Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nie działają dwa przekaźniki (sprawne).

namex 14 Maj 2017 22:07 843 13
  • #1 14 Maj 2017 22:07
    namex
    Poziom 9  

    Proszę o jakieś sugestie co do przyczyny awarii i pomoc przy jej usunięciu.

    Urządzenie jest częścią lampy sufitowej. Lampa sufitowa ma 4 różne oświetlenia (diody, jarzeniówki, 2 pary halogenów 4 szt i 5 szt.)
    Przełączanie odbywa się poprzez zwykły przełącznik ścienny jako kolejne sekwencje (7 sekwencji). Jest również sterowanie pilotem, układu nie widać bo go wylutowałem, aby odsłonić układ.
    1 .Pierwsze włączenie zapala diody.
    2. Wyłączenie i włączenie zapala jarzeniówki.
    3. Wyłączenie i włączenie zapala 1 parę halogenów.
    4. Wyłączenie i włączenie zapala 2 parę halogenów.
    5. Wyłączenie i włączenie zapala 1 i 2 parę halogenów.
    6. Wyłączenie i włączenie zapala 1 i 2 parę halogenów i jarzeniówki.
    7. Wyłączenie i włączenie zapala 1 i 2 parę halogenów i jarzeniówki i diody.

    Na chwilę obecna nie działają przekaźniki odpowiedzialne za halogeny, myślałem że są spalone. Zmieniłem ich kolejność poprzez przelutowanie i na moje nieszczęście działają, więc są sprawne, a poszedł jakiś układ tylko jaki?

    O ile z dwoma nie ma problemu bo są opisane to trzeci to zagadka, zapewne jakaś kość z pamięcią i zapisaną sekwencją 7 załączeń/wyłączeń.
    Ale raczej jeśli to taki układ to jest dobry gdyż pamiętane są sekwencje i zapalają się np. w 7 kroku jarzeniówki i diody, a w kroku 3 i 4 nic się nie zapala.

    Podejrzany jest układ scalony ULN2003APG, mogę go wymienić ale czy jest jakaś szansa, że to on?
    Układ atmel910 to według opisu jakiś eeprom, jeśli tak to w nim zapisana jest sekwencja więc co to za układ bez opisu?

    Bardzo proszę o jakieś sugestie.

    Załączam zdjęcia układu, może coś ktoś doradzi.
    Nie działają dwa przekaźniki (sprawne). Nie działają dwa przekaźniki (sprawne). Nie działają dwa przekaźniki (sprawne). Nie działają dwa przekaźniki (sprawne).

    0 13
  • #3 15 Maj 2017 00:23
    kassans
    Poziom 31  

    Układ bez opisów to pewnie jakiś mikroprocesor tylko chinczyki zamazały oznaczenia :) ULN2003APG jest tani więc kup i wlutuj nowy.

    0
  • #4 15 Maj 2017 07:35
    wojtek 9007
    Poziom 35  

    Witam - proszę zajrzeć do pilota ( nadajnika ) tam musi być koder TX - może tam będzie
    symbol widoczny ( nie zdrapany ) i w ten sposób uda się odszukać dekoder RX w odbiorniku.

    0
  • #5 15 Maj 2017 09:13
    namex
    Poziom 9  

    funak napisał:
    ULN2003 jest driverem przekaźników, czyli taki wzmacniavz sygnału. Zatem jest możliwość że to on się częściowo spalił.


    Rozumiem z wpisu, że takie układy mogą się spalić częściowo.
    Z tego co pamiętam to przed całkowitym braku reakcji dało się sporadycznie załączyć obecnie martwe sekcje, jak się kilkukrotnie przeleciało sekwencje 7 ustawień to czasem zadziałało. Obecnie nie żyje w ogóle.

    0
  • #7 15 Maj 2017 09:27
    namex
    Poziom 9  

    wojtek 9007 napisał:
    Witam - proszę zajrzeć do pilota ( nadajnika ) tam musi być koder TX - może tam będzie
    symbol widoczny ( nie zdrapany ) i w ten sposób uda się odszukać dekoder RX w odbiorniku.


    Sterowanie pilotem jest dodatkiem, na chwilę obecną cała płytka odbiornika jest wytutowana. Sterowanie sekwencyjne nadal działa.
    Nie bardzo rozumiem co uzyskam poza wiedzą o symbolu koder TX.
    Poniżej zdjęcie z naniesionymi liniami.
    czerwone - miejsce wlutowania odbiornika
    niebieskie - miejsce zajmowane przez układ odbiornika.

    Nie działają dwa przekaźniki (sprawne).

    0
  • #8 15 Maj 2017 09:30
    kassans
    Poziom 31  

    Tam raczej nie ma kodera TX, układ odbiornika to pewnie 433mhz i jest tam procek, Bez pilota działa normalnie układ ? tzn czy wszystkie sekwencje są ?

    0
  • #9 15 Maj 2017 11:29
    namex
    Poziom 9  

    kassans napisał:
    Wymieniłeś ULN2003APG ? Możliwe też że eepeom padł lub mikroprocesor.


    Jeszcze nie wymieniłem ULN2003APG, byłem przekonany, że poszły przekaźniki.

    Tego raczej nie ma szans wymienić.
    - eepeom - nie wiem jak zaprogramować
    - mikroprocesor jeśli to faktycznie mikroprocesor to nie wiem jaki, brak oznaczenia

    Dodano po 2 [minuty]:

    kassans napisał:
    Tam raczej nie ma kodera TX, układ odbiornika to pewnie 433mhz i jest tam procek, Bez pilota działa normalnie układ ? tzn czy wszystkie sekwencje są ?


    Tak bez pilota działa normalnie, wszystkie sekwencje są.

    0
  • #10 15 Maj 2017 11:51
    hobbyelektronik
    Poziom 27  

    Czy sprawdziłeś zasilanie? Wygląda mi że masz dwa obwody. Sprawdź zenerki te szklane, miałem podobne awarie w układach z gniazdkami sterowanymi pilotem.
    Może być jedna z nich zwarta.

    0
  • #11 15 Maj 2017 12:36
    kassans
    Poziom 31  

    Dokładnie zmierz napięcia w układzie. Wymień kondensatory elekteolityczne może któryś wysechł i modół odbierania danych z pilota wariuje :)

    0
  • #12 17 Maj 2017 11:14
    namex
    Poziom 9  

    kassans napisał:
    Dokładnie zmierz napięcia w układzie.


    A coś więcej, gdzie to zmierzyć aby było najbardziej wiarygodne?

    kassans napisał:
    Wymień kondensatory elekteolityczne może któryś wysechł i modół odbierania danych z pilota wariuje :)


    Raczej moduł odbiornika danych nie ma tu nic wspólnego, jest wylutowany. Chyba, że jakoś pośrednio ma wpływ na układ

    Dodano po 1 [minuty]:

    hobbyelektronik napisał:
    y. Sprawdź zenerki te szklane,


    Mogę to jakoś sprawdzić bez wylutowania, czy muszę wylutować?

    0
  • #13 17 Maj 2017 15:19
    hobbyelektronik
    Poziom 27  

    Myślę że jak się zabierasz za naprawę to dysponujesz jakimś miernikiem i minimalną wiedzą w tym zakresie, nawet bez wylutowywania diod sprawdź omomierzem czy nie ma któraś zwarcia . Zmierz jeszcze napięcie na elektrolitach, czy to takie trudne?

    0
  • #14 17 Maj 2017 19:44
    BANANvanDYK
    Poziom 38  

    Wymieniaj ULN, one lubią padać.

    0