logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston B11BS - O mały włos od tragedii Proszę o opinie

skala19 15 Maj 2017 13:45 12057 8
REKLAMA
  • #1 16477256
    skala19
    Poziom 2  
    Witam dnia 11.05.2017 kupiłem nowy piec gazowy(junkers) ARISTON B11BS 100L
    został założony przez gazownika i tego samego dnia został uruchomiony chodził elegancko grzał wodę i normalnie się wyłączał pracował tak jak powinien aż do niedzieli 14.05.2017 gdy wstałem koło godziny 13:30 (po sobocie) poszedłem do łazienki gdy puściłem ciepłą wodę kran zaczął syczeć( tak jak by był układ zapowietrzony) i po chwili zamiast wody leciała para! przestraszony zbiegłem do garażu (mieszkam w domu jednorodzinnym łazienkę mam na pietrze a bojler w piwnicy) był cały zadymiony a piecyk był w połowie w ogniu gaz cały czas dopływał do palnika szybko zakręciłem dopływ gazu i piec zgasł ciśnienie było tak wielkie ze rozsadziło rurę pcv na złączce przez dobrą godzinę miałem łaznie parową w całej piwnicy zalana cała gdybym zeszedł trochę później to piwnica była by w ogniu (składuje w niej drewno i węgiel do opału na zimę) a co za tym idzie dom poszedł by z dymem... czy nie powinno zadziałać jakieś zabezpieczenie?? pod piecem było sucho mało brakowało żeby go rozerwało. gdyby nie niedziela nikogo w domu by nie było i co wtedy? lub w nocy jak jeszcze wszyscy śpią... boje się pomyśleć bardzo proszę o jakąś poradę czy ktoś już się spotkał z czymś takim i co mogę teraz zrobić jest to nowe urządzenie na gwarancji zgłosiłem to w sklepie w którym kupowałem nawet go wiozłem ze sobą powiedziano mi ze nie powinnem go ściągać tylko czekać na serwis który przyjedzie i sprawdzi szczelność (na spalonym piecu haha) piec stwarzał zagrożenie życia dlatego go zdemontowałem i wyrzuciłem na dwór nigdzie nie ma w gwarancji ze nie mogę go sam zdemontować nawet nie ma że gazownik musi go podłączyć (w moim przypadku podłączał go i sprawdzał serwisant do tego upoważniony ) i co teraz postraszyłem sklep sądem a jutro ma być serwis (oglądać go) i co mogę zrobić w tej sytuacji przepraszam za składnie ale jestem roztrzęsiony i zdenerwowany....
    Załączniki:
    • Ariston B11BS - O mały włos od tragedii Proszę o opinie 100_2610.JPG (945.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ariston B11BS - O mały włos od tragedii Proszę o opinie 100_2616.JPG (789.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ariston B11BS - O mały włos od tragedii Proszę o opinie 100_2615.JPG (752.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ariston B11BS - O mały włos od tragedii Proszę o opinie 100_2579.JPG (1.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ariston B11BS - O mały włos od tragedii Proszę o opinie 100_2620.JPG (855.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ariston B11BS - O mały włos od tragedii Proszę o opinie 100_2618.JPG (1.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ariston B11BS - O mały włos od tragedii Proszę o opinie 100_2598.JPG (749.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ariston B11BS - O mały włos od tragedii Proszę o opinie 100_2583.JPG (1.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16477286
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4311
    skala19 napisał:
    piec stwarzał zagrożenie życia dlatego go zdemontowałem i wyrzuciłem na dwór
    W jakim sensie (już po zdarzeniach, które opisałeś) stwarzał zagrożenie?
    Przygotuj się spokojnie na rozmowę z serwisem i dwa razy przeczytaj protokół z oględzin pieca zanim go podpiszesz. Masz prawo wnieść swoje uwagi do protokołu.
  • REKLAMA
  • #3 16477306
    skala19
    Poziom 2  
    vodiczka napisał:
    skala19 napisał:
    piec stwarzał zagrożenie życia dlatego go zdemontowałem i wyrzuciłem na dwór
    W jakim sensie (już po zdarzeniach, które opisałeś) stwarzał zagrożenie?
    Przygotuj się spokojnie na rozmowę z serwisem i dwa razy przeczytaj protokół z oględzin pieca zanim go podpiszesz. Masz prawo wnieść swoje uwagi do protokołu.

tak już po zdarzeniu w 3 osoby( miał jeszcze dużo wody wyszła z niego para tylko ) bałem się że może się rozszczelnić i zalać bardziej piwnice... do teraz jest ciepły(24h po tym) lub popazyć kogoś w pomieszczeniu miałem grube rękawice spawalnicze
  • REKLAMA
  • #4 21045572
    Arbiter
    Poziom 15  
    Ocena: 101
    Kocioł ten posiada kilka zabezpieczeń jednym z nich jest termostat który wyczuwa temperaturę wody i po przekroczeniu określonej temperatury wyłącza duży palnik pozostawiając ogień dyżurny. Drugie zabezpieczenie jest na przerywniku ciągu które jeśli spaliny nie trafiają do komina rozgrzewa się czujnik i znowu rozwiera obwód i odcina całkowicie dopływ gazu. W tym przypadku spaliny były odbierane więc tamten to zabezpieczenie nie zadziałało. Prawdopodobnie nie zadziałał termostat lub jeśli zadziałał nie rozłączyło gazu patrząc że spalony jest cały zawór jest tam też wtyczka która doprowadza Styki z przerywnika ciągu przy kominie to urządzenie jest plastikowe więc tam powinno dojść do przerwania obwodu i powinno odłączyć gaz może tak naprawdę gaz już był odłączony tylko kable się paliły ogólnie zdarzenie jest masakryczne zabrakło albo naczynia przeponowego albo zaworu który upuściłby ciśnienie gotującej się wody
  • REKLAMA
  • #5 21045874
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 317
    W tym pomieszczeniu nie wolno było tego montować.
  • #6 21045915
    Arbiter
    Poziom 15  
    Ocena: 101
    To prawda ten wentylator w ścianie może zrobić znaczne podciśnienie w pomieszczeniu co może wpływać na sposób palenia ognia i np mogło zawijać ogień w dół zamiast do komina
  • #7 21045945
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4311
    Arbiter napisał:
    Kocioł ten posiada kilka zabezpieczeń
    kz61 napisał:
    W tym pomieszczeniu nie wolno było tego montować.

Komentarze 7 lat po zdarzeniu.
    Jeżeli autor tematu je przeczytał to może opowie nam jak zakończyła się jego reklamacja.
  • #8 21045977
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    Autor miał: Ostatnia Wizyta: 26 Mar 2021
  • #9 21045978
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3826
    Autor miał: Ostatnia Wizyta: 26 Mar 2021

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik opisał niebezpieczną sytuację z piecem gazowym ARISTON B11BS, który po zainstalowaniu działał prawidłowo, aż do momentu, gdy woda zaczęła parować zamiast płynąć, co doprowadziło do pożaru w piwnicy. Użytkownik szybko zakręcił dopływ gazu, co zapobiegło poważniejszym konsekwencjom. W odpowiedziach podano, że piec powinien mieć zabezpieczenia, takie jak termostat i czujnik ciągu, które mogły nie zadziałać. Zwrócono uwagę na niewłaściwe umiejscowienie pieca oraz wpływ wentylacji na jego działanie. Użytkownik został również zachęcony do kontaktu z serwisem i dokładnego sprawdzenia protokołu z oględzin.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA