Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak sygnału DVB-T - Brak sygnału telewizji naziemnej. Szukam przyczyny.

demienko 15 May 2017 18:57 6087 5
  • #1
    demienko
    Level 9  
    U mojego znajomego, jakiś monter ok. 5 lat temu kładł instalację TV-SAT. Sygnał SAT jest, a sygnał telewizji naziemnej DVB-T zniknął jednocześnie na 3 telewizorach, bo są podłączone do tej samej anteny. Pierwsze podejrzenie padło na zasilacz który jest podłączony do jednego z wtyków/telewizorów.
    Jest to zasilacz ZZA-7 ze zwrotnicą (opisane jako zwrotnica zasilająca +12V), czyli chyba oryginalny do Anteny Telmor... Nie wiem czy wcześniej na zasilaczu świeciła dioda sygnalizująca zasilanie, ale w tej chwili nie świeci... więc rozebrałem wtyk gdzie jest podłączony zasilacz i zmierzyłem napięcie... miernik pokazuje 9V - czy jest to prawidłowe napięcie? Wiem że wzmacniacze antenowe zasila się zazwyczaj napięciem w zakresie 5-12V czy może nawet 0-12V... a nie wiem jak jest w tym przypadku, może jest wymagane te 12V? We wtyku jest też taka taka spiralka z drutu, na przewodzie plus, między zasilaczem a drutem kabla... mierzyłem za tą spiralką, może ona powoduje spadek napięcia i 9V jest ok i powinienem w innym miejscu szukać problemu? Tylko przy tym jednym odbiorniku jest zasilacz, w innych dwóch kabel bezpośrednio jest podłączony do gniazdka w ścianie. Znalazłem też jakąś skrzynkę, coś pewnie typu multiswitch o symbolu AZR/1-69/4... teraz po symbolu doczytałem, że jest to rozgałęźnik antenowy, zasilany 12V... czyli chyba jednak niewłaściwe napięcie dochodzi do tego rozgałęźnika? Mam na myśli te 9V z tego zasilacza ZZA-7...
    Czy jakiś spec może potwierdzić moje przypuszczenia? Bo nie wiem czy zamawiać nowy zasilacz, czy może ten rozgałęźnik, czy też wchodzić specjalnie na dach i mierzyć bezpośrednio antene? Z góry dziękuję za jakąś podpowiedź...
  • Helpful post
    #2
    goldi74
    Level 43  
    demienko wrote:
    Nie wiem czy wcześniej na zasilaczu świeciła dioda sygnalizująca zasilanie, ale w tej chwili nie świeci...

    A świecić powinna.
  • Helpful post
    #3
    andpol 33
    Level 38  
    Z zasilacza ma być 12V i koniec (o ile jest to zasilacz 12V, na obudowie jest napisane). Od tego trzeba zacząć.
  • #4
    demienko
    Level 9  
    Tak, zasilacz jest opisany jako 12V. Specyfikacja zasilacza też mówi że daje 12V/100mA. Czyli chyba diagnoza mi się udała - zasilacz ZZA-7 jest skopany, przez co przede wszystkim nie zasila rozgałęźnika AZR/1-69/4 który wg. specyfikacji potrzebuje zasilania 12V... W takim razie wymienię zasilacz i dam znać jaki efekt ;-) Chyba że ktoś coś jeszcze dopowie :-) Z góry dzięki za sugestie...
  • Helpful post
    #5
    Darek.S
    Level 33  
    demienko wrote:
    W takim razie wymienię zasilacz i dam znać jaki efekt ;-) Chyba że ktoś coś jeszcze dopowie :-) Z góry dzięki za sugestie...

    Ano takie, że zasilacz to parę parenaście złotych a koszt naprawy ( część) to grosze.
    Ale przy tych kwotach polecam jednak nowy:wink:
  • #6
    demienko
    Level 9  
    Temat zamykam. Po wymianie zasilacza wszystko wróciło do normy, czyli moja analiza była poprawna.
    Dzięki za potwierdzenie pewnych informacji :-) Nieczęsto rozwiązuję takie tematy, więc wolę się upewnić.
    Pozdrawiam :-)