WinXP x64 obsługuje partycje GPT ale podobno nie umie bootować z takiej partycji.
Jak wiadomo jego młodszy brat - Win7 x64 obsługuje EFI, w tym bootowanie. Win7 tworzy 3 partycje w czasie instalacji w tym jedną 100MB FAT32 EFI. WinXP nie potrafi stworzyć takich partycji w czasie instalacji ale wpadłem na pomysł i zrobiłem tak:
Maszyna startuje w EFI64 z partycji EFI 100MB, odpala się menedżer rozruchu z listą systemów do wyboru:
ale po wybraniu WinXP pojawia się błąd:
Czy ten błąd oznacza iż bootloader nie wie gdzie jest plik ntldr (źle edytowałem plik BCD) czy po prostu ten loader nie działa pod EFI?
Jak wiadomo jego młodszy brat - Win7 x64 obsługuje EFI, w tym bootowanie. Win7 tworzy 3 partycje w czasie instalacji w tym jedną 100MB FAT32 EFI. WinXP nie potrafi stworzyć takich partycji w czasie instalacji ale wpadłem na pomysł i zrobiłem tak:
- w maszynie wirtualnej VMware EFI 64 zainstalowałem Win7 x64
- po uruchomieniu systemu dodałem wpis do BCD odpalający WinXP - według tego poradnika -> How to dual boot Windows 7 and Windows XP using BCD
- za pomocą LiveCD zrobiłem format NTFS trzeciej partycji na której był Win7
- w drugiej maszynie wirtualnej zainstalowałem WinXP x64
- przekopiowałem wszystkie pliki i katalogi z dysku C: WinXP x64 na dysk maszyny Win7 (trzecia partycja)
DISKPART> list disk
Disk ### Status Size Free Dyn Gpt
-------- ---------- ------- ------- --- ---
Disk 0 Online 298 GB 0 B
Disk 1 Online 20 GB 2015 KB *
DISKPART> select disk 1
Disk 1 is now the selected disk.
DISKPART> list partition
Partition ### Type Size Offset
------------- ---------------- ------- -------
Partition 1 System 100 MB 1024 KB
Partition 2 Reserved 128 MB 101 MB
Partition 3 Primary 20 GB 229 MB
Maszyna startuje w EFI64 z partycji EFI 100MB, odpala się menedżer rozruchu z listą systemów do wyboru:

ale po wybraniu WinXP pojawia się błąd:

Czy ten błąd oznacza iż bootloader nie wie gdzie jest plik ntldr (źle edytowałem plik BCD) czy po prostu ten loader nie działa pod EFI?