Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogrodzenie stalowe - ocynk czy piaskowanie i podkład antykorozyjny?

mati_ciupa 18 May 2017 09:56 10014 25
    mati_ciupa
    Level 9  
    Witam,
    Mam pytanie odnośnie wyboru zabezpieczenia antykorozyjnego ogrodzenia stalowego wykonanego z profili zamkniętych. Opcje są dwie:
    1. ocynk + malowanie proszkowe
    2. piaskowanie + podkład antykorozyjny + malowanie proszkowe

Co będzie lepsze/trwalsze?
    Wg wykonawcy to drugie, gdyż pomimo faktu, że ocynk jest (w teorii lepszy) to wg niego często zdarza się, że nie dociera od dokładnie do wszystkich miejsc wewnątrz profilu, co z czasem powoduje korodowanie od środka i rdzawe wycieki przed nawiercone otwory. Poza tym jakość samej kąpieli może być różna w zależności od "dnia tygodnia i dyspozycji obsługi". Z drugiej strony od kogoś innego słyszałem, że jak piaskowanie to nie może być przerwy między samym piaskowaniem a malowaniem (a tego nie będę w stanie przypilnować) bo niezabezpieczone elementy mogą pokryć się rdzą i wtedy cała robota "psu na budę".

Pozdrawiam,

Darek
    jerry1960
    Level 36  
    Wg mnie ocynk i na to odpowiednia farba.
    User removed account
    Level 1  
    mati_ciupa
    Level 9  
    101pawel wrote:
    Możesz podać nazwę tego wykonawcy? Myślę, że to nie słowa wykonawcy, tylko Twoje, wynikające z absolutnej niewiedzy - w temacie - teorie. :crazyeyes: Pomyśl trochę - cynk w stanie płynnym, podczas procesu polegającego na zanurzeniu w nim zabezpieczanego przed korozją elementu nie dotrze do jakiegoś wewnętrznego zakamarka, a dotrze tam rozpylona farba? Tak?

Nie są to moje słowa tylko wykonawcy, który zaproponował mi takie rozwiązanie jako tak samo trwałe i bardziej estetycznie niż ocynk + malowanie proszkowe (właśnie ze względu na rdzawe zacieki; to dotyczy tylko przęseł, gdyż słupki mają być ocynkowane). Nazwa wykonawcy nie ma tu znaczenia... Choć jak mi nie wierzysz mogę Ci na priv przekierować e-mail, który od niego dostałem właśnie z taką propozycją tj. piaskowanie+podkład+malowanie proszkowe. .. Nie znam się na technice cynkowania, tym bardziej na jego praktycznych aspektach. Natomiast można sobie wyobrazić, że jakoś powłoki może zależeć od czasu kąpieli, jakości samej kąpieli itp. Może mogą tworzyć się jakieś pęcherze powietrzne we wnętrzu profili. Nie wiem... Przy proszkowaniu farba nie musi dotrzeć do zakamarka (wewnętrznej części profilu) gdyż przy piaskowaniu nie nawierca się otworów (chyba) tak jak przy ocynku...

Czyli wg Ciebie tylko ocynk czy może piaskowanie + reszta też jest "godna polecenia"? Cena za obie wersje ,wg wykonawcy, bardzo zbliżona.

Darek
    jerry1960
    Level 36  
    Bierz ocynk, pomalujesz za kilka lat.
    User removed account
    User removed account  
    mati_ciupa
    Level 9  
    jerry1960 wrote:
    Bierz ocynk , pomalujesz za kilka lat.

W opcji ocynku jest też malowanie proszkowe.

Dodano po 19 [minuty]:

elejan wrote:
    Pytanie zasadnicze, jak tam cynkują ogniowo ? Natryskowo ? Galwanicznie ?
    Z tego co wiem ogniowo. Cynkowania w Grudziądzu, "Termetal".
    Quote:
    Pytanie pomocnicze, jaki rodzaj czyszczenia powierzchni oferują ?
    Nie wiem. Zawsze mogę dopytać (potencjalnego) wykonawcę.
    Quote:
    Profile otwarte na wylot ? Czy pół zamknięte i pełno 'pułapek powietrznych' ?
    Wiercone na wylot. Stąd właśnie (wg wykonawcy) mogą pochodzić zacieki rdzy (woda dostaje się górnym otworem, "kisi" się w środku wywołując korozję na niedocynkowanych miejscach a później się wydostaje dolnym tworząc nieestetyczne zacieki na profilach i murku). To, że tak się może stać, nie oznacza, że na pewno takie zjawisko wystąpi. Jak dobrze ocynkowane to nie ma raczej szans. Gorzej, jak jakość cynkowania nienajlepsza.... Takie zdanie wykonawcy. Być może już to przerabiał i wie, że jest takie ryzyko, a może "ściemnia". Nie wiem, dlatego pytam...

Czy opcja piaskowanie + podkład + malowanie proszkowe jest "słabym" rozwiązaniem czy dorównuje wersji ocynk + malowanie proszkowe?

Darek
    User removed account
    Level 1  
    mati_ciupa
    Level 9  
    101pawel wrote:
    Nie wiem czemu producenci aut od wielu lat nie mają tego problemu z wyborem ochrony antykorozyjnej. No jakżeż można dywagować farba vs. ocynk? Słyszałeś kiedyś o kryciu dachu stalową blachą bez ocynku? Widziałeś może wyłacznie lakierowane drogowe bariery energochłonne? Jedynym powodem dla którego ogrodzenie ma być pomalowane bez ocynku jest brak (niedostatek) kasy. Koniec i kropka.

Pewnie dlatego, że cynkowanie jest dużo lepsze... Pod warunkiem, że jest dobrze zrobione.
    Wykonawca zaproponował takie rozwiązanie, gdyż, jak twierdzi, jego doświadczenie pokazuje, że mogą pojawiać się szpecące, rdzawe, zacieki właśnie na tych ocynkowanych elementach, w miejscu nawiertów (słupki, które mają iść w ziemię mają być ocynkowane). Stąd pytanie do forumowiczów o trwałość alternatywnej propozycji tj. piaskowanie + podkład antykorozyjny proszkowy + warstwa wierzchnia proszkowa.

A odnośnie źródła zacieków to właśnie rozmawiałem z wykonawcą i powiedział że:
    podczas walcowania blacha jest pokrywana jakimś "tłuszczem". Zamknięty profil ma tą warstwę zarówno na wierzchu jak i wewnątrz. Warstwę zewnętrzną łatwo oczyścić i dobrze ocynkować. Do wewnątrz nie ma dostępu. "Tłuszcz" i być może inny "syf" pozostaje. A cynk tego nie za dobrze się trzyma stąd jakość warstwy antykorozyjnej wewnątrznej jest gorsza niż tej widocznej. Woda dostaje się do środka profila i powoduje korozję, która później wydostaje się na zewnątrz nawiertami... Ma sens?
    jerry1960
    Level 36  
    Myślisz że jak ocynk się nie będzie trzymał to farba będzie. Możesz ocynkować ,a później użyć środka do konserwacji profili lub oleju pełzającego.
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Odbierałem profile po cynkowaniu. Pracownik chodził po magazynie i domalowywał pędzlem braki w ocynkowaniu.
    Fajne co ?
    jerry1960
    Level 36  
    Jak to ma być "taki" ocynk to lepiej nie cynkować. Szkoda pieniędzy.
    User removed account
    Level 1  
    mati_ciupa
    Level 9  
    jerry1960 wrote:
    Myślisz że jak ocynk się nie będzie trzymał to farba będzie. Możesz ocynkować ,a później użyć środka do konserwacji profili lub oleju pełzającego.

Ocynk nie będzie trzymał wewnętrznej powieszchni zamkniętego profilu (przekrój prostokąta), której i tak się nie maluje bo niby jak i po co. Natomiast fakt, że jest on nawiercony, powoduje, że może do jego wnętrza dostać się woda... Z warstwą zewnętrzną nie ma problemu... Przy wersji z piaskowaniem i podkładem antykorozyjnym nawiercanie profili nie występuje; są zamknięte spawy.
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Panie moderatorze, pracownik uzupełniał wady cynkowania pędzlem. Gdybym nie widział to bym nie pisał.
    User removed account
    Level 1  
    WędkarzStoLica
    Level 31  
    Kto robi ogrodzenie w ten sposób, że woda dostaje się do środka profili/rur?
    Jak w środku nie będzie wody to i z niezabezpieczonej stali nie wypłynie żaden rudy zaciek.
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Pracownik malował farbà źeby ukryć niedoróbki.
    kierbedz4
    Level 36  
    W Toruniu jest firma która prowadzi cynkowanie ogniowe. Niektóre elementy do zabudowy zadaszenia na balkonie pocynkowała mi bezpłatnie w ramach reklamy.Najpierw przygotowanie do cynkowania następuje poprzez wytrawianie w roztworze kwasu solnego podgrzanego do odpowiedniej temperatury a następnie elementy są płukane we wodzie i wkładane są do wanny z płynnym cynkiem.Ta firma stosuje technologię cynkowania sprowadzoną ze Szwecji. Cynkują elementy zlecane praktycznie z całego kraju.
    strucel
    Level 34  
    Bo z profili zamkniętych powinny być tylko słupki , reszta to kwadratowe pręty i płaskowniki na elementy poziome.Nie ma wówczas problemów z zabezpieczeniem antykorozyjnym.
    Jak chcesz tanio z profili zamkniętych to odwiedż byle jaki market budowlany, oni handlują takim "luksusowym"towarem.
    mati_ciupa
    Level 9  
    strucel wrote:
    Bo z profili zamkniętych powinny być tylko słupki , reszta to kwadratowe pręty i płaskowniki na elementy poziome.Nie ma wówczas problemów z zabezpieczeniem antykorozyjnym.

Jakoś nie spotkałem się, żeby elementy poziome były robione z płaskowników. Zazwyczaj są to zamknięte profile, które są nawiercane do cynkowania ... Jakieś przykłady z "szanujących" się firm??

Quote:
    Jak chcesz tanio z profili zamkniętych to odwiedż byle jaki market budowlany, oni handlują takim "luksusowym"towarem

Przede wszystkim chcę dobrze. Cena podwójnego malowania proszkowego a ocynku + malowania proszkowego jest (wg wykonawcy) bardzo zbliżona. Także nie chodzi tu o kasę, tylko raczej o ten efekt esteryczny w postacji (potencjalnych) zacieków.

Dodano po 6 [minuty]:

WędkarzStoLica wrote:
    Kto robi ogrodzenie w ten sposób, że woda dostaje się do środka profili/rur?

Każdy kto robi cynkowane elementy z zamkniętych profili, gdyż te trzeba nawiercić przed cynkowaniem. A jak są otwory to nie trudno sobie wyobrazić, że padający deszcz dostanie się do środka profilu właśnie przed te otwory...
    marek49ae
    Level 24  
    mati_ciupa wrote:
    Każdy kto robi cynkowane elementy z zamkniętych profili, gdyż te trzeba nawiercić przed cynkowaniem. A jak są otwory to nie trudno sobie wyobrazić, że padający deszcz dostanie się do środka profilu właśnie przed te otwory...
    Skoro jest profil zamknięty to po co go psuć (otwierać) wiercąc w nim dziury? Zamknięty to zamknięty nic się do niego nie wleje a potem nie wyleje. Czyli taki słupek musi być zaślepiony-zaspawany z góry i z dołu.
    mati_ciupa
    Level 9  
    marek49ae wrote:
    mati_ciupa wrote:
    Skoro jest profil zamknięty to po co go psuć (otwierać) wiercąc w nim dziury? Zamknięty to zamknięty nic się do niego nie wleje a potem nie wyleje. Czyli taki słupek musi być zaślepiony-zaspawany z góry i z dołu.

"Zamknięte przestrzenie w konstrukcji stalowej mogą uniemożliwić zanużenie lub spowodować jej rozerwanie podczas procesu cynkowania" dlatego "Każdy element materiału dostarczonego przez Zamawiającego, musi posiadać niezbędne otwory technologiczne odpowietrzające i ściekowe. Jeśli materiał nie będzie ich posiadać to Wykonawca ma prawo odmówić przyjęcia towaru." (cytat z :http://ocynkownia.joskin.com/ogolne-warunki-uslugi-cynkowania/)... Jest to ogólna wiedza odnośnie cynkowania...
    WędkarzStoLica
    Level 31  
    A to ja tego nie wiedziałem, znowu się czegoś człowiek nauczył :)

To zostaje kwestia zrobienia otworów tak, żeby się woda nie dostawała.
    Nie wiem jak duże te otwory muszą być? Ale jeśli wystarczą takie kilku mm, to można ponawiercać od spodu (w niewidocznym miejscu) i później je zanitować.
    Jeśli większe, to gwint i wkręcane śruby ocynkowane jako zaślepki.

Podejrzewam, że otwory od spodu nie będą problemem nawet otwarte, woda pod górkę nie pójdzie.
    wnoto
    Level 34  
    mati_ciupa wrote:
    Nie są to moje słowa tylko wykonawcy, który zaproponował mi takie rozwiązanie jako tak samo trwałe i bardziej estetycznie niż ocynk + malowanie proszkowe

Moim zdaniem tak Ci mówi ponieważ przy cynkowaniu zarobi inna firma a przy piaskowania jego.

Ocynk jest zdecydowanie lepszy ! W moim zakładzie była cynkownia. Widziałem jak to robią. kapiele przed cynkowaniem czyszczą metal do gołej "skóry".
    Ocynk schodzi potem najczęściej podczas niewaznego transportu przed malowaniem.