Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa!

phanick 16 May 2017 13:01 13365 21
phoenixcontact
  • Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa!

Artykuł powstał jako opis zmagań z próbą zrobienia reprodukcji kardridża Keyboard Transformer - rosyjskiego wynalazku, który umożliwia pisanie programów w BASICU. Kardridż udostępnia gniazdo klawiatury i magnetofonu - do pierwszego podłącza się standardową klawiaturę od PC, aby wprowadzać tekst. Do drugiego - magnetofon, który umożliwi zapis i odczyt napisanych programów z taśmy. Tak jak za czasów poczciwego Commodore 64, gdzie programy i gry również zapisywało się na kasetach magnetofonowych w postaci impulsow dźwiękowych.

Schemat (jak się później okazało - wymagający poprawek) i zdjęcia pochodzą ze strony http://www.nedopc.org/forum/viewtopic.php?t=10219 Gdybym nie był elektronikiem i nie posiadał odpowiednich narzędzi, poddałbym się chyba z kilka razy w różnych etapach próby jego `reprodukcji`, bo w każdym miejscu problem leżał gdzie indziej.
    Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa! Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa! Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa!

Własne PCB
    Kardridż chciałem wykonać w domu, a ta technika nakłada pewne ograniczenia (brak metalizowanych otworów, a zamiast nich - przelotki wykonywane drutem), pierwszym krokiem było odtworzenie schematu i stworzenie własnego PCB. Schemat z powyższej strony był praktycznie zgodny z mozaiką ścieżek. W mojej wersji PCB wszystkie elementy (z wyłączeniem przelotek) lutuje się jedynie po dolnej stronie - ogromnie ułatwia to wykonanie, a zamiast scalaków można nawet wlutować podstawki! W rozmieszczeniu elementów starałem się być zgodny z oryginałem. Duże nieporęczne gniazdo klawiatury DIN5 zastąpiłem małym Mini-DIN6 (klawiatury PS/2). Poniższy mój schemat jest już kompletny, po wszystkich poprawkach.
    Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa! Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa!

Rosyjskie scalaki
    Występujące na oryginalnym schemacie elementy o rosyjskich oznaczeniach mają swoje europejskie odpowiedni. Nie musiałem więc jechać do Rosji w celu ich poszukiwań ;-) Jak się okazało, to zwykłe układy z rodziny 74XX/40XX.
    DD1 К561ЛН2 CD4069AR
    DD2 К561ИР2 CD4015AE
    DD3 КР1533ТМ2 74LS74
    DD4 К555ЛА9 74LS03
    DD5 К555ЛИ3 74LS11
    DD6 КР1533КП11А 74LS257
    VD1-VD3 КД522 1N4148

ROM
    Linki do ROMU (PRG + CHR) z powyższej strony są już nieaktywne, ale sam ROM można pobrać ze strony CaH4e3. Ten niestety zapisany jest w mało popularnym formacie UNIF (zamiast iNES), co sprawiło drobną trudność w celu wyłuskania z niego części do zaprogramowania EPROMu PRG i CHR.

Pierwsze uruchomienie - problem z klawiaturą
    Pierwsze uruchomienie (po usunięciu jednego mini zwarcia) i... chyba działa, bo już coś widać na ekranie konsoli! Niestety, żadna z moich trzech klawiatur (dwie Mini-DIN6, jedna DIN5 + adapter DIN5->Mini-DIN6) nie chciała współpracować. Przy okazji odkryłem, że posiadany przeze mnie adapter DIN5->MiniDIN6 miał jakieś niezgodne połączenia (co naprawiłem) oraz wreszcie zmotywowałem się, aby naprawić kilka niedziałających klawiszy w jednej z klawiatur (nie stykał jeden pin na folii). Mimo wszystko, czas chyba przypomnieć sobie, jak wygląda protokół komunikacji klawiatury z PC:

A jest to prosty protokół, w którym informacje o naciśniętych (i puszczonych) klawiszach przesyłane są szeregowo (linia zegarowa + linia danych) w formie pakietów składających się z 11 bitów (bit startu + 8 bitów kodu klawisza + bit parzystości + bit stopu)
    Kody klawiszy (keyboard scancodes) to unikalne numery każdego z klawiszy, nie mające nic wspólnego z kodami ASCII. Protokół umożliwia także komunikacje w druga stronę, czyli komputer->klawiatura (np. w celu zapalenia/zgaszenia diod NumLock/ScrollLock/CapsLock).

Potem przyglądając się na schemat kardridża próbowałem zrozumieć, jak rosjanie rozwiązali sposób odczytu szeregowej transmisji bajtów przez procesor. W kadridżu są dwa rejestry 4 bitowe połączone kaskadowo + przerzutnik (co daję 9 bitowy rejestr). Wszystkie trzy taktowane są sygnałem zegarowym pochodzącym z klawiatury, więc niejako rejestry same napełniają się bitami, gdy klawisz zostanie wciśnięty. Dodatkowy, dziewiąty bit to zapamiętany sygnał startu (bit o wartości 1), który w momencie odebrania wszystkich ośmiu bitów jest podawany zanegowany na linię przerwania procesora, dzięki temu po każdym naciśnietym klawiszu, do procesora przychodzi przerwanie. Sprytne!

No właśnie, ale to 9 bitów, a w powyższym protokole jest ich przecież 11. Zagłębiając się dopiero w szczegóły odkryłem, że do komunikacji z klawiaturą powstały tak naprawdę dwa protokoły:
    * AT (nowy), 11 bitów, używany przez wszystkie dzisiejsze klawiatur,
    * XT (stary), 9 bitów, używany przez oryginalne klawiatury IBM XT chyba do połowy lat 90 (komputery 386 już go chyba nie używały).
    Niestety, kardridż (pochodzący z 94 roku) był przystosowany do obsługi jedynie starych klawiatur XT. Postanowiłem więc stworzyć prosty konwerter AT->XT oparty na procesorze AVR Atmega 8 (wystarczy nawet Attiny 13).

Różnice między AT a XT:
    * 11 bitów (AT) / 9 bitów (XT),
    * odmienne kody każdego klawisza,
    * inaczej przesyłana informacja o puszczeniu klawisza (XT: kod klawisza z ustawionym bitem nr 7, AT: bajt F0 + kod klawisza, który puszczono),
    * XT umożliwia jedynie komunikacje w jedną stronę (klawiatura->komputer), AT - komunikacja dwustronna

Przy okazji też musiałem rozpracować jak działa mapper tego kardridża (co jak się potem okazało - było opisane na rosyjskiej stronie po rosyjsku ;-)
    Obszary pamięci:
    $6000-$7FFF: dodatkowe 8 kB RAMu (zapewne na potrzeby basica)
    $8000-$ffff: 1 bank PRG 32 kB
    Rejestry:
    $5000 : odczyt tego rejestru powoduje odczytanie młodszych 4 bitów kodu klawisza
    $5001 : odczyt tego rejestru powoduje odczytanie starszych 4 bitów kodu klawisza
    Po wciśnięciu/puszczeniu klawisza zgłaszane jest przerwanie (IRQ) do CPU - patrząc na schemat realizacja techniczna jego także jest pomysłowa - bit startu (1) zapamiętywany jest właśnie w 9 bicie. Zanegowany bit puszczany jest na linię przerwania.
    $5002 : odczyt tego rejestru powoduje potwierdzenie przerwania i wyczyszczenie rejestrów (gotowość do odczytu następnego klawisza)
    $5000 : zapis na taśmę bitu 0
    $5004 : zapis na taśmę bitu 1
    $5000 : odczyt z taśmy bitu

Jak widać, niektóre rejestry pełnią kilka funkcji. Ale co ciekawe, wszystkie rejestry (nawet te do zapisu) reagują zarówno, gdy procesor odczytuje lub zapisuję spod tego adresu (nie brana jest w ogóle pod uwagę linia CPU_R/!W). To chyba jedyny mi znany przypadek, gdy odczyt jakiejś komórki pamięci powoduje wysłanie rozkazu do mappera!

BASIC
    Gdy klawiatura już działa, mogłem przetestować możliwości kardridża - sterowanie odbywa się wyłączenie klawiaturą (standardowy joypad w ogóle nie jest używany). Kardridż, oprócz BASICa udostępnia jakiś edytor grafiki i coś, co się nazywa TRANSFORMER (jakaś gra?)
    Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa! Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa! Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa! Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa!

Zapis na magnetofon
    Sygnał zapisu na magnetofon pochodzi z przerzutnika w nastepującym bloku w kardridżu:
    $5000 zapis na taśmę bitu 0, $5004 zapis na taśmę bitu 1. C7 powoduje odcięcie składowej stałej, a R3/C4 to filtr dolnoprzepustowy (f3DB = 1/(2*pi*R*C) = 723 kHz). W oryginale na schemacie C7 był 100 pF, co w ogóle nie pozwalało na przenoszenie jakiegokolwiek sygnału.

Jednak i tak próba zapisu czegokolwiek na taśmę (polecenie `SAVE` w BASICu) nie powodował generowania jakiegokolwiek sygnału na wyjściu. Jak się później okazało, sygnał CLK do przerzutnika przychodził zbyt późno, a więc wysyłana na wyjście była zła wartość (zawsze 1). Ale dlaczego?
    Obecne na wyjściach bramki rezystory początkowo mnie zastanawiały (myślałem, że może autorzy się pomylili i zamiast nich powinny być kondensatory, aby zewrzeć krótkie stany przejściowe). Potem dopiero zauważyłem, że to bramki z otwartym kolektorem, a więc rezystory utrzymują stan wysoki. A dlaczego nie zastosowano zwykłych bramek? Z oszczędności - bo sygnał odczytywany z magnetofonu, przekazywany na linię danych wymagałby bufora + dekodera. Zastosowana bramka pełni obie funkcje. Niestety w oryginalnym schemacie na wyjściach bramek były rezystory 11 k. Takie duże rezystory powodują wolny czas ładowania pojemności. Dodatkowo sygnał przechodzi przez trzy bramki, więc sie nie wyrabiał. Zamiana rezystorów na 1 k rozwiązała problem.

Sygnał cyfrowy zapisu na taśmę prostego programu - to prosta modulacja częstotliwościowa (1 kHz / 2 kHz):

Załączam także próbkę dźwięku wysyłanego na tasmę

Odczyt z magnetofonu
    Odczyt z magnetofonu także nie działał początkowo poprawnie. Za jego realizację odpowiada następujący blok na schemacie:
    Układ złożony z inwerterów to wzmacniacz sygnału, którego zadaniem jest konwersja analogowego sygnału z magnetofonu na postać cyfrową dla procesora. Postać cyfrowa powinna:
    * mieć odpowiednie poziomy logiczne (0 / + 5V), niezależnie od głośności dźwięku magnetofonu (karta dźwiękowa PC generuje sygnał 0-1V),
    * mieć odpowiednio strome zbocza,
    * być wolna od szumów

Tutaj także, kondensatory C6/C5 mylnie oznaczono jako 100 pF. Zamiana na 100 nF pozwoliła przywrócić działanie układu. Ponadto, sygnał z wyjścia bramki U4A wymaga także podciągnięcia rezystorem do VCC!

Podsumowanie
    Po spędzeniu ok. 3 dni nad projektem udało się osiągnąć sukces - zapis i odczyt programu napisanego w BASICu działa poprawnie! Jedyny kłopot którego jeszcze nie rozwiązałem, to jak przerwać działanie np. takiego programu w BASICu:

10 PRINT "HELLO WORLD"
    20 GOTO 10

A może autorzy tego kardridża nie przewidzieli takiej ewentualności?

Moje stanowisko pracy i efekt końcowy:
    Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa! Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa! Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa! Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa! Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa! Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa! Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa!

Cool? Ranking DIY
    About Author
    phanick
    Level 28  
    Has specialization in: energetyk najwyższych napięć
    phanick wrote 2660 posts with rating 2614, helped 61 times. Live in city Warszawa. Been with us since 2007 year.
  • phoenixcontact
    kosa59
    Level 11  
    Witaj!
    Jak zwykle jestem zaskoczony twoim kolejnym pomysłem na urozmaicenie tematu konsoli Pegazus/NES.
    Sam kiedyś interesowałem się tematem tworzenia kartridży lub sprzętowych przeróbek wyżej wymienionej konsoli, ale brakowało mi tej software'owej wiedzy, która ty posiadasz i bardzo cię za to podziwiam.

Ten program graficzny widoczny na twoich zdjęciach coś mi przypomniał.
    Nie wiem czy ktoś z forumowiczów pamięta jak sprzedawane na bazarkach były pegazusy z klawiaturą pod różnymi nazwami, lecz sama forma urządzenia raczej nie ulegała zmianom. Do tych konsol dołączano kartridż, który miał wiele dodatkowych programów i nigdzie indziej nie można było ich dostać. Obsługa MENU odbywała się tylko za pomocą klawiatury. Pad niestety nie był obsługiwany, chyba że odpaliliśmy grę która go wymagała.
    Był tam tez między innymi taki sam program graficzny jak na twoich zdjęciach.
    Sądzę iż ten kartridż ma wiele wspólnego z wspomnianymi przeze mnie "klawiaturami" pegazusa.
    Gdzieś nawet mam dwie sztuki takich klawiatur. Jedna nawet powinna być jeszcze sprawna.
    Gorzej z kartridżem do obsługi.

Jeszcze raz pełen podziw i czekam na następne ciekawostki, bo naprawdę jest to ciekawa konsola.
  • phoenixcontact
    Trzyzet
    Level 23  
    Zapytam na szybkości - istnieje jakakolwiek szansa że odpalisz na tym grę z C64? Wiem że istnieje różnica procesora itd. ale basic to basic, powinno coś tam działać!

Szanuję, sam dłubię przy konsoli ale playstation i coś niedługo naskrobię w tym dziale.
    phanick
    Level 28  
    I C64 i Pegasusa napędza ten sam procesor (6502). No prawie, bo w C64 jest trochę nowsza wersja z większa liczbą rozkazów (co akurat dla języka wyższego poziomu - Basica - nie ma większego znaczenia). Proste programy, które coś liczą czy wyświetlają na ekranie (print) zapewne będą działać i tu i tu.

Proszę jednak pamiętać np. w C64 jest układ graficzny (VIC) i wiele komórek pamięci jest zmapowana na rejestry specjalnego przeznaczenia, np. kolor tła ekranu czy inne cuda. W Pegasusie tego nie ma, a są za to inne specjalne adresy. Zatem programy wykorzystujące ten podzbiór Basica, który różni obie konsole nie będą działa.

Jako ciekawostkę powiem, że lubię zbierać różne stare książki. Np. taka książka do matematyki dla 6 klasy szkoły podstawowej, a tam.. programy w BASICU ;) Chyba naprawdę kiedyś poziom nauki był wyższy. Takie programy zapewne będą działać na kazdym BASICu.
    Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa! Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa! Dendy Keyboard Transformer - podłącz klawiaturę i magnetofon do Pegasusa!

Dodano po 3 [minuty]:

Quote:
    Ten program graficzny widoczny na twoich zdjęciach coś mi przypomniał.
    Nie wiem czy ktoś z forumowiczów pamięta jak sprzedawane na bazarkach były pegazusy z klawiaturą pod różnymi nazwami, lecz sama forma urządzenia raczej nie ulegała zmianom

Pegasusy marki GLK (Gold Leopard King). Niektóre z tych dyskietek to miały edytor tekstu czy nawet pseudo-Windows 98, a jeszcze rzadsze - port DB25 z możliwością podłaczenia drukarki od PC!
    Tremolo
    Level 43  
    Jestem zaskoczony jak jakiś kucharz Amaro cudownym smakiem starego wina :) Im starsze tym lepsze. Powiem szczerze zawsze brakowało mi czasu na robienie takich wynalazków. Takie przeróbki robiłem zazwyczaj bazując na przerabianiu gotowych patentów. Zamiast klawiatury używałem pilota do komputera na bazie IRdy, znajdowałem piny odpowiedzialne za kierunki i jeden z przycisków np control. Nastepnie na drucikach wyprowadzałem na zewnątrz sygnał do przekaźników naprawionego wczesniej odbiornika do sterowania suwnicą. Nastepnie tylko program, żeby nie pomylić kierunków działania Joysticka, i zrobiłem tester dżojstików w oparciu o grę Boulder Dash. Szło w zasadzie podpiąć dowolny dżojstik, manipulator sterowniczy za cene 20 komputerów :D i sterować grą z emulatora commodore 64 z odległości nawet kilometra :D

Co do Pegazusa

1 FOR I = 1 TO 10 : PRINT I: NEXT będzie działał
    ale

POKE 53280,1:POKE 53281,1: nie da białego ekranu

W commodore byłoby łatwiej są cyfrowe wejścia :) nawet analogowe, nawet udalo mi się tam mikrofon wpiąć i coś nagrać, jedno DEMO, po resecie i uruchomieniu z
    Problem edukacji: kiedyś kupiłeś komputer i miałeś instrukcję po niemiecku albo angielsku; ale były tam przykłady programów w Basicu. I to było dla 8-latka bardziej przejrzyste niż moment w którym teraz kupuje telefon na Androidzie w 2017 i nie ma nic o programowaniu. W PC trzeba było odpalić QBASICa żeby się nacieszyć robieniem programów.

Fajne by było postawienie takiej wirtualnej stacji, gdzie z przeglądarki mogliby się zalogować do Twojej konsoli i na ekranie Streamingowym oglądać co się stanie :po wpisaniu programu itp.
    Anonymous
    Anonymous  
    AoT_Hunter_PL
    Level 21  
    W c64 pętle można było chyba zakończyć klawiszem RUN STOP , z tego co pamiętam ? poprawcie mnie

Mam pytanie co z programem demonstracyjnym Krzysio PCB w tej chwili nie działa poprzez błąd serwera elektrody ?

Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    phanick
    Level 28  
    Przetestowałem reakcje na każdy z kodów klawiszy 00-7F i programu nie dało się przerwać. Keyboard Transformer to przeróbka wersji famicomowej, która wykorzystywała klawiaturę podłączaną do portu rozszerzeń konsoli. Być może autorzy przeróbki przeoczyli modyfikację części programu odpowiedzialną za przerywanie.

Poleć jakiś darmowy serwer z PHP bez reklam to program wróci ;)
    Tommy82
    Level 41  
    Co do klawiatur to XT były tylko do XT 286 wykorzystywały już klawiatury AT. Były natomiast klawiatury z przełącznikiem trybu pracy XT/AT. Klawatury XT te które widziałem miały blok klawiszy F z lewej strony.
    Te klawiatury to rzadkość i może sam konwerter był by ciekawym produktem bo o ile płyty XT to się może jeszcze gdzieś zachowały to po co komu klawiatura XT i tych może być relatywnie mniej.
    IBM w modelach ps2 stosował złacze ps2 natomiast jakim protokołem rpzesyłał dane to juz nie wiem. Kiedyś nasze liceum dostało jakieś kompy z jakiegoś banku i były to 386 ps/2 i tam już były klawiatury ps -we gdzie pierwsze złącze na śledziu ps/2 u mnie pojawiło się chyba dopiero w pentium 100.

Co do tej książki z matematyki miałem ją tylko że już w mojej młodości była to książka stara i nieużywana natomiast pracowni komputerowej w podstawówce jeszcze długo nie było.

Co do kompatybilności basiców. Basic w commodore 64 był w wersji 2.0 był licencjonowany przez m$ natomiast ciekawostka jest to że został kupiony za niewielkie pieniądze tzn microsoft chciał licencji per maszyna natomiast Jacek Trzmiel cwaniak co z miasta Łodzi pochodził powiedział ze zapłaci max 30 tyś dolarów za licencje i to przeszło. W ten sposób miał licencje na jeden z lepiej sprzedajacych się komputerów na świecie za 30 tyś kiedy microsoft jak by miał choć dolara z każdego commodore to były by z tego miliony a tak commodore miał licencje za stałą kwotę. Dlatego mimo późniejszych modyfikacji komodorynki wersja Basica była niezmienna.
    Oczywiście pojawiły się różne rozszerzenia Basica.
    Natomiast co jest istotne z punktu widzenia przenośności w commodore nie było instrukcji do obsługi grafiki (DRAW PLOT CIRCLE) czy dźwięku jak widzimy na górze w listingu tam pojawiają się polecenia takie jak PRINT AT czy BEEP. W commodore tego nie było żeby wyświetlić coś w określonej kolumnie ekranu commodore trzeba było pisać bezpośrednio do pamięci ekranu albo bawić się w stringu strzałkami. Czyli na przykład POKE 1024+numer kolumny +(numer wiersza * ilość znaków w kolumnie), wartość lub
    10 Print "strzałka strzałka strzałka tekst" Commodore przechodził po otwarciu cudzysłowu w taki dziwny tryb i nie interpretował strzałek i innych klawiszy. Interpretował je potem wyświetlając  strring. Było jeszcze jedno tzn PRINT TAB() i tako można było formatować kolumny.

Dla tego nawet ten listing nie jest commodore kompatybilny w standardowej wersji.
    Ten listing powyżej to chyba dla ZX Spectrum chyba w tej książce był program do wyrysowania w basicu "trójwymiarowego" wykresu funkcji która wyglądała jak takie "plum" co powstaje jak się kamień w wodę wrzuci. Ale dopiero mogłem to zrobić jak dorwałem się do emulatora spectrum na commodore. Co ja się nakląłem z trybami wprowadzania komend bez opisu na klawiszach, jak wróciłem ze szkoły jeszcze rysował potem mi było kompa szkoda wyłączyć jak skończył bo to było takie "wow".
    Tak że wszystko zależy od zaaplikowanej wersji Basica to raz a dwa od pewnych konkretnych rozwiązań sprzętowych które mają swoje reperkusje w programowaniu ich. Na przykład obsługa tak zwanych spriteów w commodore.

Co do zatrzymywania to jest też kombinacja runstop+restore i ona działała jak by lepiej od samego runstop.

Z ciekawostek kiedyś grałem w qbasicowe niblesy na kompie XT.
    Anonymous
    Anonymous  
    Tremolo
    Level 43  
    no ale tym poke 1024 itp człowiek już wiedział z czym się je maszynowy i te tryby graficzne.
    Anonymous
    Anonymous  
    Tremolo
    Level 43  
    Właśnie zastanawiajace było z tym obrazem w Commodorze. Pasek Score do gry na krańcu TV.
    Anonymous
    Anonymous  
    starepc.pl
    Level 24  
    Tommy82 wrote:
    Te klawiatury to rzadkość i może sam konwerter był by ciekawym produktem bo o ile płyty XT to się może jeszcze gdzieś zachowały to po co komu klawiatura XT i tych może być relatywnie mniej.

Sam mam starego jak świat Acera, z klawiaturą XT ;) Tylko zasilacz mu umarł :/
    Tommy82
    Level 41  
    Dawaj fotę bo lubię takie sprzęty.
    Może by z gulsonem pogadać i zrobić jakieś retro galery.
    Tommy82
    Level 41  
    Yes yes yes, lubie to, dawaj w środku.
    To będzie lepsze od pornografii.
    starepc.pl
    Level 24  
    W środku dopiero za półtorej tygodnia bo stoi u rodziców na strychu :-P
    Velldio
    Level 1  
    Good day.
    Very interested in this development.
    Please tell me where can I download the schematic file and psb file of this development?
    Please also tell me, was the board designed for the XT-keyboard, and do you use PS/2, did you install a decoder, or does the board work properly with the AT-keyboard?
    74LS00
    Level 1  
    Я хотел бы повторить эту схему. Вы первые кто сделал реплику.
    В последнем сообщении уже спрашивали проект, но вы не ответили.
    Возможно автор не следит за темой или не понимает английский, поэтому спрошу на русском.
    Схема нарисована в EAGLE CAD. Этот проект доступен, я могу получить его ?