Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przecinarka plazmowa Elektra Beckum 600 DP

maxster 19 May 2017 06:50 2397 5
    maxster
    Level 10  
    Witam,
    w powyższej przecinarce plazmowej zastałem pęknięty element zaznaczony w załączniku.
    Prosił bym o pomoc ponieważ długie poszukiwania schematu płytki nie dały pozytywnego rezultatu. Może ktoś posiada taki sprzęt i byłby tak miły i odczytał co to w ogóle za element i o jakich parametrach.
    Nie wiem też czy przy nie działającym układzie jest możliwość sprawdzenia poza nim samej przetwornicy wysokiego napięcia.
    Bardzo proszę o pomoc bo sprzęt już bardzo długo zalega a jest mocno potrzebny.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie a już na pewno za pomoc za co z góry bardzo dziękuję.
    spinacz
    Level 41  
    Rozrysuj sobie ten kawałek schematu, może będzie widać w jakiej formie ma pracować dioda, może to być zwykła 1N4148 albo jakaś zenerka.
    maxster
    Level 10  
    Znalazłem już taki schemat bo ktoś to zrobił wcześniej i wynika że powinna to być dioda zenera.
    Robiłem jednak próby podstawiając kilka różnych i niestety nic nie zadziałało.
    Raczej negatywnie bo rezystor mocy, który jest w szergowo połączony z tą diodą się grzał (8,2 ohm/20W) aż się przepalił.
    No i powiem szczerze że opcje i pomysły mi się wyczerpały.
    spinacz
    Level 41  
    Pomiary to podstawa, potem posprawdzaj wszystkie elementy mocy.
    maxster
    Level 10  
    A ktoś może podpowie czy można i w jaki sposób sprawdzić przetwornicę wysokiego napięcia?
    Myślę o tym aby to zrobić niezależnie z elektroniką przecinarki, czyli zasilić z innego zupełnie źródła i zobaczyć czy na wyjściu pojawi się łuk elektryczny.
    Będę wdzięczny za wszelkie realne sugestie.
    Sławek-K
    Level 15  
    Wielka prośba .
    Posiada ktoś (i może je podesłać czy wstawić na forum ) zdjęcia płytki od strony elementów i od strony druku do w/w modelu ?