sosarek wrote: tylko czy zwrócili uwagę że Opal Plus nie ma takiego zasięgu?
Tak, zwrócili i ustaliliśmy, że chyba nieco przesadziłem z tymi 300 metrami. Będzie to bardziej 100-150 (to mierzenie na oko ;] )
alster1 wrote: Czy musi być czujnik ruchu?
Myślę, że czujnik otwarcia drzwi mógłby wystarczyć
Marek J. wrote: skuteczne może być zrezygnowanie z PIR-ów na rzecz kontaktronów ( nie potrzebują zasilania) i/lub czujników wstrząsowych, zmiany położenia itp (pobór prądu od kilku do kilkudziesięciu mA w czuwaniu). Do tego dialer GSM 12V (np. 300D MINI Proximy -100mA w czuwaniu). Całość zasilana z niewielkiego (odpowiednio dobranego pod względem bilansu) zestawu solarnego 12V.
Ciekawy pomysł, wezmę go pod uwagę
Marek J. wrote: Może napisz jeszcze co chcesz chronić?
To nie będzie do końca garaż bo będzie ruchomy w obrębie wspomnianych 100-150m, ale dla uproszczenia niech pozostanie garaż. Sam w sobie jest wartością i zawiera cenne rzeczy, ma też w sobie alarm i elektronikę która raczej nie powinna niczego rozpraszać. Zasilanie raczej niedostępne dlatego opcja solarna / dodatkowy akumulator to ciekawe rozwiązanie choć wolałbym aby akumulator nie był ładowany "co tydzień".
TvWidget wrote: Czy pomiędzy garażem a "odległym budynkiem" jest tzw. optyczna widzialność ?
Tak
TvWidget wrote: Jaki jest akceptowany czas wykrycia zagłuszania (utraty łączności) ? Czy wartość rzędu 15...30 sek. będzie OK ?
30 sekund to max
TvWidget wrote: Czy alarmy od ruchu i od zagłuszania muszą być rozróżniane ?
nie
TvWidget wrote: Czy w okolicy można spodziewać się silnych zakłóceń w paśmie 2.4GHz.
Raczej tak (dość sporo routerów WiFi)
TvWidget wrote: Czy dopuszczalne są fałszywe alarmy sporadycznie pojawiające się w czasie silnych opadów deszczu lub śniegu ?
Tylko, jeśli będzie to jedyny minus całego rozwiązania - szkoda żeby każda zła pogoda była powodem do ewentualnego "zignorowania" alarmu
sosarek wrote: Tylko Autorowi zależy na dwustronnej komunikacji
Wydaje mi się, że jest to komunikacja raczej jednostronna (czujka w garażu wysyła sygnał przy ruchu lub nie odzywa się, gdy jest zagłuszana) centralka nie musi niczego nadawać
suworow wrote: A ja powiem tak. Jeżeli oferent zapewni pisemnie , że system ten ( patrząc po cenach rzeczywiście wychodzi na satel + abax) będzie bezwarunkowo działał we wskazanych warunkach, to brałbym w ciemno.
System będzie działał bez konieczności ładowania baterii minimum rok czasu, zasięg jest akceptowany dlatego system wydaje się całkiem sensowny ale dość drogi i niestety ma jedną wadę o której poniżej.
Dziękuję Wam bardzo za szerokie odpowiedzi, chciałbym doprecyzować 2 kwestie:
- czasem "obiekt" zostanie przeniesiony ale raczej w okolice zasięgu wspomnianych 100-150m dlatego okresowo chciałbym móc wyłączać system - system Abax programuje czujki do stałego monitorowania bez możliwości "czasowego wyłączenia" - taką informację otrzymałem od sprzedawcy
- czasem na drodze komunikacyjnej może stanąć większy obiekt - np. betoniarka, śmieciarka lub inny duży, zakłócający sygnał obiekt pomiędzy "domem" a "obiektem", dlatego byłoby dobrze gdyby to system również uwzględniał
Po przemyśleniach wpadł mi do głowy taki prosty systemik i bedę wdzięczny za porównanie tych systemów pod kątem zagrożeń, bo moge nie wszystko wyłapać:
- stawiamy Raspberry Pi mini (50zł) z podłączoną czujką ruchu (kilka złotych), modułem 3G (pewnie max 50zł) i działającym w tle serwerem HTTP
- Za pomocą aplikacji typu Pingdom/Status cake (usługa darmowa) odpytuję co kilkadziesiąt sekund dany IP (nasze Raspberry PI)
- Gdy nie odpowie po 2-3 razach - pod rząd - alarm
- gdy wykryty zostanie ruch w czujce - alarm
- może być kontaktron - wykryje otwarcie drzwi - alarm
Taki system można wtedy podpiąć sobie pod jakąś apkę w telefonie i wtedy dowolnie obsłużyc taki alarm a "centralka" tak na prawdę nie istnieje. Alarm mógłby być po prostu SMS-em, albo wykonaną próbą połączenia telefonicznego (kwestia usługi monitorującej).
Obawy jakie widzę to:
- ile takie raspberry Pi może brać prądu i jak wtedy zapewnć mu jego dostawę - solar wystarczy?
- czy serwer na takim raspberry nie będzie przypadkiem generował sporą ilość fałszywych alarmów - nie wiem, jak wygląda stabilność połączenia z internetem w takich modułach
Dzięki raz jeszcze