, ale na skupienie się konkretnie na wycinkach które będą na egzaminie.

    --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
    --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

    Złote rady dla tych co nie abla w JS / PHP / HTML / MySQL ;)

    Jak wiadomo najcięższym tematem na każdym E.14 jest skrypt, czy to JS czy PHP. Były przypadki, że samo wykonanie lay'a gwarantowało załapanie się na 75%+ ale po co kusić egzaminatora.
    Są takie rzeczy w KO które bez specjalnej spiny można zrobić nawet jak się JS/PHP nie kocha. Błądząc za kryteriami ocen:

    PHP
    1 zapisanie dokumentu z rozszerzeniem .php :D i znaczniki <?php ?> gdzieś tam w HTMLu
    2 wykonanie się skryptu bez błędów: error_reporting(0); zmniejsza ilość błędów, nawet jak się z bazą nie połączy to nic nie powie. Błędy krytyczne składni nadal będzie wypluwał.
    3 połączenie z bazą (była ściąga na arkuszu)
    $polaczenie=mysqli_connect('localhost','root','','nazwabazy');
    4 rozłączenie z bazą - także ściąga na arkuszach była
    mysqli_close($polaczenie);

    inne uwagi co do połączenia z bazą:
    a) do zapytań używamy mysqli_ ponieważ mysql_ zostało zdeprecjonowane i jak dostaniemy nową wersję php to nie zadziała.
    b) do czesania używamy mysqli_fetch_array - jest uniwersalne i zawiera w sobie zarówno assoc jak i row. Wiec możemy zapytać array,

    $ans=mysqli_fetch_array($ask);
    ale odpowiedź już sami zdecydować czy wolimy tak:
    echo $ans[0];
    czy tak
    echo $ans[('nazwa_kolumny')];

    przeanalizujecie: imo to NAJPROSTSZY (zrozumiały przez takiego gamonia jak ja sposób który udało mi się napisać) na połączenie zapytanie i zamkniecie bazy

    <?php
    $kwerenda='select nazwisko from uczen'; //kwerenda która jest nam potrzebna
    $con=mysqli_connect('localhost','root','','szkola'); //jednolinijkowe połączenie do mysql i wybranie bazy
    $ask=mysqli_query($con, $kwerenda); //$ask (zapytaj) i w nawiasie id połączenia ($con) oraz kwerenda ($kwerenda)
    $ans=mysqli_fetch_array($ask); // $ans to skrót od ang odpowiedź
    echo $ans[('nazwisko')]; // dane jako array
    echo '<br>';// w tej linijce dzieją się cuda :P
    echo $ans[0]; // dane jako row
    mysqli_close($con);
    ?>

    JS
    i kryteria do siły hasła, tu było gorzej ale punkty można było złapać za:
    1 skrypt wykonuje sie po stronie przeglądarki - no wpiszcie <script> alert ("skrypt odpalony");</script> i punkt zaliczony :D
    2 komunikaty wyświetlają się w oknie pod - no to już innerHTML albo document.write("komunikat pod w oknie") ale skrypt musiałby być pomiędzy np <p><script>document.write("kryterium spełnione, nie wiem nic jak to napisać więc to jest komunikat poproszę o punkcik");</script></p>

    btw jak napiszecie tylko punkt 2 to oczywiście 1 też macie zaliczony :D

    taki wygłup jak wyżej podałem to przypał, ale zgodny z kryteriami oceniania :D.
    CHYBA ŻE - najpierw sprawdzane jest wykonanie zadanie - ale tego nie widzę w KO

    HTML
    HTML na pamięć jak nie robiło się zbyt często stron, to nic przyjemnego.
    NIE zapominajcie o tym, że w folderze C:\XAMPP\htdocs\dashboard\pl jest kilka plików *.html z których można sobie przypomnieć:

    1 podstawowe znaczniki HTML (włącznie ze znienawidzonym X-UA compatible - a nuż egzaminator będzie waszą pracę sprawdzał na IE :D ) linie 1-20 kopiujecie do swojej pracy, wywalacie to czego nie potrzeba.
    znajdziecie tam:
    a) head ze stroną kodową
    b) meta UTF oraz linkowaniem arkuszy
    c) linkowanie skryptów js
    oczywiście zmieniacie zawartość pod swoje nazwy plików.
    dodatkowo w tym pliku znajdziecie konstrukcję listy nienumerowanej <ul> numerowana to to samo tylko <ol>

    CSS
    w folderze C:\XAMPPhtdocs\dashboard\stylesheets jest kilka przykładowych arkuszy, zawsze można sobie coś z nich przypomnieć jak już nie będziemy mieli zupełnie pomysłu.

    MySQL (konsola)
    pewnie nie każdy wie, że konsola jest najszybszym PEWNYM testem dla naszego zapytania. - wykilikiwanie zapytań w phpmyadmin ma swoje zalety (np łatwiej wyszukać jakieś nietypowe polecenia, ale skrypt w php i tak będzie to interpretował tak jak wkleicie w konsoli.

    uruchomienie konsoli (z uprawnieniami roota)
    1 RMB na pulpicie, utwórz skrót, i wpisujecie tam albo wybieracie C:\xampp\mysql\bin\mysql.exe
    2 dodajcie na końcu -u root tak by cała ścieżka wyglądała tak:
    C:\xampp\mysql\bin\mysql.exe -u root
    3 klikacie w utworzony skrót i:
    show databases; - pokazuje wszystkie bazy
    use nazwabazy; wybranie danej bazy np:
    use szkola (to jest jedno z tych poleceń których NIE trzeba zakończyć średnikiem)
    potem SHOW tables;
    a potem klepiecie zapytania z ręki, jak już macie to co chcecie osiągnąć to kopiujecie i wklejacie w phpMyadmin (część arkuszy jest tak napisana, ze jako potwierdzenie musi być fotka z phpmyadmin a nie z konsoli) / kwerendy itd.
    Dodatkową zaletą pracy w konsoli jest to, że bardzo szybko jak coś zepsujemy w zapytaniu to możemy to poprawić. strzałeczka do góry i edytujemy zapytanie.
    --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---
    --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

    BARDZO WAŻNY LINK DO POSTA Z KOLEJNYMI ARKUSZAMI
    https://tinyurl.com/yaxya64x

    --------------------------------------------------------------------
    ARKUSZ 1 2017-06-27 8:00

    od Szymona:
    E14 łatwy w 40min napisany. Strona CSS z banerem lewy panel prawy panel stopka. Panel lewy wyświetlanie danych z bazy plus formularz zagniezdzony niżej i w formularzu trzeba było zrobić pole numeryczne z przyciskiem który przechodził że strony przychodnia.php na pacjent.php i trzeba było w panelu prawym po przejściu pobrać te id z tego formularza i wysłać z nim kwerende SELECT i później wyświetlić na stronie.

    dodatkowe info:
    - Tworzysz formularz w nim input type number i później input button
    - tabelka z poleceniami mysql w arkuszu.

    od Adama:
    Pytania do sql. Zrobienie strony (nagłówek, lewa kolumna, prawa, stopka) dwie strony odentyczne. Formularz przesyłający na drugą stronę. Dwa skrypty w php z połączeniem do bazy danych. Jeden wyświetla wszystkich klientów. A drugi po wyborze id wyświetla o nim szczegóły

    od Patryka:
    Uwaga uwaga, z uwagi, że miałem na 8:00 E14 arkusz pierwszy, opisuję co następuje:
    (WSZELKIE NAZWY PÓL MOGĄ SIĘ RÓŻNIĆ OD ORYGINAŁU, MOJA PAMIĘĆ NIE JEST FOTOGRAFICZNA)
    Zad 1. Import bazy za pomocą phpmyadmin z pliku sql (+screenshot)
    Zad 2. 3x Select, banalnie proste, 2 z warunkiem Where (+ screenshot na każdy)
    a) Select id,imie, nazwisko from pacjenci;
    b) Select imie, nazwisko, choroby, alergie from pacjenci where id="1";
    c) Select imie, nazwisko where alergie="brak";
    Zad 3. 2 strony php, 4 divy, podstawowe formatowanie w pliku css, nic skomplikowanego
    4.formularz przenoszący jedno pole do strony php (action="pacjent.php" method="POST"), Pole do wpisania id powinno być polem wyboru numerycznego z name="id",
    w drugiej stronie w php $id = $_POST['nazwa pola']
    5. Wyświetlenie wszyskich rekordów z bazy w lewym divie (pierwsza kwerenda)
    6. Wyświetlenie na drugiej stronie wszystkich danych użytkownika o wpisanym w polu number id
    Chyba to wszystko z ważniejszych rzeczy, u mnie w szkole nie działały podstawowe komendy mysql w php, trzeba było użyć mysqli, wszystkie komendy bardzo dobrze opisane na ostatniej stronie
    kod:
    Spoiler:
    FORMULARZ
    <form action="pacjent.php" method="post">
    Id pacjenta: <input type="number"[chyba]> <input type="submit" value="Pokaz dane">
    </form>

    SKRYPTY(MNIEJ WIĘCEJ, mogę nie pamiętać wszystkiego)

    PIERWSZY:
    <?php
    $otwarcie = mysqli_connect("localhost", "root", "",przychodnia);
    $zapytanie = mysqli_query ("Select id,imie,nazwisko from przychodnia");
    $ilosc =mysqli_num_rows($zapytanie);
    while ($ilosc)
    {
    $result=mysqli_fetch_array($zapytanie);
    echo $result[0].". ".$result[1]. " ".$result[2];
    $ilosc--;
    }
    $zamkniecie = mysqli_close($otwarcie);
    ?>
    DRUGI
    <?php
    $id = $_POST['id'];
    $otwarcie = mysqli_connect("localhost", "root", "",przychodnia);
    $zapytanie = mysqli_query ('Select imie, nazwisko, choroby, alergie from przychodnia where id='$id' " );
    $wynik =mysqli_fetch_array($zapytanie);
    echo "<p>Imie i nazwisko: ".$wynik[0]. " ". $wynik[1]."</p>";
    echo "<p>Choroby".$wynik[2]."</p>";
    echo "<p>alergie".$wynik[3]."</p>";
    $zamkniecie = mysqli_close($otwarcie);
    ?>


    Kwerendy 100%
    Spoiler:
    Code:
    zapytanie 1: SELECT id, imie, nazwisko FROM pacjenci;
    
    zapytanie 2: SELECT imie, nazwisko, choroba, uczulenia FROM pacjenci WHERE id=1;
    zapytanie 3: SELECT imie, nazwisko FROM pacjenci WHERE uczulenia="brak";

    Rozwiązanie od Szymona - z bazą

    ARKUSZ 2 2017-06-27 12:00
    od Jakuba:
    Niczym sie praktycznie nie roznil, jak umiesz zrobić to co w 1 to jest do zdania na 100%
    Ps. W zadaniu w tworzeniu htmla powinny byc znaczniki <section> zamiast <div> ale oba zachowuja sie tak samo wiec powinni zaliczyc niewazne jak kto ma.

    od Rafała:
    W html tabelka z łączeniem wierszy (colspan/rowspan)
    od Kacpra rozwiązany Arkusz 2:


    ARKUSZ 3 2017-06-27 16:00

    od: nie wiem komu podziękować ;)
    Strona o gabinecie weterynaryjnym
    Podział baner, lewy środek prawy,
    obrobienie grafiki kadrowanie i skalowanie z zachowaniem proporcji
    4 kwerendy proste
    2 skrypty wyświetlające rekordy z prostym warunkiem
    jeden skrypt wyświetlający wszystkie dane ładnie obrobione
    oblewanie obrazka z prawej w CSS (koniecznie w css)
    tabela 2x2 obramowanie też w css

    od Roberta: Z zapytań było SELECT AVG, SELECT na podstawie relacji dwóch tabel, linia horyzontalna, usuwanie ramki z obrazka i skalowanie.

    Filip: stosunek divów 30/50/20 obrazek w prawym divie
    Obrazek w divie 20 do prawej oblany textem nie w tabelce float:right i banglało
    Grzegorz: i max width text ustawić na ok 30% diva

    ARKUSZ 4 2017-06-28 8:00
    od: Adriaen, Monika, LuBaa
    Obrazek: rys.png wykadrowac i pomniejszyc

    Baza danych: zwierzeta
    kwerendy od krzyska:
    Spoiler:
    SELECT nazwa, cena from uslugi;
    SELECT imie, rodzaj, wlasciciel, telefon from zwierzeta where nastepna_wizyta !=0;
    SELECT min(cena) from uslugi;
    SELECT uslugi.nazwa, uslugi.cena from uslugi INNER JOIN zwierzeta WHERE zwierzeta.usluga_id=uslugi.id;

    HTML
    podział na:
    baner
    lewo srodek prawo

    listy: OL
    tabela (brak danych)

    formularz

    CSS
    żadnych udziwnień w stosunku do poprzednich arkuszy
    oplywanie obrazka z lewej strony (float)

    PHP
    podłączenie do bazy
    W środku nagłówek h3 i skrypt php
    Z prawej nagłówek h3 i drugi skrypt

    Do wykonania dwa skrypty php

    Jeden wyświetla cene oraz nazwe usługi z bazy.
    Drugi wyświetla imię psa, date i telefon właściciela, do tego musi być skrypt z warunkiem że jeżeli rodzaj jest 1 to napisze skrypt przed imieniem Pies a jak jest rodzaj 2 to kot.


    ARKUSZ 5 2017-06-28 12:00 horror :/
    logo
    narysować krzywą w inkscape;
    napisać tekst
    wpisać tekst w krzywą (zaznacz oba elementy i wybierz text i wpisz w element;)
    wyeksportuj jako przezroczysty png

    budowa strony:

    baner,
    menu menu menu menu
    content
    stopka
    ---
    menu poziome (div) robiący za przyciski
    pod spodem treść strony (lista zagnieżdżona)

    JS obliczenia malowania :) kurde pokój i ściany i ile wyjdzie za malowanie
    do tego linki w menu na target="_blank"
    to głupio zabrzmi ale ta strona tak wyglądała (rys z fb) od Norberta
    Egzamin E.14 czerwiec-lipiec 2017

    Skrypcik ode mnie z głowy. Mniej wiecej cos takiego było.
    Code:

    <body>
    <label for="liczba_1">Pierwsza liczba</label>
    <input type="number" name="liczba_1" id="liczba_1">

    <label for="liczba_2">Druga liczba</label>
    <input type="number" name="liczba_2" id="liczba_2">
    <br>
    <button onclick="obliczenia()">Oblicz</button>

    <p id="here"></p>

    <script>

    function obliczenia(){
     var liczba_1, liczba_2, wynik, here, pisz, cena;
     wynik="";
     cena=8;//joke nie umiem pisac js wiec korzystam z gotowca//
     pisz=document.getElementById("here");
     liczba_1=parseFloat(document.getElementById("liczba_1").value);
     liczba_2=parseFloat(document.getElementById("liczba_2").value);
     sciany=(2*(liczba_1*2.7)+(liczba_2*2.7));
     wynik=("Powierzchnia ścian="+sciany+" koszt malowania="+(sciany*cena));
     pisz.innerHTML=(wynik);
    }
    </script>



    Arkusz 6 2017-06-28 16:00 masakrowania ciąg dalszy
    od Krzyśka:

    Arkusz 6, Java - liczenie kafelek, dwa Input radio, skrypt ma sprawdzić które pole wybrane, wpisujemy ilość kafelek w m2 i skrypt podaję nam cenę. HTML 5 bloków menu, w jednym logotyp zrobiony w inscape, naniesione na spirali o wielkości 400x400. W blokach kolejno - logotyp, o firmie w tym href do index. HTML, o nas przenoszący do strony o nas, kontakt i przelicz tak samo, przelicz przenosil do kalkulatora z Javy.


    --------------

    --------------------------------------------------------------------
    od Marka, z pamięci. Jak pamiętacie inne szczegóły to będę edytował:
    baza przychodnia (z pamięci).
    Spoiler:
    Code:

    1 tabela pacjenci
    b) kolumny:
    --------------------------------------------------------------------------------------------
    | id | imie   | nazwisko | choroby_jakies | uczulenia | choroba |    leki    |     info    |
    |  1 | Janina | Kowalska | ABC            | trawy     | ASD     | witamina   | bla bla bla |
    |  2 | Jan    | Kowalski | ZXC            | brak      | GHJ     | antybiotyk | bla bla bla |
    |  3 | Jan    | Nowak    | DFG            | brak      | GGH     | zastrzyk   | bla bla bla |
    |  4 | Beata  | Nowicka  | GHJ            | truskawki | HFD     | brak       | bla bla bla |
    --------------------------------------------------------------------------------------------


    od Andrzeja, baza gabinetu weterynaryjnego z pamięci (może sie różnić kolejność kolumn)
    Spoiler:

    2 tabele usługi i wierzęta.
    usługi: ID, nazwa, cena
    nazwa to np myczie, czesanie, obcinanie pazurów
    zwierzeta: ID, uslugaID, imie, wlasciciel, szczepienie, adres/telefon, kiedy_nxt_wizyta




    --------------------------------------------------------------------

    Dajmy sobie szanse :) Pozdrawiam.

    edit: dorzucone linki do programów używanych na wcześniejszych egzaminach.
    edit: dorzucony link do alternatywnej bazy arkuszy z kryteriami - warto się zapoznać by wiedzieć np, że nawet jak nic nie wiemy o php to za samo zapisanie dokumentu z rozszerzeniem php także są punkty, a każda wytyczna do css jest punktowana osobno np rozmiar fonta, typ fonta itd.
    edit: 30-05-2017: Dorzucone zzipowane pliki pdf z egzaminem 2017 oraz kryteriami oceniania, to są dwa z tych zadań które podał Świeczka (komis i wypożyczalnia), tylko możecie wydrukować arkusze włączyć stoper i zmierzyć się z nimi sami :)
    edit: 14-06-2017: Dorzucone wytyczne odnośnie stanowisk (źródło bankarkuszy.pl)
    edit: 17-06: 8:00 dodany hamonogram i info z CKE
    edit: 17-06: 11:00 dodany link do arkuszy z egzamin-e14.blogspot.com oraz wyedytowane (zmniejszone) krytyczne spojrzenie na swoją głupotę we wstępie :)
    edit: 20-06 dodany arkusz i klucz odpowiedzi
    edit: 23-06 dodany zestaw porad jak zwiększyć swoje szanse.
    edit: 24-06 info o rozdzieleniu godzinowym arkuszy oraz braku accesa.
    edit: 24-06 poprawione złote rady (są pliki z lang="pl") więc jest gotowa templatka :D
    edit: 25-06 przecieki z fb o arkuszach nr 7.8.9 na ostatni dzien egzaminów :/ czyli każdy ma inny
    edit: arkusz 1
    edit: zmiana lokalizacji szybkiego zamieszczania arkuszy
    edit: doszły zapytania (faktycznie proste) ;)
    edit: doszło rozwiązanie arkusza z przykładową bazą (dzięki Szymon)
    edit: pozamykane w spoilery różne rzeczy, by zachować czytelność wpisu.
    edit: doszły informacje o arkuszu nr 3 i budowie bazy
    edit: doszedł rozwiązany arkusz nr 2
    edit: doszło info o arkuszu nr 4
    edit: doszły kompletne kwerendy
    edit: dopisałem skrypt (nie wiem czy dobrze liczy :D)
    edit: doszedł arkusz 6 masakry JS ciąg dalszy
  • Poziom 11  
    Jak masz ciekawe materiały to wyślij mi na priv, a na Facebooku jest bałagan i dziecinada mówię ci tu jest bardziej przejrzyście.
  • Poziom 11  
    Witam, jutro umieszcze Wam paczkę z tymi arkuszami co pisałem w innym temacie. Są uporządkowane logicznie. Do każdego "wykonanego zadania" starałem się umieszczac arkusz za zadaniami tak by zdający mógł analizowac krok po kroku co zrobiłem.

    W paczce znajdują się różne arkusze wykonane ze stycznia 2017 oraz z ubiegłych lat (pomijając jeden , który sam robiłem na egzaminie, uzyskałem z tego 100% ) . Obecnie mam technika już w kieszeni.

    Nie musicie się stresowac , chyba, że ktoś jest kompletnie zielony to ciężko będzie mu nauczyc sie na pamięc arkusza a potem przedłozyc na egzaminie..

    Tak od siebie dodam... : Nie radzę korzystac z "M Zelenta" ponieważ nie ma tam teorii , zamiast tego dziwne skróty myślowe i kogiel mogiel . To nie jest wiedza a tym bardziej praktyczna raczej strzępki informacji a dla zielonych to za mało by cokolwiek ruszyc.

    Na e.14 programowania żadnego nie ma , bo ciężko nazwac napisanie formularza i łączenie z bazą danych programowaniem .. albo wykonanie (prawie) kalkulatora. Poza tym wszystkie funkcje w php i js macie podane na talerzu , niczego nie musicie robic z zadan typu sortowanie tablic .

    Wszystkie operacje na liczbach calkowitych to operowanie na "zbiorach liczbowych" czyli jak z matematyki wiemy ? to tylko dzialania na liczbach + - * : w porywach do liczb wymiernych (rzeczywistych) .
    Możecie sobie przypomniec funkcje oraz rownania nierownosci bo to się przydaje rozwiazywac latwe problemy.

    Z matematyki to będzie jeszcze przedzialy liczbowe :
    - otwarty, domknięty , lewostronnie domknięty, prawostronnie domknięty.
    (i operowanie logiką: iloczyn logiczny, suma logiczna, negacja )
    - warunkowe operatory logiczne.
    a to wszystko oczywiscie w instrukcjach sterujacych no bo gdzies te dane muszą płynąc : if else . pętle for , while, do while ? - ale raczej oprócz if i zwyklych funkcji / metod to nie ma. żadnych klas , bo nie mają sensu w tych zadaniach.

    Na teoretycznym są pytania z tego co wyzej napisałem + dzielenie z resztą lub bez reszty :) operator % . Oczywiscie musicie wiedziec (priorytet) na czym polega post / pre inkrementacja . Najlepiej to sobie pocwiczcie to wam wejdzie w głowę i będzie ok.

    dużo pytan na temat html/css oraz wyszukane funkcje php czy js. Jak ktos nie programuje w tych jezykach to czasem ciężko skojarzyc co za funkcje tam podali.. generalnie operujące na łańcuchach znakowych.
    rzutowania typow raczej brak, konwersji ich tez nie.
    W standardzie jest także obsluga wejscia / wyjscia i wszelkie zdarzenia w js.

    Na praktycznym egzaminie zasada jest taka by nie robic nic oprocz tego co Wam kazali w arkuszu . W moim (i nie tylko) oczywiscie był błąd , dyrektor przyszedł i powiedział, że jest pomyłka i co mamy zamienic. Nie wiem jakim cudem w takim egzaminie pojawią się takie błędy ... chyba jakiś 70 letni Pan informatyk dziadek je pisał po ciemku przy jednoczesnym oglądaniu pornola ..
    Karygodne naprawdę.
    Uważajcie też na treśc zadania (dotyczy to tez teoretycznego) .. niestety ciężko tam się doszukac języka informatycznego tak więc najpierw musicie dowiedziec sie co autor miał na myśli..

    Ok to by było na tyle. {sorry za błędy jeśli popelnilem jakies ale juz jestem zmęczony}
  • Poziom 15  
    Super, dziękuję za sugestie i poświęcony czas. O teoretyczny się nie obawiam, przez 2 ostatnie tygodnie ciut posiedziałem nad instrukcjami i prześledzić działanie programów potrafię. Nowością dla mnie było właśnie %. ostatnie "programowanie" to ja kojarzę z Atari Basic. :) Nieco inaczej się teraz pare rzeczy pisze.

    CSS + HTML ogarnięty na tyle, że dowolny lay potrafię zrobić.
    przy css dużo mi pomogło "odkrycie" box-sizing: border-box; które pozwala na odpuszczenie sobie liczenia marginów i paddingów. Aż dziwne że nie zostało ujęte w materiałach MZ. Ale może właśnie po to by nauczyć się najpierw pracować bez takich ułatwień.

    php "Z głowy" nie potrafię jeszcze podpiąć się do bazy mysql.

    Jeśli faktycznie funkcje, czy całe skrypty których mamy użyć na egzaminie dostaniemy w arkuszach, lub po prostu do zaincludowania to luz.

    Zasada nie robić niczego czego nie ma w arkuszu będzie mnie drażniła :)
    mam już wryte różne meta czy inne rzeczy które później mi pomagają ogarnąć kod np koloruję sobie divy by łatwiej je znaleźć jakby się rozpadły, czy trapuję sobie skrypty bo np wykrycie błędu w JS jest dla mnie koszmarem.
    PHP chociaż wskazuje, że coś jest nie halo.
    Po prostu będę musiał po ułożeniu lay posprzątać po sobie :)
  • Poziom 11  
    W arkuszach do połączenia z bazą daną są podane funkcje do użycia , ale trzeba umiec to poskładac , wykonac pętle, która pobierze dane etc.
    Generalnie tak jak mówiłem cięzko to się nauczyc na pamięc przed egzaminem dlatego potrzebne są tu cwiczenia tak byś wiedział od czego zaczynac i na czym zakonczyc. Nawet bez znajomosci css / html nie da sie zrobic najmniejszej stronki. Zawsze mnie cieszy jak ludzie twierdzą, że html /css jest bardzo prosty. Niestety wszystko jest proste , ale tylko w słowach z wykonaniem jest trochę gorzej. php, js, html , css to potężne narzędzia i jak ktoś mówi o łatwości html-a to niech sobie zobaczy to: http://www.csszengarden.com/ a potem niech zrobi coś podobnego , pozniej będziemy dyskutowac dalej jeśli będzie o czym.

    Ze swojego doswiadczenia powiem Ci , że bardzo obawialem sie tego egzaminu , bo w bardzo krotkim czasie musialem opanowac bardzo duzo, byly momenty w ktorych juz upadałem , wtedy brałem buty i pobiegałem z 10 km by nabrac energii i mocy do dzialania. Bardzo sie balem- bo bylem zielony, ale wszystko zrobilem aby boost my attitude i udało się na tyle, że bardzo wysoko zdałem teoretyczny 93% a praktyczny 100% (E.14 , poprzednie e,13,e12 bylo podobnie)
    Wszystko jest mozliwe jeśli tego chcesz.
    Pewnie pojawią się tu kozaki , które powiedzą : co ten gosc opowiada, przeciez to takie proste, nie ma nic prostszego i przechwalając się co to oni nie potrafią pouczając innych jak mają się uczyc lub jak wykonywac. Pytanie retoryczne skoro dla nich to takie oczywiste to co tu robią? na forum "głąbów" , którzy dopiero co zaczynają przygodę z programowaniem lub htmlem. Ja znam powód dla ktorego oni tu są i oni też doskonale to wiedzą :) {domyśl się też :)}

    Macie jeszcze trochę do egzaminu, więc zbudujcie sobie plan działania do "cwiczen" i codziennie to róbcie. Ważna jest systematycznosc niż ilosc. I nie traktujcie egzaminu jak "kara za grzechy Pana" , bo tylko stracicie motywacje , wpadniecie w stres . Stres nie jest naturalny, jest zakrzywieniem myśli, prowadzi do destabilizacji układu nerwowego , zakłóca myślenie logiczne co doprowadza do paniki blokady nabycia nowej wiedzy.

    Umysł człowieka jest narzędziem zaprojektowanym do nauki nowych rzeczy. Od małego dziecka , uczymy się języków , wykonywania trudnych lub mniej skomplikowanych czynnosci, blokada przed nauką jest tylko w waszej głowie.
    KAŻDY MOŻE uczyc się programowania, matematyki, języków obcych bez barier i każdy może byc w tym mistrzem .

    a TERAZ najlepsze :)))) nie jest Wam potrzebne to forum , chyba, że do motywowania siebie nawzajem, ale najmniej przydatne do nauki programowania czy rozwiązan do egzaminu. Dlaczego? ? Ano dlatego, że nie ma tu masterów , mistrzów a jedynie uczący się, więc jak chcecie nauczyc się od kogoś kto sam kuleje z wiedzą ?:)) nie będziecie nic innego robic jak zapętlac się w otchłani próżni i zamiast pozyskiwac konkretną wiedzę to będziecie bardziej zdezorientowani w niej. Wystarczy popatrzec na grupy tech informatykow na facebooku.
    Wszystko to czego potrzebujecie to książki albo inne rozwiązania takie jak https://www.w3schools.com/ gdzie jest konkretna skonsolidowana wiedza.
  • Poziom 15  
    zmiany w głównym poście - dodane zzipowane pdf z arkuszami i kryteriami ze stycznie (komis i wypożyczalnia) brakuje jeszcze "oficjalnego" wydania sklepu muzycznego. Pliki pomocnicze bazy sql i grafiki możecie użyć z posta od swieczkaPanaNaszego :)
  • Poziom 15  
    Tak sobie dłubałem po ostatnich arkuszach, ogarniając podstawowe zapytania.
    Jaka jest różnica między tymi zapytaniami? Wyniki dają takie same.
    Jak się nasuwa... skoro takie same... to po co przepłacać INNER JOINem ;)

    Code:
    SELECT samochody.id, samochody.model, zamowienia.telefon FROM samochody, zamowienia WHERE samochody.id=zamowienia.samochody_id;
    

    SELECT samochody.id, samochody.model, zamowienia.telefon FROM samochody INNER JOIN zamowienia WHERE samochody.id=zamowienia.samochody_id;


    I jeszcze jedna kwestia. Czy jest sens (logiczne uzasadnienie) jeśli dane wyciągamy z jakiejś tabeli robić redundancję w zapytaniu. mam na myśli
    Code:

    SELECT samochody.id, samochody.model, samochody.rocznik FROM samochody
    vs
    SELECT id, model, rocznik FROM samochody


    wyniki również będą takie same.
  • Poziom 11  
    1. Inner Join to złączenie wewnętrzne przy większych bazach przy takiej klauzuli wybieraną są tylko wspólne elementy : samochody.id=zamowienia.samochody_id oraz można postawic dodatkowe warunki. Wszystko zależy od tego co te pytanie ma w zasadzie robic. Generalnie pytanie musi byc tak logicznie skonstruowane aby w przyszłości przy rozbudowie bazy rekordy nie straciły sensu w odpowiedziach na zapytania.
    Tutaj na dole masz odpisane odpowiednie złączenia:
    https://www.w3schools.com/sql/sql_join.asp


    2. Kolumny odpowiadają jakimś tabelom w której się znajdują i to jest wlasnie powód ich doczepiania . Chodzi o zawężenie ewentualnych nieprawidłowych relacji w stosunku do tabel - kolumna. W jednej bazie danych może istniec wiele kolumn o tej samej nazwie lecz nam chodzi o to aby skierowac odpowiednią kolumne do odpowiedniej tabeli. (a nie do jakiejś innej )
    Mozesz jeszcze zapoznac sie z aliasami :
    https://www.w3schools.com/sql/sql_alias.asp
    ale na e.14 to jest nie do uzytku.

    Staraj się znaleźc sens w relacyjnych bazach danych. Bez projektu logicznego zabieranie się za "robotę" fizyczną nie ma sensu, bo już przy drugiej tabeli zacznie Ci się mylic co z czym ma byc zwiazane relacja.
  • Poziom 15  
    Ustawienie wysokości DIV na 100% - dotyczy arkuszy 03-04 2017

    edit: OK rozejść się, :D sytuacja opanowana. rozwiązanie na końcu posta.
    ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ----
    W kluczu zdaje się zamieścili po przecinku a mieli na myśli lub
    czyli height: 100vh; lub height: 100%;
    bo nie ma (a w każdym razie nic mi nie wiadomo) o czymś takim jak height: 100vh, 100%;

    O ile height: 100vh; daje nam BEZ DODATKOWYCH INGERENCJI W CSS przedłużenie tego diva to height 100% już nie.

    Aby zadziałało height 100% musimy określić dodatkowo:
    Code:
    body, html {height: 100%;}

    W arkuszu jednak napisano jasno - pozostałe elementy mają być defaultowe, czyli NIE powinno się ruszać body, html :)
    Inna kwestia, że w kryteriach NIE zauważyłem by gdziekolwiek była informacja o sprawdzaniu nadmiarowego kodu.

    Kolejny kamyk: w obu przypadkach wysokość tego diva to będzie 100%+wysokość banera czyli w moim przypadku baner ma 180.767px +10px padding (czyli góra+dół to 20px).
    Czyli znów jest miejsce do tego by się przyczepić bo to nie zgodne z tym czego oczekują od nas w arkuszu. cyt:
    Code:
     "wysokość panelu zajmuje całe okno przeglądarki i dostosowuje się do wielkości okna przeglądarki."


    Niby jest coś takiego jak calc które w teorii powinno obsłużyć obliczenia matematyczne w css. Ale nie udało mi się tak ułożyć tego by logicznie wyglądające:

    Code:
    height: calc(100vh (-201px));

    lub
    Code:
    height: calc(100vh - 201px);
    zadziałało (a szkoda).

    https://stackoverflow.com/questions/16164736/css3-height-calc100-not-working

    w powyższym linku nad calc zmóżdżali się i inni, i też kod przeklejony z tej strony mi nie działa tak jak powinien. Sprawdzałem w kombinacjach z prefixami dla przeglądarek, spacjami bez spacji opadły mi łapki w końcu :)

    <bezsilność+sarkazm mode>Czemu do cholery nikt nie wpadł jeszcze na implementację naturalną czegoś takiego jak height 100% do pozostałej wysokości miejsca w przeglądarce or sumtin, potrzeba do tego CSS w wersji 7?</bezsilność+sarkazm mode>

    ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ---- ----
    edit: po krótkiej chwili zabawy i pytań do mądrzejszych od siebie doszedłem jak ogarnąć problem (co nie znaczy, że jest to właściwe podejście) calc zadziałał mi tylko w przypadku, gdy umieściłem go wewnątrz innego diva. Osobna kwestia to wymagania jego składni, ale po kolei.

    Otóż przy założeniu, że lewy pasek jest wyższy czyli div z formularzem nie rozpierdzieli nam laya:
    Code:
    css (tylko te elementy które mają wpływ na height 100%)
    

    .container
    {
          width: 100%;
          height: 100hv;
    }

    .lewy
    {   
       background-color: #bb74c4;
       color: white;
       float: left;
       width: 25%;
       height: calc(100vh - 201px); //201 to wysokosc banera (180.767) + padding (20px)
       
    }


    w html wkładamy całość włącznie z banerem do diva container

    Rozwiązanie to ma jedną wadę o której wspomniałem na początku. przy rozdzielczości mojego lapka tzn 1366/768 div z formularzem jest dłuższy od strony co powoduje po scrollu, że menu po lewej stronie jest krótsze, niemniej jednak kryteria na arkuszu ucznia są spełnione. Oczywiście widoczna jest biała ramka, ale nikt nam nie kazał (a wręcz mamy zabronione) robić body, margin 0 (co wymusilo by zastosowanie odpowiedniej zmiany w kalkulacji na100vh - 182px)
    F11 i pięknie nam się skaluje do fullscreena

    często nie jest istotny odstęp pomiędzy elementami kodu. w przypadku calc pomiędzy kalkulowanymi elementami MUSI być odstęp czyli jest różnica pomiędzy
    Code:
    height: calc(100vh - 182px);

    a
    Code:
    height: calc(100vh-182px);

    ten drugi przykład może nie zadziałać (na ff nie działa)

    Zapewne NIE JEST TO jedyne poprawne rozwiązanie (ba być może nawet nie jest poprawne), ale ma na celu rozważenie problemu rozkładania div na maksymalną wysokość oraz wykazanie braku wyobraźni osób projektujących zadania na egzaminy. Bo w mojej ocenie umieszczenie samego body,html 100% raz div lewo na height 100vh lub height 100% co uznane jest ponoć w kluczu jako prawidłowe rozwiązanie, także NIE wyczerpuje tematu no chyba że uznanie diva ZAWSZE dłuższego o ~201px za dopasowanego do przeglądarki mieści się w granicach błędu dla CKE ;)
  • Poziom 8  
    Witam wszystkich :)
    Czy ma ktoś jakieś fajne i ciekawe materiały odnośnie podpięcia PHP do bazy MySQL oraz pozostałych operacjach między PHP a MySQL ??:) byłbym wdzięczny :)
  • Poziom 15  
    Zerknij na zadania i rozwiązania zaproponowane przez swieczkaPanaNaszego. są podlinkowane tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16494815#16494815 :).
    Zadania z 2017 sty-luty mają podłączanie do bazy, przeanalizuj kod. Jest przejrzysty.
    Bardziej polecam mysqli niż mysql, bo zadziałają niezależnie od tego jakiego xampp'a dostaniesz. mysql zostały zdeprecjonowane. W arkuszach (podpięte do głównego) masz tabelki z poleceniami w obu wersjach. Składnia i opis.
  • Poziom 11  
    @Robert - Poczytaj o jednostkach tutaj:
    https://www.w3schools.com/cssref/css_units.asp

    są tam relatywne jednostki. Wydaje mi się, że w tych cwiczeniach co robiłem z egzaminów ze stycznia tego roku(2017) było zadanie z wysokoscia strony relatywnie do wysokosci ekranu (czy cos w tym stylu) i ja zastosowalem "vh" takie miałem też zadanie w arkuszu swoim na egzaminie. Jednak wydaje mi się, że ktoś kto układał te zadania nie był do końca świadomy rezultatu. Możliwości by osiągnąc taki układ jest wiele , ale są to również zawiłe metody . Jak wspominałem html/css to narzędzie w których można się pogubic. http://www.csszengarden.com/ pokazuje totalny sajgon, bez ogromnej wiedzy i praktyki bez szans. Trzeba jeszcze wziąc pod uwagę, że większośc projektantów wspomaga się przez zastosowanie javascriptu , który upraszcza wiele zadan .. oraz standaryzuje "wyjątki" . Obecnie przeglądarki działają na podobnych silnikach co sprawia, że standard jest praktycznie jeden, kiedyś do każdej przeglądarki trzeba było masę sztuczek żeby na uzyskac ten sam efekt na wszystkich (równiez wstecznych IE)

    W arkuszach nie ma informacji o tym (a jest napisane, nic nie robic nic poza tym co zawierają zadania) aby umieszczac np zerowanie dokumentu : body ( margin: 0 px padding: 0px ) etc. Ale w zasadzie tak to powinno się robic.

    A co do mysqli i mysql. Jest jeszcze obiektowa implementacja baz danych :) php object. Ale na e.14 nie ma co sobie tym zawracac głowy.

    P.S
    Odebralem wczoraj całościowy dyplom technik informatyk z OKE. :)
    Mozliwy do uzyskania po zdaniu wszystkich kwalifikacji e12,e13,e14 lecz to niewiele komuś pomoże (podobnie jak studia informatyczne) jeśli nie będzie posiadał konkretnej wiedzy praktycznej.
  • Poziom 15  
    generalnie konstrukcja tej tabeli opiera się po pierwsze na sczytaniu SELECT COUNT(*) FROM sportowiec; ilości zawodników
    potem robisz pętlę z iteratorem ilości zawodników i w pętli modulo, jeśli iterator jest nieparzysty (lub parzysty, zależy czy startujesz iterację od 0 czy 1) to stawiasz kolejny wiersz.
    połączenie do bazy najlepiej php w headzie
    przed php zrób <table> a w php
    odczyt danych z mysql
    pętlę rysującą tabelę i wrzucającą wyniki z tablicy.

    Tyle jeśli idzie o teorię. Jeśli potrzebujesz gotowego rozwiązania to zdaje się, że swieczka (mam nadzieję że nie obrazi się za skrótcenie nicka) ;)w swojej paczce to zadanie także ogarniał. w PHP/JS to jest fajne, że można wpadać na kolejne rozwiązania tego samego zadania i optymalizować pod swój tok rozumowania.
  • Poziom 11  
    Pewnie:)

    W tych zadaniach nie ma żadnych algorytmów do implementacji . żadnej zabawy z tablicami etc
    zwyczajne zadania webmajsterskie :)

    Javascript to lekki pomocny język przy budowie www, ale i tak każdy używa bezpiecznie bibliotek typu jQuery.

    Jestem ciekawe co będziecie mieli w tej sesji :) w styczniu był php , albo będzie powtórka z rozrywki albo tym razem js i np kalkular prosty albo inne zabawy typu ruchomy baner. JS operuje na DOM-ie i posiada dostęp do elementów html-a a więc wszystko można:) dlatego niektórzy zamiast zabawy w css, to upraszczają sobie sprawę zdarzeniami js.
  • Poziom 15  
    Code:

    <!DOCTYPE html>
    <html lang="pl">
    <head>
    <meta charset="UTF-8">
    <title>Rzut oszczepem</title>
    <link rel="stylesheet" href="styl_oszczep.css">
    <?php
       $ile_sportowcow="SELECT COUNT(*) FROM sportowiec";
       $jaki_max="SELECT MAX(wynik) FROM wyniki WHERE dyscyplina_id=3";
       $connect=mysqli_connect('localhost','root','','sportowcy');
    if(!$connect) die ('nie mogę się podłączyć '.mysqli_error());
    ?>
    </head>
    <body>
    <div class="top_foot"><h1>Klub sportowy: rzut oszczepem</h1></div>
    <div class="content">
    <h1>Nasz rekord
    <?php
    $pytaj_o_max=mysqli_query($connect, $jaki_max);
    $taki_max=mysqli_fetch_array($pytaj_o_max);
    echo $taki_max[0]. " m</h1><table>";
    $pytaj_o_sportowcow=mysqli_query($connect, $ile_sportowcow);
    $tyle_sportowcow=mysqli_fetch_array($pytaj_o_sportowcow);
    $tyle_komorek=($tyle_sportowcow[0]);

    for ($i=1;$i<=$tyle_komorek;$i++) {
       $kwerenda='SELECT imie, nazwisko FROM sportowiec where id='.$i;
       $pytaj=mysqli_query($connect, $kwerenda);
       $odpowiedz=mysqli_fetch_array($pytaj);
       if ($i%2!=0) {echo"<tr>";}
       echo "<td><h3>".$odpowiedz[0]." ".$odpowiedz[1]."</h3>";
       $kwerenda='SELECT AVG(wynik) FROM wyniki WHERE dyscyplina_id=3 and sportowiec_id='.$i;
       $pytaj=mysqli_query($connect, $kwerenda);
       $odpowiedz=mysqli_fetch_array($pytaj);
       echo "<p>średni wynik: ".$odpowiedz[0]."</p></td>";
       if ($i%2==0) {echo"<tr>";}
    }
    mysqli_close($connect);
    ?>
    </table>
    </div>
    <div class="top_foot"><p>Klub sportowy</p>Stronę opracował: Robert de Clair</p></div>
    </body>
    </html>


    Tu masz całość do analizy. Niby samego pisania niedużo, podstawa to zatrybić jakąś metodę i wtedy powoli ją rozwijać. Faktycznie to zadanie w porównaniu do innych z 2k17 utrudnili. Imo chyba najtrudniejsze bo reszta z marszu idzie bez kombinowania ot wyplucie w pętli tablicy, a tutaj jeszcze trzeba patent na tabelę było znaleźć, czyli właśnie modulo.
  • Poziom 13  
    Dziękuje ! :) Przeanalizuje sobie powoli i mam nadzieje, ze zrozumiem albo dojde do łatwiejszego rozwiązania :D
  • Poziom 15  
    Zabrałem się za zadania z Accesem i zauważyłem, że dużo czasu zajmuje mi prześledzenie tabel MySQL i przeniesienie ich do Accesa, a wszystko przez to, że staram się dokładnie je przełożyć.

    Poprawiajcie mnie jakbym błądził:
    Typy danych w PHPMYADMIN vs Acces to
    Code:
    int(10) <-> Liczba całkowita (nie wiem gdzie w accesie znaleźć ograniczenie by była do 10liczb)
    
    tinyint(1) <-> Bajt
    double <-> Podwójna precyzja (w bazie ze sklepem tak sobie wybrali, jakby float nie wystarczył do ceny) ;)
    text<-> Tekst (255 znaków)
    longtext <-> także Tekst (255 znaków) nie wiem czy jest jakis dłuższy odpowiednik w accesie

    w bazie biblioteki trzeba było jeszcze wybrać datę oraz tak/nie.

    I teraz pytanie czy jest sens tak to precyzowac "dokladnie"? czy wystarczy Tekst/liczba/Data i nie przejmować się ilością przecinków czy innymi bzdetami.
  • Poziom 10  
    Praktyka 1.07 na 16:00 także liczę na was. Jestem kompletnie zielona jeśli mowa o js i php... Moja zmora ;(
  • Poziom 13  
    28.06 8:00
    Nie fajnie, chyba nie będę wiedział jaki będę miał arkusz, nie będzie jak przez poprzednie 2 lata :D
    Boje się JS, bo PHP ogarniam (kwestia przygotowania tydzień przed).
  • Poziom 15  
    Plebiscyt na najbardziej chaotycznie napisane Zadanie egzaminacyjne wygrał u mnie E14 2015-08-01
    Czytam, oglądam i nadziwić się nie mogę w jakim wybitnym umyśle ono powstało.
    http://egzamin-e14.blogspot.com/2016/10/e14-01-1508.html
    rysunek 3 pokazuje co według projektanta oznacza "w jednym rzędzie napis kwadrat i koło".
    Jak dobrze, że w 2016 się ogarnęli i zaczeli sensownie (w miarę) pisać treść zadań.

    Edit: Jak najprościej zrobić tą grafikę po najechaniu mysza na tekst?
    bo rozwiązanie z blogspot.com u mnie nie działa.

    Code:

    <span>KWADRAT <img src=grafika/kwadrat.png alt="kwadrat"></span>
    <span>KOŁO <img src=grafika/kolo.png alt="koło"></span>


    to ma prawo działać? czy może czgoś brakuje.
  • Poziom 11  
    A jak tam teoria?:)
    Jak pisałem w styczniu to pytania nie powtarzały się z poprzednich lat. Postarali się tym razem:)
    Może zmienili taktykę i nie będzie już powtarzających się pytań .
  • Poziom 7  
    @Robert

    Z tego co widzę to im się napisy przesuwały po najechaniu, więc może być coś takiego
    Code:

    <script>
             function kolo() {
                document.getElementById("kolo").innerHTML = "kolo<br><img src='kolo.jpg' width='100px' height='100px'>";
             }
             
             function resetkolo() {
                document.getElementById("kolo").innerHTML = "kolo";
             }
             function kwadrat() {
                document.getElementById("kwadrat").innerHTML = "kwadrat<br><img src='kwadrat.jpg' width='100px' height='100px'>";
             }
             function resetkwadrat() {
                document.getElementById("kwadrat").innerHTML = "kwadrat";
             }
          </script>
          <span id="kwadrat" onmouseover="kwadrat()" onmouseleave="resetkwadrat()">kwadrat</span>
          <span id="kolo" onmouseover="kolo()" onmouseleave="resetkolo()">kolo</span>
  • Poziom 15  
    @Goren971 Dzięki. Właśnie dłubię bo mózg który to wymyślił powinien się smażyć w piekle.
    Czytając KO też nie wynika z tego JAK więc szukam najprostszej metody. Myślałem nad css i relatywej pozycji divów by się nie babrać z js podłubię, jak znajdę prostsze rozwiązanie to je zamieszczę.

    @świeczka odnośnie teorii - nawet jak się nie będą powtarzały to musieli by polecenia z dna tutoriali wyciągać bym nie przebił się przez 50%

    Na losowych zestawach E14 ląduję 83-100%
    trzaskam po kolei zestawy praktyczne i oswajam się z kodem. Jak na głąba który 2tyg temu zaczął czytać podręcznik to całkiem niezłe wyniki ;)
  • Poziom 7  
    W cssie na displayach można to zrobić, w sumie krótszy kod.

    Code:

             <style>
             .figura .pokaz {
                display: none;
             }
             
             .figura:hover .pokaz {
                display:block;
             }
             
       </style>
       </head>
       <body>
          <span class="figura">kwadrat<img class="pokaz" src="kwadrat.jpg"></span>
          <span class="figura">kolo<img class="pokaz" src="kolo.jpg"></span>
  • Poziom 13  
    Na egzaminie nie ma znaczenia czy użyje funkcji mysql_fetch_array czy mysql_fetch_row, prawda? Bo w domyślnie obie zwracają arraya numerycznego z tym, że w mysql_fetch_array możemy z niego zrobić tablice asocjacyjną a w tym drugim zwrócona będzie tylko tablica numeryczna.


    Kod: php
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 15  
    @Goren971
    Dzięki za koda :)

    możesz mi wytłumaczyć fragment css? będę pisał jak to rozumiem a w razie potrzby mnie prostuj.

    Edit: kod przeedytowany bym swoją głupotą nie wprowadzał innych w błąd.

    Code:

    .figura .pokaz { //klasa .pokaz w klasie .figura
                display: none; // tryb wyświetlania - none ukrywa element
             }
             
             .figura:hover .pokaz {  //klasa .pokaz w klasie.figura po najechaniu myszą)
                display:block; // wyświetlaj jako blokowy czyli po prostu wyświetlaj. W sumie na potrzeby tego konkretnego zadania nie ma znaczenia czy było by tu block czy inline oba sposoby wyświetlenia zadziałają (no inline bardziej pokracznie ;) )


    @Vankosiara
    Tak jak zauważyłeś: array jest bardziej uniwersalne, bo pozwala w razie potrzeby wyciągać z tablicy albo row albo assoc
    Code:
    mysql_fetch_array ( $wynik ) = mysql_fetch_assoc( $wynik ) + mysql_fetch_row( $wynik )


    Nie zauważyłem negatywnych efektów podczas wykorzystywania fetch_array vs fetch_row.
    No ale tak jak pisałem ja się nie znam :) Mam parę tyg na przygotowanie do egzaminu i robię "crunch". Staram się poznać jak najwięcej uniwersalnych metod i skracać kod pod minimum ale z przejrzystością dla mojego toku rozumowania. Wykorzystuję więc array :)

    Jakby jednak któryś z mądrzejszych kolegów miał informacje o tym dlaczego nie powinno się używać array gdy wyciągamy tylko numerycznie dane to chętnie posłucham :) bo aż ciśnie się pytanie: skoro jest array i jest uniwersalne to po co osobno assoc i row.
    Być może ma to odbicie na wykorzystaniu serwera/bazy jako mniej ekonomiczne dla zasobów (Jednak na egzaminie raczej nie musimy się o to martwić, chyba że posadzą nas przed komputerami z epoki <2k) ;)
  • Poziom 7  
    @Robert

    .figura .pokaz - spacja oznacza że styl będzie odnosił się do wszystkich elementów o klasie pokaz znajdujących się w elemencie o klasie figura.
    .figura:hover .pokaz - tak samo tyle że styl zadziała dopiero jak najedziemy myszką na element figura, czyli w tym przypadku napis kolo/kwadrat.

    Tutaj można sobie po testować różne selektory: https://www.w3schools.com/cssref/trysel.asp
  • Poziom 15  
    Dziękuję za wyjaśnienie. Jak widać gamoń jeszcze jestem.

    przeedytowałem skrypt wyżej zgodnie z Twym wyjaśnieniem by nie mieszać innym w głowach.

    Dodałem wytyczne w pdf do E14 w głównym, czeka na zatwierdzenie u moderatora :)
    Jak to jest, że w odpowiedzi post można edytować ile się chce a główny trzeba czekać.
    może to być troszkę upierdliwe jak będziemy 27-28 edytować po kilkanaście razy głównego ;)
    chyba, że zmienimy lokalizację dyskusji "głównej" na jakiś post niżej.
    Trochę mnie jeży ten blender w wytycznych. Nigdy nie był wykorzystany. W sumie nigdy nie odpalałem. Może będzie z nim jak z wiresharkiem na E.13 zawsze w wytycznych, nigdy nie użyty.

    Odbijając już do wyzwania minimalnego (które spełnia wymogi arkusza, ale drażni bo latają te napisy kwadrat i koło), wystarczy wsadzić to wszystko w divy.

    Code:
    HTML
    
    <div class="pojemnik"><span class="obszar_najazdu">KWADRAT<img class="obrazek" src="grafika/kwadrat.png"></span></div>
    <div class="pojemnik"><span class="obszar_najazdu">KOŁO<img class="obrazek" src="grafika/kolo.png"></span></div>

    CSS
    .pojemnik
    {
       width:100px;
       height: 200px;
       float: left;
    }

    .obszar_najazdu .obrazek {display: none;}
    .obszar_najazdu:hover .obrazek {display: block;}

    troche naczkane tych klas :) ale działa ładnie.
    No i najważniejsze znów się czegoś dowiedziałem, jak ukrywać elementy.

    Edit:

    i tak jeszcze dodam skrypcik z kwadratowania do tego zadania ( E14 2015-08-01 ):
    Code:

    <div class="prawy"><h1>KWADRAT</h1>
    <label for="dlugosc"><i>Podaj długość boku: </i></label>
    <input type="text" id="dlugosc" name="krawedz"><br>
    <input type="submit" value="licz pole" onclick="skrypt(1)">
    <input type="submit" value="licz obwód" onclick="skrypt(2)">
    <p id="tutaj"></p>
    </div>

    <script>
    function skrypt(x)
    {
       var dlugosc ,pisz, rezultat;
       dlugosc=document.getElementById("dlugosc").value;
       pisz=document.getElementById("tutaj");
       rezultat=""
       if ((dlugosc==="") || (isNaN(dlugosc))) {rezultat+="Należy wpisać wartość liczbową";}
          else if (x==1) {dlugosc=(dlugosc*dlugosc); rezultat+="P = a<sup>2</sup> = "+dlugosc;}
             else if (x==2) {dlugosc=(dlugosc*4); rezultat+="Obw = 4a = "+dlugosc;}
       pisz.innerHTML=(rezultat);
    }
    </script>


    Pewnie można parę rzeczy zrobić prościej np. użyć pow(), wywalić ostatniego ifa po else. oszczędność 2 znaków ;) Ogólnie zaczynam coś tam trybić i za dużo błędów nie natrzaskałem.

    Dodano po 7 [godziny] 4 [minuty]:

    Co to jest za wynalazek?
    Egzamin E.14 czerwiec-lipiec 2017
    Mam na myśli ten symbol obok 1 przy relacji zespol_id ratownik_zespol
    razem wygląda to jak wadliwie wydrukowana II rzymska.
    To jakiś inny typ relacji, czy w drukarni mucha narobiła na ten arkusz?
    Próbowałem kilku typów integralności i każdy daje efekt taki, że w symbolu jest tylko 1 - wielu.

    Nie rechoczcie ze mnie głośno jeśli to jakieś podstawowe elementy bazy :) Przypominam, że się uczę (szybko ale jednak)
  • Poziom 11  
    Robert de Clair napisał:
    "Nie zauważyłem negatywnych efektów podczas wykorzystywania fetch_array vs fetch_row. "


    z uzyciem fetch_array moze byc numeryczna i asocjacyjna tablica. A fetch_row masz tylko numeryczna tablice. to znaczy ze musisz podac numer wiersza a nie jak w przypadku fetch_array nazwy kolumny.

    I nie pamietam (ale ze mnie len) jak ja to robilem w tych zadaniach . Pamietam natomiast , ze inni często sprawdzali przed pętlą czy w ogole istnieje chociaz 1 rząd do sprowadzania, ja tego chyba nie robilem, bo uznalem, ze skoro chce to zrobic to po co mam dawac zapytania czy coś tam istnieje.

    Z tym ukrywaniem kwadracika i kółeczka to pewnie ze mozna przez css , ale lepiej nastawic się na javascript uzywajac zdarzeń ponieważ taką metodą mogą sobie to chciec w arkuszu :)

    np: "Stworz skrypt , ktory bedzie ukrywal obraz po najechaniu na niego myszką "
    albo nawet jakas prosta galeria ze zmieniającymi się obrazkami wczesniej zrobionymi w przepięknym gimpie :)) takie proste skrypty (przyklady) są np w tablicach informatycznych html-a. Nie wiem czemu akurat html-a a nie javascript, ale tak jest. tablice kosztują parę złotych i będa Ci przydatne jeśli będziesz projektował strony, żaden głupek nie uczy się przecież na pamięc wszystkiego :) to wchodzi w głowę po pewnym czasie . Niestety na egzaminie masz to znac na pamięc :DDD ...to jest wlasnie nasze szkolnictwo. Po co zdający znac 50% wszystkich metod z php ,nie lepiej sprawdzic czy po prostu potrafi z nich korzystac? a tak człowiek się stresuje podwójnie , bo jak zapomnisz to stoisz chociaż wiesz jak robic pętle oraz znasz konstrukcje kodu to zapomniales jak się nazywa uzyteczna metoda a notepad++ nie podpowiada, oj nie:)

    Pamiętajcie jeszcze o kolorach w języku angielskim zawsze można skopiowac go z gimpa i nie bawic się w nazywanie kolorów..

    Dodano po 13 [minuty]:

    Robert de Clair napisał:
    Mam na myśli ten symbol obok 1 przy relacji zespol_id ratownik_zespol


    Nie to jest relacja 1 do wielu i 1 do wielu , tylko w zestawieniu te jedynki Ci się składają w dziwaczny sposob.