Starałem się wyrażać jak najprościej na temat czucia basów polecam stronę:
Cytat: http://pl.wikipedia.org/wiki/Subwoofer
Dziękuję na pewno tam zajrzę
Cytat: Pojęcie " słyszy " jest pojęciem przyjętym umownie, tak jak to że 2x2=4, nikt nie zastanawia się dlaczego
.
Ja się nad tym zastanawiałem mam nawet napisaną pracę naukową na ten temat i obroniłem ją na uczelni.
Cytat: Nagrody Nobla mi nie przyznawaj
Nie, oczywiście tp był tylko koleżeński żart a swoją drogą chciałbym dostać taką nagrodę zapraszałbym Cię na piwo przez cały tydzień
Cytat: tylko zastanów się, dlaczego w próżni nie słychać dźwięku
.
Tak jest. Zastanawiałem się już nad tym i doszedłem do wniosku, że dlatego, że w próżni nie występuje nośnik fali
Cytat: Głośnik to urządzenie, które napięcie elektryczne o odpowiedniej częstotliwości przetwarza na drgania membrany. Mambrana drga wprowadzając w rezonans cząsteczki powietrza, a te przekazują drgania membranie ucha
.
Nie w rezonans. Reszta się zgadza.
Cytat: Membrana uszna starszych ludzi jest za mało elastyczna dla wysokich częstotliwości ( nie wchodzi w rezonans
),
Nie musi wchdzić w rezonans
Cytat: dlatego ich nie słyszą.
Masz rację membrana jest już za sztywna aby prawidłowo oddać drgania Jednak zauważ, że utrata słuchu obejmuje równo oba krańce słyszenia dolny od 16Hz i górny do 24kHz (u małego dziecka) odejmując oktawę z dołu otrzymujemy 32 Hz (zaokraglimy do 40Hz) a zgóry 12 kHz (u osoby starszej) czyli wynikało by z częstotliwosci, że więcej tracimy od góry, ale po przeliczeniu tego na centy lub bardziej jasno, chociaż mniej precyzyjnie na półtony człowiek traci i od góry i od dołu zakresu słyszenia równo po 12 półtonów. W późnieszym wieku to się powiększa.
Cytat: Piszesz, że w słuchawkach nie czujesz dźwięku,
Chyba mnie źle zrozumiałeś albo ja cos źle napisałem. Poprawiam . Ja w słuchawkach SŁYSZĘ dźwięki. A w słuchawkach do strzelania na strzelnicy słyszę ciszę.
Cytat: a ja ci ręczę że przy niektórych dostaniesz dreszczy.
Jeśli tak odbierasz muzykę to gratuluję. Jesteś bardzo wrazliwym i uczuciowym człowiekiem
Cytat: Jest to efekt rezonansu ośrodków czuciowych, a piski ( nietórzy to aż tracą przytomność
).
Zgadzam się z Tobą dodam jeszcze że oprócz ośrodków czuciowych uruchamia sie również strefa emocjonalna człowieka, która ścisle wiąże się z percepcją świata dźwięków
Cytat: Pamiętaj o tym, że między słuchawką a membraną uszną jest powietrze
.
Będę pamiętał
Cytat: Co do medycyny to dźwięk jest to strumień powietrza wprawiony w drganie po przez struny głosowe.
Chyba trochę niedokładnie, ale jeśli zgodzisz się ze mną, że mogą to być także struny np. skrzypiec lub każdy inny incytator dźwięku jakiegoś membramofonu lub idiofonu albo aerofonu ewentualnie jeszcze innego (np.chordofonu) i nie zawsze to musi być strumień. Przyznam Ci całkowitą rację
Cytat: Brzuchomówstwo to nic innego jak skierowanie drgającego strumienia powierza w kierunku brzucha ( jest to sztuka którą potrafią nieliczni, ale można się nauczyć
).
Zawsze mi się to podobało, ale jednak trudno to opanować
Cytat: Basy sę to dźwięki, które się eksponuje po to by poczuć drgania, a nie tylko usłyszeć.
Trochę niejasno się wyraziłeś, ale myslę, że wiem o co Ci chodzi
Pozwól, że uzupełnie Twoją wypowiedź o to, że w technice polifonicznej bas stanowi podstawę akordu muzycznego Zastosowanie basu cyfrowanego ułatwiło jego zapis w dalszym rozwoju harmonii co w konsekwencji ułatwiło rozwój muzyki, którą przecież wszyscy tak bardzo lubimy. Pozdrawiam Moon voyager