Witam.
Z wielu względów czas na zmianę ogrzewania.
Teraz mam zwykły piec "śmieciuch" i grawitacyjny obieg w żeliwnych grzejnikach
Powstało jednak nowe piętro. Mocy będzie mało, pompki też trzeba będzie pozakładać... będzie podłogowe.
Do tego na śląsku ustawa, dotacje.
No i zacząłem sobie dodawać.
Podłaczenie gazu do domu tanie nie jest, projekt, mapka... ale za to piec jest tani.
Sprawność gazu jakimś cudem 110%. Załóżmy, że nie muszę rozumieć się na procentach i wierzę.
Zakładam, że z podłaczeniem zmieszczę się w 16k pln. Plus dochodzi mi zmiana grzejników w całym domu.
Piec wielofunkcyjny, taki który obsłuży również pelet i ma sprawność znamionową powyżej 90% kosztuje od 10 do 15k pln. Przy czym skłaniał bym się ku tym droższym na razie.
Próbowałem sobie policzyć ile kosztuje ogrzewanie.
Najprościej było przeliczyć wartość opałową razy sprawność pieca razy ilość popiołu i cenę.
Założenie było takie, że wierzę w zzapewnienia producenta pieców a wartości opałowe paliw uśredniałem.
I tak : Węgiel orzech wyszedł mi po 0.0323 pln za MJ
pelet I klasy 0.042pln/MJ
Gaz ziemny wysokometanowy 0.055pln/MJ
Ecogroszek czeski 0.044pln/MJ
Ecogroszek 31MJ (polski) wyszedł mi 0.0346pln/MJ
Z powyższego dodawania gaz wydaje się być najdroższy. Droższy o 70% od dobrego ecogroszku czy dobrego węgla. Różnica tak duża, że wydawała by się oczywista a jednak...
Konsultacje po kilku znajomych wyraźnie wskazują, że ogrzeanie gazem identycznych domów kosztuje tyle samo co ogrzewanie ecogroszkiem...
No i tu moje pytanie. Jak to jest z tą sprawnością pieców na paliwo stałe?
Naprzykład jedne z droższych
http://ezelazny.pl/kociol-defro-komfort-eko-duo-uni-r-25-kw.html.
Czy one są w stanie utrzymać te 90% sprawności czy to tylko jakaś szczytowa wartośc w optymalnych warunkach?
Wyraźnie albo moi znajomi mają spaprane instalacje na paliwo stałe albo moje obliczenia mają gdzieś potężny bład który może wynikać jedynie ze źle przyjętej sprawności.
Przykładowo liczyłem tak:
Ecogroszek 31MJ. Sprawność pieca 90% daje mi 28MJ.W tym konkretnym popiołu ma być 3% więc odejmuję i mam 27.16MJ. Tona tego kosztowła 940pln więc 940/27160 daje 0.0346 pln/MJ
Gaz 37MJ/m3 razy sprawność pieca 110% daje mi 40MJ Cena gazu 2.2pln/m3.
2,2pln/40MJ dało mi 0.055 pln za MJ
gaz do ecogroszek - 0.055/0,0346=1.589 czyli blisko 60% droższy. Przy węglu jest 70%
Czemu więc te cyferki nie przekładają się na rzeczywistość moich znajomych?
Może mnie ktoś naprowadzić...?
Z góry dzięki
Z wielu względów czas na zmianę ogrzewania.
Teraz mam zwykły piec "śmieciuch" i grawitacyjny obieg w żeliwnych grzejnikach
Powstało jednak nowe piętro. Mocy będzie mało, pompki też trzeba będzie pozakładać... będzie podłogowe.
Do tego na śląsku ustawa, dotacje.
No i zacząłem sobie dodawać.
Podłaczenie gazu do domu tanie nie jest, projekt, mapka... ale za to piec jest tani.
Sprawność gazu jakimś cudem 110%. Załóżmy, że nie muszę rozumieć się na procentach i wierzę.
Zakładam, że z podłaczeniem zmieszczę się w 16k pln. Plus dochodzi mi zmiana grzejników w całym domu.
Piec wielofunkcyjny, taki który obsłuży również pelet i ma sprawność znamionową powyżej 90% kosztuje od 10 do 15k pln. Przy czym skłaniał bym się ku tym droższym na razie.
Próbowałem sobie policzyć ile kosztuje ogrzewanie.
Najprościej było przeliczyć wartość opałową razy sprawność pieca razy ilość popiołu i cenę.
Założenie było takie, że wierzę w zzapewnienia producenta pieców a wartości opałowe paliw uśredniałem.
I tak : Węgiel orzech wyszedł mi po 0.0323 pln za MJ
pelet I klasy 0.042pln/MJ
Gaz ziemny wysokometanowy 0.055pln/MJ
Ecogroszek czeski 0.044pln/MJ
Ecogroszek 31MJ (polski) wyszedł mi 0.0346pln/MJ
Z powyższego dodawania gaz wydaje się być najdroższy. Droższy o 70% od dobrego ecogroszku czy dobrego węgla. Różnica tak duża, że wydawała by się oczywista a jednak...
Konsultacje po kilku znajomych wyraźnie wskazują, że ogrzeanie gazem identycznych domów kosztuje tyle samo co ogrzewanie ecogroszkiem...
No i tu moje pytanie. Jak to jest z tą sprawnością pieców na paliwo stałe?
Naprzykład jedne z droższych
http://ezelazny.pl/kociol-defro-komfort-eko-duo-uni-r-25-kw.html.
Czy one są w stanie utrzymać te 90% sprawności czy to tylko jakaś szczytowa wartośc w optymalnych warunkach?
Wyraźnie albo moi znajomi mają spaprane instalacje na paliwo stałe albo moje obliczenia mają gdzieś potężny bład który może wynikać jedynie ze źle przyjętej sprawności.
Przykładowo liczyłem tak:
Ecogroszek 31MJ. Sprawność pieca 90% daje mi 28MJ.W tym konkretnym popiołu ma być 3% więc odejmuję i mam 27.16MJ. Tona tego kosztowła 940pln więc 940/27160 daje 0.0346 pln/MJ
Gaz 37MJ/m3 razy sprawność pieca 110% daje mi 40MJ Cena gazu 2.2pln/m3.
2,2pln/40MJ dało mi 0.055 pln za MJ
gaz do ecogroszek - 0.055/0,0346=1.589 czyli blisko 60% droższy. Przy węglu jest 70%
Czemu więc te cyferki nie przekładają się na rzeczywistość moich znajomych?
Może mnie ktoś naprowadzić...?
Z góry dzięki