Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Electrolux ESL 67040R - błąd i20 przed końcem

fantomek 18 May 2017 23:44 14286 3
    fantomek
    Level 10  
    Postanowiłem się nie poddawać jako laik, stąd prośba o pomoc fachowców, co prawda już nie mam siły ale może z Waszą pomocą będę triumfować. Jakiś czas temu zmywarka co jakiś czas wyrzucała przodem pod drzwiczkami wodę. Od jakiegoś czasu jest cisza, jak dałem sody i zapuściłem gorący program.
    Cóż z tego, jak zaczął pojawiać się błąd I20 pod koniec programu i pikanie... Robiłem reset serwisowy, ale nic to nie dało. Poniżej zamieszczam zdjęcia, może w przyszłości komuś również się przyda z prośbą o małą lekcję - co to są za elementy opisane przeze mnie czerwonymi numerami na fotkach mojej zmywarki oraz podpowiedź co zrobić, aby ją reanimować (dodam jak na wstępie, że jestem laikiem. Na ostatnim zdjęciu widać, jak w tym plastikowym pojemniku jakby był brud chyba że taki kolor musi być, dziękuję serdecznie oraz gdzie i jak wygląda hydrostat jeśli nie ma go na fotkach, bo słyszałem, że często on jest winowajcą.
    Zamieszczam fotki:
    Zmywarka Electrolux ESL 67040R - błąd i20 przed końcem Zmywarka Electrolux ESL 67040R - błąd i20 przed końcem Zmywarka Electrolux ESL 67040R - błąd i20 przed końcem Zmywarka Electrolux ESL 67040R - błąd i20 przed końcem Zmywarka Electrolux ESL 67040R - błąd i20 przed końcem
  • Helpful post
    mrice
    Moderator of Home appliances
    W takim razie wpierw lekcja :)
    1. Filtr przeciwzakłuceniowy na zasilaniu sieciowym
    2. Pojemnik / dozownik soli
    3. rozdzielacz wody (na górne i dolne śmigło)
    4. miska myjąca (tam gdzie wkładasz filtr)
    5. Pompa spustowa
    6. Pompa myjąca
    7. to samo co 1
    8. nie widze numeru na foto
    9. elektrozawór chyba na komorze soli
    10. osłona wiązki elektrycznej idącej z dołu zmywarki do drzwi i modułu

Teraz o i20
    błąd spustu wody, czyli w teorii zmywarka nie spuściła wody.
    W praktyce, może być probem z spuszczaniem, woda wtedy zostanie w zmywarce, trzeba sprawdzić układ spustu (pompkę nr5) pod kątem zapchań, zablokowań lub jej uszkodzeniu oraz węze prowadzącej do i od niej.

Jeśli woda nie zostaje, a zgłasza błąd i20 może być zanieczyszczona rurka między miską myjąca (nr4) a hydrostatem, uszkodzony hydrostat (dość częsty przypadek tych problemów) lub w ekstremu uszkodzone oprogramowanie elektroniki lub ona sama (elektronika) choć to juz zostaw na ostatecznosć.
    Hydrostat znajdziesz po zdjęciu prawego boku zmywarki przy zawiasie drzwi, czarny lub niebieski założony na biało szarym plastiku
    fantomek
    Level 10  
    Dzięki.
    Sprawa jest dziwna o tyle, że i20 pojawia się co kilka prań, dziś np. się pojawił dałem reset i nastawiłem program płukania 15 min, bo do końca prania zasadniczego kiedy pojawił się i20 zostało 20 min. Efekt taki, że udało się dokończyć pranie, co myślicie dla mnie to magia bo albo jest dobrze albo źle, a tu jak widać huśtawka...
    fantomek
    Level 10  
    Problem rozwiązany należało porządnie wyczyścić komorę hydrostatu, chodzi jak nowa zamykam.