Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows/instalacja/dyski - instalator WIN nie widzi dysków.

_nero_87_ 15 Maj 2017 14:44 432 6
  • #1 15 Maj 2017 14:44
    _nero_87_
    Poziom 3  

    Witam! Jestem nowy i szukam pomocy. Próbowałem już wszystkiego :/ a mój komputer wciąż nie chce przeprowadzić instalacji. To stacja robocza Dell T5600. Przeglądam internet z różnymi rozwiązaniami na forach polskich i zagranicznych już od 3 dni i żadne rozwiązanie nie skutkuje. Proszę o pomoc.

    0 6
  • #2 15 Maj 2017 15:12
    piotras33
    Poziom 8  

    Napisz czego próbowałeś.
    Czy dysk działał do tej pory?
    Jeśli tak to spróbuj zmienić w Bios tryb dysku z AHCI na IDE,lub odwrotnie.
    Sprawdź też czy dysk jest widziany w BIOS?

    0
  • #3 15 Maj 2017 15:26
    _nero_87_
    Poziom 3  

    piotras33 napisał:
    Napisz czego próbowałeś.
    Czy dysk działał do tej pory?
    Jeśli tak to spróbuj zmienić w Bios tryb dysku z AHCI na IDE,lub odwrotnie.
    Sprawdź też czy dysk jest widziany w BIOS?


    Działał. Mam obok moją stację T5400 i na niej wszystko śmiga, dyski są widoczne.
    Natomiast w T5600 w BIOSie widzi dyski a przy instalacji już nie.
    Ściągnąłem też driver do Chipseta i odpaliłem z pendrive'a podczas instalacji i też ich nie widzi.

    W moim BIOSie mogę tylko wyłączyć AHCI albo włączyć, mam tam opcje ATA, AHCI albo disabled czego też próbowałem i nic :/

    Przestawiałem też z UEFI na Legacy i odwrotnie i też nic :/

    Próbowałem Windows 7 i Windows 10 w obydwu nie widzi :/ Instalacje przeprowadzam z bootowalnego pendrive'a utworzonego w Rufusie.

    Aktualizacja BIOS'a też przeprowadzona.

    Dramat :/

    0
  • #4 15 Maj 2017 15:55
    piotras33
    Poziom 8  

    Ok.
    Rufus-próbowałeś obydwu opcji"schemat partycjonowania i typ systemu docelowego"?
    Jeśli nie to spróbuj:
    Schemat partycjonowania MBR dla BIOS lub UEFI
    Schemat partycjonowania GPT dla UEFI

    0
  • #5 15 Maj 2017 16:06
    _nero_87_
    Poziom 3  

    pierwszą próbowałem bo jest ustawiona domyślnie więc pomyślałem, że jest ok, spróbuję tak jak mówisz teraz tej opcji z GPT.

    0
  • #6 15 Maj 2017 16:17
    PAN-B
    Poziom 3  

    Przeskanuj dysk przez HD Tune i zobacz czy dysk nie ma czasem Bad sektorów czyli tych uszkodzonych.

    0
  • #7 15 Maj 2017 16:36
    _nero_87_
    Poziom 3  

    to mój BIOS i sterownik niestety po instalacji przez Load Driver dyski też nie wyświetlają się.
    Windows/instalacja/dyski - instalator WIN nie widzi dysków. Windows/instalacja/dyski - instalator WIN nie widzi dysków. Windows/instalacja/dyski - instalator WIN nie widzi dysków. Windows/instalacja/dyski - instalator WIN nie widzi dysków. Windows/instalacja/dyski - instalator WIN nie widzi dysków.

    i niestety po utworzeniu systemu na pendrive'ie jako GPT dla UEFI też ich nie widać :( Nie ma też w moim BIOSie takiej opcji jak Secure Boot, którą możnaby było wyłączyć bo takie wskazówki też czytałem.

    dysk SSD (Toshiba) to nóweczka nie ma nawet roku więc na pewno jest ok. Poza tym nie wyświetla się żaden z dostępnych dysków natomiast na starszym Dell'u wszystko jest. Domyślam się, że to może być sprawka płyty głównej chyba najprędzej ale nie jestem w stanie tego rozwikłać. 4 dzień już to męcze... :( Pomocy :/

    HD Tune Pro: ATA
    TOSHIBA THNSNJ12 Error Scan
    Scanned data : 127 gB
    Damaged Blocks : 0.0 %
    Elapsed Time : 10:24

    EDIT
    Uff... dysk trzeba było podłączyć pod wejście SATA... w moim kompie jest ich 6: 4 HDD i 2 SATA. Dyski były podłączone pod wejścia HDD0 i HDD1 no i w tym przypadku instalator ich nie widział ale problem rozwiązany, po podłączeniu dysku pod wejście SATA instalator widzi dysk przeznaczony do instalacji systemu. Dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)

    Scaliłem. RADU23

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo