Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kocaso MX 1037 - Instalacja Androida.

gregormikolajewo 19 Maj 2017 23:57 1032 16
  • #1 19 Maj 2017 23:57
    gregormikolajewo
    Poziom 6  

    Witam,
    zakupiłem tablet jak w tytule sprzedawany jako nowy powystawowy z wadą (system się nie uruchamia). Przy próbie wykonania hard resetu pojawia się robocik i napis no command. Ze strony producenta ściągnąłem firmware i rockchip batch tool v1,5. Robię wszystko krok po kroku tak jak pokazuje film instruktażowy na stronie producenta. Niestety u mnie po podłączeniu nie pojawia się zielony kwadracik tylko cały czas świeci różowy. Instalacja rockusb i zmiana kabla usb również nie przynosi żadnych zmian. Ma ktoś może pomysł co dalej ???

    0 16
  • #2 20 Maj 2017 11:31
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Wygląda na to, że nie podpinasz tabletu w trybie flashowania. Komputer wykrywa tablet? Co pokazuje się w menadżerze urządzeń?

    0
  • #3 20 Maj 2017 16:16
    gregormikolajewo
    Poziom 6  

    Komputer wykrywa tablet. W menadżerze widnieje jako urządzenie pamięci masowej usb. Udało mi się wejść w tryb recovery, jednak po wykonaniu wipe data/factory reset i wipe cache partition i wykonaniu restartu nadal wisi na logo producenta. Załączam fotki. Kocaso MX 1037 - Instalacja Androida. Kocaso MX 1037 - Instalacja Androida.

    0
  • #4 20 Maj 2017 16:42
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Podpinasz wyłączony tablet z wciśniętym przyciskiem volume up lub volume down.

    0
  • #5 20 Maj 2017 16:53
    gregormikolajewo
    Poziom 6  

    Tak podpinam wyłączony z wciśniętym volume up jednak wtedy zapala się napis kocaso i pokazuje na ekranie baterię ładowania. Windows dźwiękiem sygnalizuje że coś zostało podłączone i wyświetla komunikat nie rozpoznano urządzenia usb. W menadżerze urządzeń widnieje unkown device a w opisie: System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43)

    0
  • #6 20 Maj 2017 17:05
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Za krótko trzymasz volume up. No i wcześniej musisz zainstalować odpowiednie sterowniki sterowniki. Gdybyś nadal miał problemy można się pokusić o zrobienie resetu pamięci nand. Jest to trochę skomplikowane bo trzeba rozebrać tablet i zewrzeć odpowiednie piny pamięci nand.

    0
  • #7 20 Maj 2017 18:38
    gregormikolajewo
    Poziom 6  

    Jak przytrzymam volume up dłużej i podłączę kabelek to pojawia mi się robocik, w menadżerze jest jako android adb interface.

    Dodano po 26 [minuty]:

    A jakie sterowniki bo już gubię się w tym co mam szukać. A może wina leżeć w uszkodzeniu sprzętowym ???

    0
  • #8 20 Maj 2017 19:31
    nutergsm
    Moderator - GSM

    gregormikolajewo napisał:
    A może wina leżeć w uszkodzeniu sprzętowym ???

    Może.
    gregormikolajewo napisał:
    A jakie sterowniki bo już gubię się w tym co mam szukać.

    Jaki masz system operacyjny?

    0
  • #9 20 Maj 2017 19:39
    gregormikolajewo
    Poziom 6  

    Win 7 64bit

    0
  • #11 20 Maj 2017 21:41
    gregormikolajewo
    Poziom 6  

    Z volume down zachowuje się tak samo jak z up. W menadżerze unkown device i przy próbie instalacji sterów wyskakuje komunikat że oprogramowanie jest niezgodne. Może coś nie tak z portami usb ???

    0
  • Pomocny post
    #12 20 Maj 2017 22:12
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Port usb zawsze można zmienić. Czasami trzeba pokombinować zanim załapie.

    0
  • #13 20 Maj 2017 23:22
    gregormikolajewo
    Poziom 6  

    Trochę kombinacji, ale poszło. Włączony tablet podłączyłem do laptopa i odpaliłem RKBatch Tool v1.5. Kwadracik świecił na różowo. Włączyłem przycisk Switch i tablet się wyłączył jednocześnie zainstalowało się class for rockusb devices. Kwadracik bez żadnego koloru. Odpaliłem RKBatch Tool v1.8, kwadracik na zielono. Wskazałem obraz systemu, restore i instalacja ruszyła. Wszystkie parametry sukces. Tablet się zresetował i po ok. 5min. ukazał się Android 4.4.4.
    Mam też tablet Archos 97b Titanium. Startuje tylko po podłączeniu ładowarki, jednak zatrzymuje się na napisie Archos i po chwili wyłącza i po paru sekundach włącza się ponownie. I tak bez końca. Ciągły reset.

    0
  • #14 20 Maj 2017 23:30
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Pewnie bateria jest padnięta. Robiłeś jakieś pomiary napięcia?

    0
  • #15 20 Maj 2017 23:38
    gregormikolajewo
    Poziom 6  

    Nie, nie robiłem pomiarów napięcia. Tablet też był zakupiony na aukcji. Otworzyłem go i widać że ktoś już coś przy nim majstrował. Czy z podpiętą ładowarką też nie ma prawa ruszyć ???

    0
  • #16 21 Maj 2017 11:14
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Różnie to bywa. Ja jeżeli mam wątpliwości co do baterii to w jej miejsce podpinam zasilacz serwisowy.

    0
  • #17 21 Maj 2017 12:21
    gregormikolajewo
    Poziom 6  

    U mnie z zasilaczem krucho. Zajmuję się tym hobbistycznie. Zobaczę co z nim zdziałam.

    0