Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Szukanie wartosci spalonego rezystora philips dfr1600

Qrvnihooya 16 Maj 2017 10:35 771 13
  • #1 16 Maj 2017 10:35
    Qrvnihooya
    Poziom 4  

    Witam serdecznie. Szukam wartości rezystora R12 połączonego z stabilizatorem liniowym 5v. Opornik przegrzewa sie podczas pracy zwiekszajac swoją oporność wraz z temperaturą. Jeśli ktoś ma taki wzmacniacz, pcb od niego, lub schemat, byłbym wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. W załacznikach zdjęcia pcb i rozpisane napięcie na pinach przy włączonym wzmacniaczu.

    0 13
  • Pomocny post
    #2 16 Maj 2017 10:49
    roxio
    Poziom 21  

    R12 - 9965 000 09682 - Carbon Film Resistor 68 OHM 5% 2W AXIAL
    Ja bym szukał raczej przyczyny czemu w/w się przegrzewa, sprawdź na mostku Gretza DB1 - RS202 - czy nie przekracza 2A 100V

    0
  • Pomocny post
    #5 18 Maj 2017 19:17
    rimot
    Poziom 27  

    To masz wypakowane:

    Na dzień dobry wymień C28. Na zdjęciu widać że przysmażony i pewnie obciąża. C10 profilaktycznie też.

    0
  • #6 18 Maj 2017 21:54
    Qrvnihooya
    Poziom 4  

    Na U5 i U3 w ogóle nie ma prądu i napięcie wynosi około 0,5v, a to dziwne, bo po mostku gretza jest napięcie i to znacznie wyzsze, niż w nocie katalogowej tak jakby transformator nie był obciążony. wymieniłem tranzystor Q3 bo był uszkodzony, lecz to nie poprawiło sytuacji.

    0
  • #7 18 Maj 2017 22:46
    roxio
    Poziom 21  

    Jak dobrze widze masz tam tranzystor Q1 PNP aby na U5 pojawił się "prąd" mostek gretza DB2 podaje "prąd" na emiter i heja. Jeśli DB2 jest sprawny pozostaje sprawdzić ten tranzystor Q1 - 2SB772Q, ewentualnie wiadomo jak się grzeje, warto sprawdzić najpierw czy nóżki trzymają się płytki, może to tylko zimne luty.

    0
  • #8 18 Maj 2017 23:02
    rimot
    Poziom 27  

    U8 noga nr 2 - czy jest 5V i ile jest na nodze 5. Inna sprawa jakim cudem go włączasz skoro nie ma "połowy" napięć? Na początku napisałeś, że chodzi o grzejący się rezystor...

    0
  • #10 19 Maj 2017 11:18
    rimot
    Poziom 27  

    140mA to nie jest dużo. Mi wyszło 700mW. Zmierz prąd między D5 a U1.

    0
  • #11 20 Maj 2017 14:50
    Qrvnihooya
    Poziom 4  

    Jeśli zmostkuje emiter i kolektor Q3 napięcie pojawia się wszędzie, tylko na pinie 4 U3, pinie 1 i 5 U8 zamiast około 9 voltów jest 19. Dvd się nie rozsuwa po zmostkowaniu 2 pin cbl03 - 5v 1 pin cbl03 około 0. Przy okazji zauważyłem, że radiator od końcówek mocy dość się nagrzał około 50 C, nie sądze, że od prądu spoczynkowego nagrzał się tak mocno.

    0
  • #12 20 Maj 2017 15:41
    Qrvnihooya
    Poziom 4  

    rimot napisał:
    Inna sprawa jakim cudem go włączasz skoro nie ma "połowy" napięć? Na początku napisałeś, że chodzi o grzejący się rezystor...
    Wzmacniacz dostałem od znajomego z opisem, ze po prostu nie działa, pierwszy w oczy rzucił mi się spalony rezystor, potem jak zwykle pojawiły się "niespodzianki".

    Dodano po 16 [minuty]:

    Qrvnihooya napisał:
    Jeśli zmostkuje emiter i kolektor Q3 napięcie pojawia się wszędzie, tylko na pinie 4 U3, pinie 1 i 5 U8 zamiast około 9 voltów jest 19. Po zmostkowaniu 2 pin cbl03 - 5v 1 pin cbl03 około 0. Przy okazji zauważyłem, że radiator od końcówek mocy dość się nagrzał około 50 C, nie sądze, że od prądu spoczynkowego nagrzał się tak mocno.

    0
  • #13 20 Maj 2017 16:15
    Józio17
    Poziom 27  

    Kolego, żarty sobie robisz?

    Qrvnihooya napisał:
    Jeśli zmostkuje emiter i kolektor Q3 napięcie pojawia się wszędzie, tylko na pinie 4 U3, pinie 1 i 5 U8 zamiast około 9 voltów jest 19

    Co to ma wspólnego z R12?
    Qrvnihooya napisał:
    że radiator od końcówek mocy dość się nagrzał około 50 C, nie sądze, że od prądu spoczynkowego nagrzał się tak mocno.

    W tym amplitunerze nie ma regulacji prądu spoczynkowego.

    0
  Szukaj w 5mln produktów